Земельний резонанс

13.01.2012
Земельний резонанс

Проти колишнього голови Харківської обладмiнiстрацiї Арсена Авакова обласна прокуратура порушила кримінальну справу, звинувативши екс–«губернатора» в незаконному відчуженні земель державної власності. Таку перевірку 3 січня замовили теперішні керівники області, які наприкінці минулого року недвозначно натякали на причетність команди Авакова до різноманітних земельних оборудок. «Щодо компаній, які мають відношення до Арсена Авакова, порушено кримінальні справи, і кілька осіб уже утримуються під вартою, — заявив нинішній голова облдержадміністрації, «регіонал» Михайло Добкін. — Їм інкримінується порушення земельного законодавства, шахрайство з відчуження землі. Лише по одному з епізодів ідеться про 700 га».

Результати нової перевірки теж можуть стати причиною арештів. Співробітники прокуратури порушили кримінальні справи стосовно кількох службових осіб ОДА та головного управління Держкомзему на Харківщині. Розлогих коментарів про конкретні порушення правоохоронці наразі не дають. Деяке світло на цю гучну справу пролив лише начальник юридичного управління ОДА Костянтин Прокоп’єв. «Через незаконні дії службових осіб облдержадміністрації та головного управління Держкомзему, — процитували правовика на сайті обласної управи, — у 2009 році було незаконно змінено цільове призначення земель державної власності сільськогосподарського призначення (ріллі) загальною площею 55 га, вартістю понад 5,5 млн. грн.». На сайті міститься важливе для кримінальної справи уточнення: деякі державні акти на землю були особисто підписані Арсеном Аваковим.

Притягти до відповідальності колишнього керівника області правоохоронцям буде непросто, оскільки вже два місяці пан Аваков перебуває за кордоном. Рішення про виїзд свого лідера з України нібито прийняла обласна організація ВО «Батьківщина», яку екс–«нашоукраїнець» Аваков очолює з позаминулого року. Причину опозиціонери пояснили вже звичною для теперішнього моменту фразою: «У зв’язку з політичними переслідуваннями і небезпекою розправи». «Це однозначно політично мотивована справа, — каже заступник голови харківської «Батьківщини», політолог Валерій Дудко. — Іншими словами, це «справа Тимошенко» на харківській землі».

Дудко сумнівається в тому, що судовим структурам вдасться довести причетність колишнього високопосадовця до земельних злочинів. «За управлінські рішення керівника притягують до відповідальності лише в тому випадку, якщо за ним стоїть корислива вигода, — каже політолог. — Особисто Аваков з того нічого не мав. Тобто людина не спіймана на факті, і навряд чи правоохоронні органи зможуть довести зворотне».

Аналогічної думки дотримується прес–секретар екс–голови ОДА Наталя Статівко: «Владі вигідно сфальсифікувати бодай якусь справу проти Арсена Авакова саме зараз для послаблення в Харкові опозиції. Бо місто (де перебуває в ув’язненні Юлія Тимошенко) стало центром боротьби за демократію в Україні. Владі вигідно, щоб тут було усе тихо і спокійно».

 

ІЗ НАШИХ ДЖЕРЕЛ

Аваков теж «газував»?

За даними джерел «УМ» у правоохоронних органах, серед матерiалiв справ, що розслiдуються у вiдношеннi Авакова, є й такi, якi стосуються масштабних зловживань на Сахалiнському газородовищi (Краснокутський район). У попереднi роки мiлiцiя неодноразово затримувала спецтранспорт, що перевозив газолiн iз Сахалiнського в той час, коли родовище було закрите. А коли є газолiн, то був i газ, який, очевидно, пiшов у трубу. І, очевидно, за нього хтось отримав немалi грошi. Обiзнанi з цiєю сферою на Харкiвщинi особи знають, що незаконний видобуток i збут енергоресурсiв здiйснювали люди Авакова. Без вiдома глави обладмiнiстрацiї подiбнi дiї були б неможливi. Тому не буде несподiванкою, якщо прокуратура пред’явить обвинувачення Авакову і в «газовiй» справi.