Так звучить «Брюссель»

15.12.2011
Так звучить «Брюссель»

Вакарчук — інтернет–глядачам: «Зараз заспіваю!».

Святослав Вакарчук у режимі онлайн представив реліз сольного проекту «Брюссель». Досі вітчизняні виконавці уникали iнтернет–концертiв. Транслювали концерт на YouTube з оновленої студії телеканалу «М1».

«Рок–концерти у форматі «Океану Ельзи» — це дуже класно, але коли їх 120 на рік, то хочеться якоїсь зміни картинки, зміни емоцій. Замість того, щоб відпочивати півроку, як це багато хто робить, я задумав записати проект, який, на мою думку, не дуже подібний на те, що робить «О.Е.», хоча все ж має рок–н–рольний смак», — зауважив Святослав Вакарчук на початку виступу.

Альбом записано у серпні 2011 року в Брюсселі. Цей факт і враження від двох тижнів, прожитих у бельгійськiй столицi, визначили назву платівки. До роботи над проектом Вакарчук запросив музикантів Дмитра Шурова (клавіші), Максима Малишева (барабани), Петра Чернявського (бас–гітара), Сергія Бабкіна (флейта, гітара, вокал). До речі, останній написав і виконав специфічну пісню «Зелений чай», плюс активно підспівував Вакарчукові під час концерту, що часом перетворювалося на гармонійний дует.

Звісно, онлайн–концерт має свої плюси й мінуси. В одному з інтерв’ю співак зізнався, що такий варіант значно ліпший, аніж звичайна презентація, на яку приходить «декілька людей, а потім про неї всі розказують». Це справді сміливий крок уперед. Придбати квиток, щоб почути живе виконання, можуть не всі, а ось зробити це на YouTube — майже кожен. Що й підтвердили цифри, оприлюднені по закінченнi концерту. Незважаючи на деякі технічні перешкоди (не у всіх загрузилося відео), до українського «Брюсселя» завітало приблизно 65 тисяч слухачів. Однак, хоча атмосфера концерту була затишна, усе ж її важко порівняти з тією, що панує в залі. Навіть піаніст Дмитро Шуров зізнався ЗМІ, що більше любить великі концертні виступи, а онлайн–концерт — «все одно, що ще раз записати альбом; ти навіть не пітнієш».

Щодо самого альбому, то він містить дві англомовні й десять українських пісень. Загалом, «Брюссель» можна охарактеризувати як суміш стилів, синусоїду емоцій і багатовекторність думок. В окремих моментах і за тональністю, і за настроєм платівка нагадує свою попередницю «Вночі». Авжеж Святослав Вакарчук знову порадував «океанівською» лірикою. Кожна пісня — окрема сюжетна лінія, підпорядкована загальній композиції.

Придбати платівку можна онлайн за ціною 50 грн. Щоправда, одразу після концерту треки з’явилися у безкоштовному варіанті «Вконтакті».

Дарина ФІАЛКО