«Єдина Росія»: гра з відрізаним пальцем

06.12.2011
«Єдина Росія»: гра з відрізаним пальцем

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

У попередньому складі Державної Думи партія Путіна–Медведєва «Єдина Росія» мала 315 iз 450 мандатів, у нинішньому, помітно втративши, вона отримує лише 238. Для прийняття законів конституційного значення «єдиноросам» доведеться входити в коаліцію з кимось з інших переможців недільних виборів — тих партій, що й дотепер були представлені у нижній палаті парламенту: КПРФ, «ліберальних демократів» Жириновського та «Справедливої Росії». Втрата кількадесяти мандатів є внутрішньо важливою, та не більше. Владний моноліт Росії похитнувся хіба що на міліметр, а для глиби таких колосальних розмірів це нічого не значить.

 

Нова Дума: ті самі обличчя

Учора о 10–й ранку голова ЦВК РФ Володимир Чуров оголосив результати підрахунку 96 відсотків бюлетенів. Решта не можуть вплинути на розклад сил. Отже, «Єдина Росія» набрала 49,54% голосів виборців. Минулого разу, на думських виборах 2007 року, результат був значно вищим — понад 64 відсотки. Компартія прибавила у вазі — 19,16% проти 11,5%, отриманих у 2007–му. «Справедлива Росія» виросла в очах співгромадян майже удвічі: 13,22% нині, 7,74% — на минулих виборах. ЛДПР має тепер 11,66% (у 2007 році — 8,14%).

Щоб політичні гравці залишилися незмінними, слугує виборче законодавство, яким встановлено високий прохідний бар’єр до парламенту — 7 відсотків. Отож демократично–ліберальна партія «Яблуко», партія інтелігенції, як її називає дехто в Росії, зі своїми 3,3 відсотка симпатії виборців не отримала жодного шансу стати парламентською партією. Ще два пошуковувачі — «Патріоти Росії» та «Правоє дєло» — не спромоглися навіть на один відсоток голосів.

Водночас помітна тенденція — ЄР поступилася більшістю в чималій кількості регіональних законодавчих зборів. Так, у двох великих, визначальних, містах сходу країни, Новосибірську та Владивостоку, а також в Омську та Калінінграді «єдиноросів» потіснили комуністи. Позначилися місцеві вибори й окремими перемогами «Яблука», наприклад у Петербурзі ця партія набрала 13,5 відсотка голосів. Також, за даними на вчорашній ранок, «яблучники» на межі проходження 7–відсоткового бар’єра в законодавчі збори у Псковській області та в Карелії.

За недобір відповість спікер

«Єдина Росія», однак, набирає більшість у Думі, — коментує політичний оглядач, голов­ний редактор вільного медіа — радіостанції «Ехо Москви» Олексій Венедиктов. — Так, їй, звичайно, доведеться вступати в коаліції для ухвалення конституційних законів, проте їх не так багато й буде, а для цього знадобиться близько 60 голосів — саме стільки набирає наш невигадливий Володимир Вольфович (Жириновський, лідер ЛДПР. — Ред.)». Політичної «різанини» у Думі, отже, не передбачається. І КПРФ, і «Справедлива Росія» здебільшого голосують за провладні рішення.

Нагадаємо, що «Справедливу Росію» було утворено 2006 року з кількох дрібних партій — патріотів, пенсіонерів та «прімкнувших» до них «зелених» та підживлена про­кремлівськими силами. Очолив її екс–голова Ради Федерації (верхньої палати парламенту) Сергій Миронов, лояльний до «кремлівських близнюків». Ще донедавна оглядачі називали цю «есерівську» партію системо­творчою, тобто вона є складовою владного моноліту країни, але послуговується більш соціально орієнтованими гаслами.

Однак недобір дванадцяти мільйонів голосів — це моральна втрата для «єдиноросів». Хто постраждає за «невиконання плану»? Оглядачі певні: спікер Держдуми Борис Гризлов, тим більше що він сидить у цьо­му кріслі два терміни поспіль. Цю посаду вважають четвертою за важливістю в державі. Найвірогіднішою кандидатурою на посаду спікера є керівник апарату уряду В’ячеслав Володін. Відхід Гризлова підтверджує і секретар президії ЄР Сергій Невєров: за даними РІА «Новості», він пропонує всім охочим надсилати на сайт партії свої пропозиції кандидатур у спікери. «Обговорення за участі народу можливе», — каже партфункціонер. Трохи схоже на жарт. Як не президента, то хоч спікера Думи росіяни обирати зможуть.

Хакери і «шахер–махери»

Інтернет–спільнота і поодинокі незалежні видання Росії були наповнені повідомленнями про маніпуляції, «каруселі», недопуск представників опозиції до підрахунку голосів на виборчих дільницях. Наведемо лишень кілька прикладів. Журналісти видання gazeta.ru отримали повідомлення про спробу купівлі голосу в петербуржців за тисячу рублів кожен і «записалися» в групу охочих. Вони стали учасниками відомого багатьом на пострадянському просторі механізму: найманцям дають по десятку «правильно» заповнених бюлетенів і приводять його голосувати за відкріпним посвідченням. «Кожен з групи, куди я потрапив, а це десятеро осіб, проніс на пузі по 10 з гаком уже заповнених бюлетенів за «Єдро». Я не думав, що все це робиться так цинічно, без будь–яких застережень», — пише журналіст–очевидець. Згадане видання навело понад десять фактів подібних маніпуляцій. Про вкидання бюлетенів на користь ЄР заявили й представники «Справедливої Росії» в Санкт–Петербурзі.

Спiвголова Партiї всенародної свободи Борис Нємцов заявив українському виданню ForUm, що це були «най­бруднiшi, мерзеннi i сфальсифiкованi вибори за останнi 20 рокiв у Росiї». «Ми не визнаємо цi вибори, ми вважаємо, що ця Дума незаконна», — наголосив Нємцов.

Чи дійшла ця інформація до широкого загалу та міжнародних спостерігачів? Навряд чи. Адже майже всі російські телеканали промовчали з цього приводу. Українці, які мали можливість спостерігати за перебігом виборів недільного вечора завдяки телеканалами «Росія» чи РТР, лише нудьгували під акомпанемент бадьорих замальовок про найстаршу жінку–виборця чи черги росіян до виборчої дільниці у Ризі. Якщо змінити декорації і додати дешевий буфет, це дуже нагадуватиме радянські вибори, словом, картинки для любителів червоної ностальгії. Водночас деякі інтернет–ресурси Росії у переддень виборів та всю неділю були нагло атаковані хакерами і не мали змоги донести альтернативну інформацію про хід виборів.

Безсумнівно, хакери ті мали політичні погляди, спільні з «єдиноросами». Адже повністю «лягли» на кілька днів сайти «Еха Москви» та газети «Коммєрсант», а також «Живого журналу». В обох виданнях вважають, що це погано прихована спроба завадити інформуванню громадян про перебіг виборів.

 

КАРТИНИ З УКРАЇНИ

«ЄР — ПР — один «...ер»

Пікетники біля амбасади РФ у Києві критикували монополізацію влади в Росії та в Україні

У неділю в українській столиці перед приміщенням посольства Російської Федерації близько 30 активістів «Коаліції учасників Помаранчевої революції» (КУПР) влаштували пікет зі спалюванням паперових прапорців партії «Єдина Росія». Такою акцією пікетники висловилися проти монополізації влади в Росії однією партією, це ж саме, на їхнє переконання, відбувається і в Україні. Саме тому один iз плакатних написів був таким: «ЄР—ПР — один х...р». Наприкінці акції протестувальники демонстративно тупцяли по паперових прапорцях iз логотипом ЄР, зображеному на тлі російського триколора. Один небайдужий до символів сусідньої держави перехожий обурено звернувся до міліціонерів, які охороняли вхід до амбасади: «Чом ви їх не арештуєте? Вони ж чинять глум над російським прапором?». «Для нас це не прапор, — байдуже відповів міліціянт. — Прапор мусить бути відповідних розмірів».

 

АНЕКДОТ

— Ти знаєш, доньки Путіна не ходили на вибори?

— Справді? А чому?

— А тому, друже, що батьків собі не обирають...

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>