Грибок на «гетьманській скриньці»

15.11.2011

Влада Черкащини виділила з бюджету 250 тисяч гривень на ремонт фасаду обласного краєзнавчого музею, який є одним iз найбільших в Україні й збудований у вигляді козацько–гетьманської скриньки–скарбниці. Будівлю не ремонтували майже 30 років.

«Музей зведено із кримського вапняку, але з роками волога та грибок почали руйнувати ці плити, вони тріскаються й відпадають. Тож робітники вже приступили до роботи — шліфують стіни, зачищають їх та обробляють протигрибковими розчинами», — розповідає «УМ» директор музею Алла Кушнір.

За її словами, у листопаді виділені кошти мають освоїти, а це значить, що буде відремонтовано три стіни музею. Загалом же, аби привести до ладу усі зовнішні стіни самого приміщення музею, прибудов до нього та підпірних стін (будівля музею міститься на горі) необхідно, за попередніми підрахунками, півтора мільйона гривень. «Усередині приміщення ми самотужки стараємося ремонтувати за ті кошти, які заробляємо. Але новий Податковий кодекс цьому зовсім не сприяє», — бідкається директорка музею. Вона каже, що з 5 тисяч зароблених гривень половину треба відрахувати. Але ж на ці кошти можна було б, приміром, купити лак і покрити ним підлогу в музеї.

Ще музейники мріють відновити роботу фонтану, який «пересох» на подвір’ї закладу ще в середині 90–х років минулого століття. Тож директорка сподівається, що наступного року черкаська влада продовжить фінансувати реконструкцію музею, і хоча б потроху, але ремонт удасться завершити.