Пане Тігіпко, ви неправі!

10.11.2011

Нинішня влада нахабно розкрадає країну, у тому числі через процедури тендерних закупівель — і при цьому відмовляється виплачувати законні виплати соціально незахищеним верствам населенням. Тож влада просто не має права скорочувати соціальні виплати для чорнобильців та інших вразливих категорій громадян, допоки зберігаються існуючі привілеї для високопосадовців, а мільярди бюджетних коштів розкрадаються через корупцію в системі державних закупівель. Такої думки дотримується голова політради «Нашої України» Валентин Наливайченко. А заяви віце–прем’єра Тігіпка про те, що в держави немає коштів на соціальні виплати та підвищення прожиткового мінімуму, є чистої води лицемірством на тлі неконтрольованих розтрат бюджетних коштів чиновниками через тендерні процедури, зокрема, придбання товарів і послуг в одного учасника.

Наливайченко навів шокуючі цифри: за офіційними даними Рахункової палати України, у 2010–му за позаконкурентною (читай — корупційною) процедурою було здійснено майже 63% державних закупівель. При цьому, якщо середня вартість однієї закупівлі, здійсненої на конкурентних засадах, становила 1,5 млн. грн., то середня вартість однієї закупівлі, проведеної на позаконкурентних засадах, — 51 млн. гривень. За висновками Головного контрольно–ревізійного управління України, втрати бюджету від застосування корупційних тендерних схем у минулому році становили понад 10 млрд. грн., а за оцінками експертів Transparency International, держбюджет щорічно втрачає близько 3 млрд. євро. Тож, за словами політика, тендерна корупція з’їдає бюджетні кошти, які мали б піти на фінансування соціальних програм, наповнюючи кишені вузького прошарку чиновників на центральному і регіональному рівнях. «Така ситуація абсолютно влаштовує теперішню владну команду», — сказав голова політради «Нашої України».

Не розв’язує проблеми і новий закон про держзакупівлі, який суттєво розширює можливості для корупційних зловживань, немає також реальної протидії правоохоронних органів тендерним розкраданням. «Зрештою, достатньо ознайомитися з даними офіційного вісника держзакупівель та незалежного сайту «Наші гроші» для того, щоб переконатися, що співучасниками тендерної змови є багато урядовців і народних депутатів, які на телекамери рвуть на собі сорочку за народ», — каже Наливайченко.