Латинська Америка — за «сильні руки»

08.11.2011
Латинська Америка — за «сильні руки»

Лауреатка Нобелівської премії миру Рігоберта Менчу Тум теж балотувалася в президенти, але жодних шансів на перемогу не мала. (Фото Рейтер.)

Минулої неділі одразу в двох країнах Латинської Америки відбулися президентські вибори. Новим президентом Гватемали вперше після закінчення громадянської війни 1960—1996 років став відставний генерал Отто Перес Моліна. 60–річний представник Патріотичної партії набрав у другому турі 55% голосів, а його суперник, 41–річний бізнесмен і правник Мануель Балдісон із партії «Відновлення демократичної свободи» — 44%. Обидва кандидати репрезентують правий табір і обидва під час виборчої кампанії обіцяли подолати в країні бідність та насильство.

Переможець Моліна також обіцяє країні «сильну руку», що має побороти злочинність, зокрема мексиканські наркокартелі, які використовують Гватемалу як «перевалочний пункт» для контрабанди. Тому першим його кроком на посаді президента буде наказ про будівництво нової центральної в’язниці. Моліна також має намір насаджувати законність на вулицях за допомогою війська.

За даними ООН, у Гватемалі залишаються нерозкритими 98% убивств, 51% мешканців живуть у бідності, а 15%– у жебрацтві. Правозахисники побоюються воєнного терору.

А в Нікарагуа, судячи з усього, президентом залишиться чинний глава держави Даніель Ортега — за попередніми результатами виборів, він набирає близько 65% голосів і має всі шанси втретє здобути найвищу посаду всупереч Конституції. Його головний суперник, лідер лівого Фронту національного визволення імені Сандіно, бізнесмен Фабіо Гадеа, заручився підтримкою лише 29% виборців і практично не має шансів наздогнати Ортегу.

Завдяки підвищенню соціальних витрат переможець виборів завоював прихильність найбідніших громадян. Ортега — колишній командувач повстанської армії сандиністів — прийшов до влади у 1979 році. Міжнародні спостерігачі повідомляють про численні порушення під час голосування.

Паралельно з президентськими відбувалися також парламентські вибори, на яких переконливу перемогу здобула правляча партія. Противники Ортеги побоюються, що втретє вступивши на президентську посаду, Ортега змінить Конституцію таким чином, щоб залишатися довічним главою держави.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>