Сонце на шворочці, батарея на колесах

27.10.2011
Сонце на шворочці, батарея на колесах

Коли холодно — є бажання зігрітися швидко. (з сайту supersadovnik.ru.)

Коли найактуальнішим стає питання обігріву квартири, будинку, дачі, зимового саду чи теплиці, люди не дуже довіряють «рідній» владі. І, не чекаючи, коли несподівано відключать центральне опалення, думають про купівлю пристроїв альтернативного опалення. Але що вибрати? Спробуємо вичленити плюси і мінуси кожного теплоприлада.

Одними з найпопулярніших побутових обігрівачів є олійні радіатори (середня ціна — 400—700 грн.) На вигляд вони нагадують батареї старого зразку на невеличких колесах. У них всередині є олія, яка має більшу теплоємність, ніж вода. Такі радіатори нагріваються не надто швидко, але й вихолоджуються довше. До «плюсів» олійних радіаторів можна віднести їхню мобільність (їх можна пересувати з кімнати в кімнату), безшумність та доволі високу пожежобезпечність. Крім того, олійний радіатор не випалює кисень. Більшість сучасних моделей має терморегулятор, який не дає перегрітися приладу, економить ваші гроші й водночас допомагає керувати температурою у приміщенні. «Мінус» такого радіатора — висока температура нагрівання корпусу (до 70 градусів) та його відносно велика вага (в середньому 10 кг).

Найкращим вибором за співвідношенням ціна—якість та показник ККД (витрачений кіловат на отриману одиницю тепла) експерти вважають електричні конвектори, хоча їхня вартість — від 400 до кількох тисяч гривень. На вигляд це невелика алюмінієва батарея, яку можна встановити на підлогу або повісити на стіну. Конвектори не випалюють кисню з повітря та не мають неприємного запаху, не створюють шуму, мають терморегулятор. Проте розігріваються значно швидше, мають нижчу температуру розігріву корпусу та меншу вагу. Такі конвектори можуть протягом значного часу підтримувати задану температуру в приміщенні, що дозволяє використовувати їх там, де немає центрального опалення, наприклад, у дачному будиночку. Встановивши таку електробатарею на режим «антизамерзання», власник може зекономити кошти й водночас бути впевненим у тому, що в приміщенні, яке він відвідує час від часу, не замерзнуть квіти й не запліснявіє диван.

Наприклад, конвектор французького виробництва можна купити за тисячу гривень. Споживає він електроенергії, як невеликий електрочайник, 1,5 кВт за годину в режимі максимального розігріву, є цілком пожежобезпечним, витримує перепади напруги від 150 до 242 Вт, не вимагає заземлення, не псується від вологи; корпус нагрівається до 60 градусів.

Для швидкого обігріву приміщень використовують тепловентилятори. Це невеликі (від 10 см у діаметрі) прилади, які спрямовують потік гарячого повітря перед собою, інколи встановлені на підставці, що обертається на 180 градусів. Є також тепловентилятори зовні, подібні до кондиціонерів, які вішають на стіні. У них повітря нагрівається за допомогою елоектроспіралі, графітових тенів або керамічного нагрівального елемента, вмонтованих усередині. Це — найдешевший варіант обігрівачів, їхня ціна — від 80 до 600 гривень. Проте у тепловентиляторів більше недоліків. А саме: достатньо висока пожежонебезпечність (особливо у спіральних тепловентиляторів), «пробивання» струму на корпус в апаратів сумнівного (китайського) виробництва, шум та неприємний запах (це горить пил, який осідає на лопатях). Вентилятор випалює кисень та сушить повітря. Щоправда, дорожчі моделі мають терморегулятор та обладнані функцією автоматичного виключення при перегріві, а також, оснащені запобіжниками, які не горять, а плавляться. Додатковий бонус — функція вентилятора на літній період.

За принципом тепловентилятора також діють так звані теплові гармати, проте мають більшу потужність, а відповідно, «їдять» більше електроенергії й коштують дорожче. Їх, як правило, використовують для обігріву промислових приміщень (магазинів, складів, цехів), а також для підсушування пофарбованих поверхонь.

Інфрачервоні обігрівачі, які можна придбати і за 500 гривень, і за 1500, діють за принципом сонця й обігрівають не повітря, а людей та предмети у приміщенні. Відчути тепло під інфрачервоним випромінювачем людина може практично відразу — через 20 секунд, тоді як нагрітися від інших обігрівачів можна хвилин за десять. Екологічно чистий, безшумний, пожежобезпечний, має захист від вологи, — така характеристика цих приладів. Проте спати з увімкненим «сонцем» не надто комфортно, бо прилад не лише гріє, а й світить.

ГАМАНЕЦЬ

Обігрівати приміщення лише з допомогою електрообігрівачів не надто вигідно. Нагадуємо, тариф на електроенергію становить 0, 2802 коп. за кВт/год (якщо загальна витрата електроенергії не перевищує 150 кВт в місяць) та 0,3648 коп. (якщо витрата більша). Якщо тільки в одній кімнаті кожного дня по 10 годин працюватиме обігрівач потужністю 1 кВт, то за місяць набіжить 300 кВт. У результаті вам доведеться викласти 109,44 грн.

 

ЯКІСТЬ

Лише один iз трьох обігрівачів, які продають в Україні, є якісними. Термін служби приладів сумнівної якості складає в середньому 6 місяців, тоді як продукція відомих фірм виробників має гарантію на 1—3 роки.

 

СУМНА СТАТИСТИКА

Внаслідок пожеж, що сталися через неякісні обігрівачі, минулого року в Україні загинуло 116 осіб.

 

 

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>