Студент шукає роботу

20.10.2011
Студент шукає роботу

Робота для студента: головне — з чогось почати. (Фото Івана ЛЮБИША–КІРДЕЯ.)

У середовищі студентів побутує такий собі гумористичний каламбур: «як студенту без досвіду роботи знайти роботу, якщо без досвіду роботи на роботу не беруть?». Справді, пошук роботи — вічний головний біль для студентів. Під час навчання або після — працювати все–одно доведеться. Наскільки легко випускникові чи молодому спеціалістові знайти роботу? Студенти кажуть — важко, утім роботодавці заперечують: якщо є бажання, то і робота знайдеться.

 

Почати з найпростішого

Щорічний ярмарок вакансій «Імпульс–Фреш», який вiдбувся в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка минулого тижня, — чудова можливість для студента отримати своє перше робоче місце. Вакансії тут пропонують такі відомі вітчизняні та закордонні фірми, як «Сільпо», «Адідас» чи «Фокстрот». Юлія, студентка першого року магістратури географічного факультету, розповідає, що прийшла на ярмарок подивитися, які компанії зараз популярні на ринку праці. Підходящої вакансії для себе дівчина поки що не знайшла, однак вірить, що наполегливість таки допоможе знайти роботу: «Як на мене, студенту отримати роботу нелегко, але можливо. Складно, тому що ніхто не хоче брати людину без досвіду роботи. Це справді зараз велика проблема, адже роботодавці хочуть, щоб у 20 років у людини вже був досвід, причому бажано, як мінімум, три роки!» — скаржиться Юлія.

Нині багато вакансій і справді потребують хоча б один–два роки досвіду роботи — тобто набуті практичні навички повинні бути в людини одразу, щойно вона закінчила університет. Отож роботу варто починати шукати ще під час навчання. Випускники, які успішно влаштувалися після отримання диплома, підказують своїм молодшим колегам: уже з третього–четвертого курсу слід серйозно замислюватися про працевлаштування в обраній сфері діяльності.

Натомість фахівці радять молодим спеціалістам не переоцінювати своїх можливостей і не завищувати власних сподівань. Розраховувати одразу на високу посаду та достойну зарплатню не варто. Починати необхідно з найпростішого, бажано — у компанії, яка потім зможе запропонувати кар’єрний ріст. «Якщо немає досвіду або він дуже маленький, то багато пропозицій, тим паче від солідних гравців на ринку, не буде. Потрібно починати з малого, можливо, пройти якісь додаткові курси, отримати сертифікат та не соромитися показувати його і доводити, що ви знаєте та вмієте. Не варто шукати одразу високих посад — туди потрібен великий досвід і неабиякі знання», — говорить Дмитро Гавришко, спеціаліст служби управління персоналом компанії «Фокстрот».

Проте навіть із досвідом роботи студенту, буває, «пробитися» важко. 23–річний Юрій Деманчук уже має досвід роботи в кількох відомих компаніях, таких як Microsoft та Ernst&Young. У своєму резюме він чесно пише «незакінчена вища освіта», але не переймається тим, що не має диплома, бо вважає, що головне — не «папірець», а реальні знання. Проте й він скаржиться, що навіть із пристойним резюме роботу все одно знайти нелегко — для студентів хороших пропозицій від компаній не так і багато.

Між навчанням та роботою

Варто пам’ятати, що навчання в найкращих університетах — ще не запорука успіху в пошуках роботи. Це підтверджує заступник голови профспілкової організації з роботи зі студентами Київського національного університету В’ячеслав Шамрай. «Навіть попри те, що університет Шевченка — провідний виш в країні, і при тому, що наші випускники мають один iз найкращих дипломів на ринку праці, навіть їм нелегко знайти роботу», — зізнається пан В’ячеслав. Тому нерідко трапляються випадки, коли випускник iз червоним дипломом того чи іншого престижного факультету сидить без роботи. Відтак постає питання: чому все ж таки варто приділити більше уваги: навчанню, бо потрібні знання, чи роботі, адже треба набувати досвід? Майбутній філолог, четвертокурсниця Дарина, нарікає, що працювати та навчатися одночасно — дуже складно, хоча певні можливості, в принципі, є. «Я навчаюся у першу зміну і вже після обіду вільна й можу працювати або підробляти. Але проблема в тому, що без досвіду студентів не беруть. В основному, вони можуть знайти роботу хіба що в сфері обслуговування».

Дарина вважає, що вихід лише один — все одно намагатися працювати під час навчання. Навіть на шкоду останньому, адже лише так потім можна буде запропонувати роботодавцеві якісь реальні досягнення. Суміщати роботу з навчанням особливо важко в умовах Болонського процесу, який передбачає постійний контроль відвідування студентів, а також велику кількість семінарських та практичних робіт у стінах університету. Таким чином, подібна система навчання ускладнює процес пошуку роботи студентам, хоча водночас підвищує роль тих же ярмарків вакансій, які можуть запропонувати стартове місце з більш–менш зручним графіком.

Чого хоче роботодавець?

Насправді твердження про те, що без досвіду на роботу не беруть, не зовсім відповідає дійсності, адже існують компанії, які, навпаки, залюбки запрошують випускників вишів на стажування до своєї компанії, кілька місяців їх навчають і потім пропонують постійне місце роботи. Крім цього, багато компаній напряму активно співпрацюють з університетами.

Єлизавета Бабич, молодший фахівець відділу персоналу компанії Ernst&Young стверджує, що на роботу охоче беруть тих, хто хоче працювати і в кого є знання. «Люди, які хочуть працювати, завжди знайдуть роботу. Компанії зручніше взяти людину зі знаннями, допомогти їй довчитися, повністю розібратися у професійній сфері і далі розвивати її у своїй компанії. Тоді більше вірогідності, що така людина виросте у професійному плані і стане хорошим спеціалістом».

Для роботодавця важливо, в першу чергу, бачити «блиск в очах» у майбутнього працівника та бажання щось робити. Серед інших важливих якостей, які повинні бути у того, хто зацікавлений у роботі, фахівці називають цілеспрямованість, харизматичність, комунікабельність, орієнтацію на результат та відкритість до нового. Вітається також і активна участь у різноманітних заходах та організаторська діяльність, де людина має змогу себе проявити. Найчастіше саме подібна інформація може стати ключовою, за якою роботодавець зможе оцінити потенціал людини саме без досвіду роботи, але яка має бажання працювати.

Єлизавета Бабич запевняє, що для такої компанії, як Ernst&Young, яка займається сферою надання послуг, найцінніше — це люди і їхні знання та вміння. «Говорити, що для компанії неважливо, де ви навчалися і що ви знаєте, — неправда. Якщо знання у людини на відповідному рівні — її охоче візьмуть на роботу. Адже для того, щоб щось робити, потрібно щось знати», — вважає пані Єлизавета.

Роботодавці переконують: твердження про те, що молодій людині важко знайти роботу, — це міф. За словами фахівців, влаштуватися не складно, просто студенти часто лінуються й інколи не вміють застосувати на практиці знання, набуті в університеті. Однак існує багато організацій, які допомагають студентам зорієнтуватися в тій чи іншій сфері діяльності. Якщо є бажання, то досвід можна набути, навіть не маючи офіційного місця роботи. Але для того, щоб двері відчинили, необхідно хоча б у них постукати.

Ксенія ЛИТВИН

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Фахівці наголошують: навіть якщо у вас немає досвіду, для роботодавця буде важливим ваше прагнення навчатися, опановувати щось нове. Тому витрачайте своє студентське життя не тільки на прослуховування лекцій і написання рефератів. А використовуйте всі можливі способи для самоосвіти — відвідуйте різноманітні тренінги, курси підвищення кваліфікації, йдіть на стажування (навіть якщо воно не оплачується), розвивайте особистісні якості, вивчайте іноземні мови, підробляйте «фрілансером» з вільним графіком. Тоді ви матимете додаткові «козирі» у своєму резюме, а не тільки скупенький напис «навчання в університеті».