Посягання на Лавру

22.09.2011

Законопроект під номером 9105 «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації», поданий нещодавно у Верховну Раду народними депутатами Дмитром Шенцевим та Юрієм Бутом, викликав великий резонанс на Тернопільщині. Адже його ухвала дозволить вилучити із згаданого переліку одну з найбільших православних святинь України — Свято–Успенську Почаївську лавру, і тим самим дасть зелене світло «прихватизації» її Московським патріархатом. Як тільки згаданий документ з’явився на парламентському сайті, голова Тернопільської обласної ради Олексій Кайда відразу заявив, що вважає його продовженням тотального наступу чинної влади на українське православ’я і намаганням русифікації українського народу за допомогою Московської церкви.

«Почаївська лавра з часу заснування була осередком українського православ’я, а Московський патріархат сам собі її привласнив, унаслідок чого молитовне місце стало осередком антиукраїнства, міжконфесійної неприязні, розбрату та протистояння на Тернопільщині. Депутати з провладної більшості своїм законопроектом не тільки дестабілізують ситуацію, а й нівелюють ідею створення єдиної помісної української церкви, яка б об’єднала дер­жаву», — категорично висловився він.

Для розуміння ситуації необхідно зробити екскурс у минуле. Нагадаємо, що 29 травня 2001 року Кабмін оголосив комплекс духовно–історичних пам’яток у містах Кременці та Почаєві Кременецько–Почаївським державним історико–архітектурним заповідником, відтак у 2002–му всі вони були передані зi спільної власності громад Кременецького району Тернопільщини у державну власність iз внесенням до сфери управління Держбуду. Але вже наступного року Кабмін вилучив зі складу заповідника споруди Почаївської лаври, передавши їх у безкоштовне користування УПЦ МП на 49 наступних років. Усі наступні спроби обласної законодавчої влади змінити стан справ були безрезультатними, бо не знаходили відповідного розуміння у «верхах». Урешті–решт, облрадою останнього скликання було створено спеціальну комісію щодо перевірки законності передачі храмового комплексу в Почаєві Українській православній церкві Московського патріархату та дотримання ним законодавства України, яка виявила численні порушення.

Названа комісія продовжує свою роботу, а на її недавньому засіданні було прийняте рішення про те, що вилучення Почаївської лаври з переліку об’єктів, які не підлягають приватизації, допускати не можна. Там же було вирішено рекомендувати депутатам обласної ради прийняти звернення до уряду щодо відміни розпорядження Кабміну 2003 року, а до голови Верховної Ради, керівників парламентських фракцій та народних депутатів від Тернопільщини — не голосувати за законопроект під номером 9105. Наприкінці минулого тижня ці питання були винесені на розгляд чергового пленарного засідання сесії облради, однак після дуже бурхливого обговорення необхідної кількості голосів їм набрати не вдалося, бо місцеві «регіонали» та єдиноцентристи зайняли протилежну позицію. Попри це представники ВО «Свобода», чия фракція у облраді й ініціювала звернення про недопущення приватизації Почаївської лаври, вирішили боротися за Почаївську лавру, так би мовити, до кінця. Як повідомив позавчора на засіданні тернопільського прес–клубу керівник фракції Олег Сиротюк, завершується збір підписів на підтримку цього звернення, яке буде у терміновому порядку передане до Верховної Ради. Відтак вирішено ініціювати референдум iз метою донести до центральної влади позицію усієї громади області, на території якої знаходиться православна святиня.

Окрім того, Олег Сиротюк оприлюднив інформацію про досить дивні події, які відбуваються останнім часом у Почаєві. Зокрема, повідомив про те, що наприкінці травня цього року рішенням виконавчого комітету Почаївської міської ради, голова якої представляє Партію регіонів, у користування Лаври було передано двоповерховий корпус... районної комунальної лікарні. Тож незабаром районній владі доведеться орендувати ці приміщення у керівництва Лаври. За словами Олега Сиротюка, відбуваються махінації і з іншими будівлями та приміщеннями навколо святого місця, за рахунок чого Лавра прагне розширити свою територію. «Дещо пізніше ми оприлюднимо іще низку фактів на підтвердження того, що на території міста Почаїв зараз розбудовується ціла потужна структура, якою керують з Москви».