Перемога з польським свистом

13.09.2011
Перемога з польським свистом

У поєдинку з Кличком–старшим Томаш Адамек виглядав як жертва. (Фото Рейтер.)

«Ніколи ще Віталій не був у такій чудовій психологічній і фізичній формі, як зараз», — якщо ці слова Фріца Здунека, тренера українського суперваговика, і здавалися комусь звичайним вихвалянням свого підопічного, то аж ніяк не після двобою Кличка–старшого проти поляка Томаша Адамека. У поєдинку, що відбувся в ніч із суботи на неділю, не було нічого навіть схожого на інтригу — настільки переконливо виглядав на ринзі чемпіон за версією WBC.

Уже восьма перемога Віталія після повернення у спорт три роки тому нагадала приказку про вино, яке стає тим краще, чим старшим воно є. Не завадило нашому 40–річному боксерові навіть те, що бій відбувався на чужій території. Майже 42 тисячі поляків на новенькому Міському стадіоні у Вроцлаві, збудованому до футбольного Євро–2012, щосили підтримували свого співвітчизника. І він намагався виправдати сподівання фанів. Але мати сильний характер, аби перемогти Кличка, — недостатньо.

Звісно, давалася взнаки суттєва перевага українця в антропометричних параметрах. Екс–чемпіон світу у легшій вазі нижчий за Кличка–старшого на 15 см (187 проти 202), легший на 12 кг (98 проти 110), і розмах рук у Томаша менший на 12 см. Тож український Голіаф тримав польського Давида на дистанції й раунд за раундом «обробляв» з обох рук — зосереджено й розкуто одночасно.

Здалося, що завершити двобій Віталій міг уже під завісу другої трихвилинки, але не став добивати Томаша, який похитнувся. Своєрідні стрибки–наскоки Адамека позитивного результату поляку не принесли.

Поляк упав лише раз — у шостому раунді, після чого рефері відкрив відлік. У восьмому раунді побував на підлозі і Кличко — але без допомоги суперника, а просто спіткнувся.

Коли ж у десятому раунді рефері припинив побиття 34–річного претендента й зупинив поєдинок, ніхто не заперечував проти фіксації технічного нокауту. При цьому польські вболівальники продовжували освистувати українця.

«Бій складався не на мою користь, тож я намагався переломити хід подій і перехитрити Кличка. Але Віталій — розумний боксер. Він просто був кращим за мене», — визнав Адамек, який у 46 виходах на ринг зазнав лише другої поразки.

Українець, здобувши 43–тю звитягу в 45 боях на професіональному рівні, віддав належне міцності підборіддя поляка. Ще б пак! Сайт BoxingScene.com підрахував співвідношення викинутих ударів: 608 — Кличка, 301 — Адамека, із них у ціль — 230 і 89 відповідно.

Нагадаємо, нещодавно Віталій Кличко говорив, що до завершення кар’єри планує провести ще два чи три поєдинки. Одним із цих двобоїв може стати зустріч із британцем Хеєм — нещодавно його переміг Кличко–молодший, але і старший брат має з темношкірим балакуном свої порахунки. «Девід Хей відомий в усьому світі не за боксерські навички, а за свій довгий язик. Я б хотів битися з ним у Великій Британії. Хочу нокаутувати його, і я не жартую», — сказав Віталій після бою у Вроцлаві. І Хей, схоже, не проти продовжити «розборки» із власниками всіх головних титулів професійного боксу. «Якщо Володимир дасть мені реванш, у що я не вірю, або ж Віталій погодиться на бій зі мною, то я заради цих поєдинків готовий почекати із завершенням кар’єри. Я готовий на півроку відкласти свій відхід з боксу», — заявив британець в інтерв’ю газеті «Більд».