Не судом, а експортом

08.09.2011
Не судом, а експортом

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко вважає, що він знайшов слабке місце у позиції росіян. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Загострення в українсько–російському газовому протистоянні неминуче. Одне із свідчень на користь цієї версії — зміна алгоритиму проведення міждержавних перемовин. До вчорашнього дня українська сторона ніколи не оприлюднювала свою позицію ні до, ні після чергового раунду перемовин, відмовідаючи на всі запитання журналістів традиційними протокольними шаблонами. Натомість росіяни вели себе більш публічно, і про хід діалогу світ дізнавався з Москви. Звичайно ж, через їх призму. Вчора ж чи не вперше за останній час офіційний Київ не просто натякнув, що він має «цікаві» пропозиції для РФ, а й сформулював їх суть: суд у Стокгольмі не панацея, реструктуризація «Нафтогазу» з приватизацією деяких його структурних підрозділів — процес незворотний, а наш важiль тиску на «Газпром» — спроба вийти на спотовий ринок газу із пальним власного видобутку.

 

Газові активи перейдуть у приватні руки...

Нинішня влада, здається, зрозуміла, що далі відступати у процесі «дружби» вже нікуди, і завтра–післязавтра Москва забере майно, що належить чинним представникам цієї влади. І тому уряд взявся за проведення змін. За словами Юрія Бойка, робота проводиться у кількох головних напрямах. Перший — економія. «Ми подали заяву до «Газпрому» про закупівлю 28 млрд. кубів газу, — сказав він. — У нинішньому році закуповуємо 40 млрд. кубометрів. Нестачу погасимо збільшенням видобутку вугілля, тобто замінимо газ в енергетичному балансі України на вугілля. Збільшення видобутку цьогоріч сягне близько 8%, або 4,5—5 млн. тонн». Другий напрям — реструктуризація «Нафтогазу» з подальшею приватизацією неконтрольних пакетів компаній деяких структур, які туди входять. Йдеться про «Укргазвидобування», «Укртрансгаз», «Чорноморнафтогаз» тощо. «1 лютого 2011 року Україна стала повноправним членом Енергетичного співтовариства Європи, про що був підписаний протокол минулої осені в Македонії. Ми ввійшли до ЄС в енергетичній сфері. Ключовим питанням став розподіл функцій транзиту та закупівель газу», — пояснив мотивацію змін міністр тим аналітикам, які вважають головною причиною реформування НАКу — намагання уникнути виконання невигідного контракту.

Компанії роздержавлять або шляхом ІРО, або через продаж пакетів акцій на міжнародній фінансовій біржі. «Це нам дасть додаткові гроші — 10—12 млрд. грн., які будуть направлені на системи енергоефективності, збільшення видобутку власного газу», — сказав Бойко. Уряд вирішив активізувати роботи на Чорноморському шельфі. З початку наступного року очікує інвестицій Суботівське або Безим’янне родовище на шельфі. « 21 вересня ми відкриваємо пропозиції щодо другої платформи. Протягом двох місяців буде підписано ще п’ять контрактів iз «Шелл», — заявив міністр. Ще один «зайвий» мільярд наша держава очікує знайти під землею на суші. «Відтак у 2015 році Україна зможе видобувати не 20 млрд, як сьогодні, а 25 млрд. кубометрів газу», — порахував Юрій Бойко.

Ще одне сподівання покладають на диверсифікацію шляхів постачання пального до України. Йдеться про термінал для прийому зрідженого газу з Азербайджану поблизу Одеси. 1 січня 2012 року оголосять конкурс на будівництво об’єкта, а завершити роботи планують за півтора року. «Саме в цей час почне діяти міждержавна угода між двома країнами», — уточнив Бойко. Активізуватимуться також перемовини з Туркменістаном про купівлю їхнього природного газу. Паливний міністр переконаний, що офіційний Ашгабат радо піде нам назустріч.

Українське паливо потіснить «Газпром»?

Утiм «План Бойка» має низку яскраво виражених слабких місць. Скажімо, невідомо, яким чином до України надійде паливо з Туркменістану, якщо Росія, надто у випадку загострення протистояння, заблокує ці поставки своєю територією. У міністра відповіді на це запитання не знайшлося. «Використаємо всі можливості», — сказав він, залишивши журналістам можливість самим фантазувати, що він має на увазі.

Також Бойко у найближчі роки планує скоротити придбання російського газу з 40 до 12,5 млрд. кубометрів. Але позиція «Газпрому» тут чітка: жодних послаблень контракт не передбачає, а для нас діє принцип «качай або плати». Але тут уже Бойко підготував для росіян хитру, на його думку, пастку. Якщо росіяни добровільно не погодяться на зменшення обсягів поставок, ми пристанемо на їхні умови, але!.. Газ, який надходить iз РФ, використовуватимуть для власних потреб — у тому числі й для населення і комунальників. Нині, як відомо, на ці потреби йде значно дешевший газ вітчизняного видобутку. А 20 млрд. власного газу Україна... почне експортувати на Захід. Причому в пік споживання, коли він там найдорожчий. «Ми вийдемо на західноєвропейський спотовий ринок, — сказав Юрій Бойко. — Можливості, маю на увазі наші підземні сховища, у нас є». Таким чином ми ніяк не порушуємо умови контракту, який забороняє реекспорт. Адже продаємо на Захід не російський, а наш газ, на який угода не поширюється. Коштів, отриманих від продажу пального, за підрахунками чиновника, вистачить, щоб закрити «дірку» у балансі теплокомуненерго, які перейдуть на дорожчий енергоносій.

Утiм, як натякнув міністр, найімовірніше, що до таких «крайнощів» справа не дійде. Для Росії поява у Європі ще одного продавця газу може бути вкрай неприємною — і вона погодиться на зміни до контракту 2009 року. Тож подавати вже підготовлений позов до Стокгольмського арбітражу влада поки не поспішає — як і прогнозували аналітики. Мовляв, потенціал діалогу ще не вичерпано.

 

ПРЯМИМ ТЕКСТОМ

Хочеш бути патріотом? Зачини кватирку!

Фаза активних бойових дій на газових фронтах передбачає, як водиться, мобілізацію населення. З цим закликом учора звернувся до українців Прем’єр–міністр Микола Азаров. «Ми просимо наших громадян робити все, що від них залежить для економії енергоресурсів, — сказав він, відкриваючи чергове засідання уряду. — Адже в умовах виритої для всього суспільства газової ями — кабального газового контракту — зачинене вікно, утеплені двері і ощадливе використання газової плити — це питання патріотизму і виживання». Відповідальним за режим економії призначили першого віце–прем’єра Андрія Клюєва. Саме цей енергійний чиновник відтепер змушений «направити всі ресурси і сили на ліквідацію ризиків аварій і втрати енергії».

А енергії, за словами Прем’єра, доведеться використати багато — комунальники не кують не мелють у плані підготовки країни до зими. «Звичайно, перекопані двори, розкидані по вулицях труби і метушня десятьох прорабів навколо одного робітника з лопатою свідчить про бурхливу діяльність, але вже треба її завершувати», — гостро відреагував Азаров. І тут же не втримався від шпильки на адресу одіозного київського міського голови Леоніда Черновецького: «Ми не будемо чекати, як один діяч, коли ці намети... ці замети розтануть навесні».

Дедлайн для чиновників — 1 жовтня. До цієї дати мають бути готові підприємства паливно–енергетичного комплексу. А до десятого жовтня всі регіони мають подати в уряд комплексний звіт про підготовку роботи в осінньо–зимовий період. «Перше ж повідомлення про те, що десь мерзнуть діти або хворі, буде направлене на біржу праці для відповідного голови місцевої адміністрації і відповідного керівника», — незрозуміло, але сильно сформулював свою думку Прем’єр–міністр.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

«Снаряди» до війни готові!

Україна в особі «Нафтогазу» всерйоз готується до масштабної «газової» війни із найстратегічнішим партнером: рекордними темпами накачує паливо у підземні сховища. Голова НАКу Євген Бакулін, не вказавши, втім, точної цифри накопиченого станом на сьогоднішній день газу, пообіцяв, що запасів достатньо. І не лише, аби не заморозити Україну — якщо раптом щось — під час опалювального сезону, а й мати вагомий аргумент у діалозі з Москвою. Мовляв, якщо будуть запаси, то діалог вестимуть не похапцем і на значно вигідніших умовах, ніж у пріснопам’ятному 2009 році.