А мій милий вареничків хоче...

17.08.2011

Ця страва з борошна та начинки нарівні з борщем — найтиповіша для нашої кухні. Але не думайте, що перепробували всі види вареників. Сливами чи судаком начиняли? А з борошна з висівками ліпили? Ні? Тоді за справу.

Тісто для вареників готують практично з будь–якого борошна: пшеничного, житнього, гречаного, з борошна грубого помолу або з суміші кількох видів. Борошно потрібно просіяти, тобто збагатити його киснем, щоб тісто вдалося пухким, потім додати воду (за бажанням її замінюють молоком, кефіром або рідкою сметаною), яйця і сіль. На чотири порції вареників зазвичай беруть 225 грамів борошна, 1 яйце, 125 г води, половину чайної (без верха) ложки солі. Воду в борошно додають холодною, тоді вона довше тримає вологу, а отже, довше зберігає еластичність тіста (кефір чи молоко краще трішечки підігріти). Потім додають яйця та сіль і замішують тісто. Воно має бути середньої густоти (бо густе тісто важко розкачувати), однорідним за консистенцією, ела­стичним, легко відділятися від рук. Обов’язково, накривши тісто серветкою чи рушником, залиште його десь на півгодини, щоб «вiдпочило».

Тепер справа за начинкою. Ось де може розгулятися кулінарна уява! Щоб приготувати вареники з судаком (щукою), рибу (300 г) чистимо, відділяємо філе і ріжемо на шматочки. Потім додаємо підсмажену на олії цибулю (1 штука), розмочений у воді м’якуш білого хліба (20 г), присмачуємо меленим чорним перцем і все пропускаємо через м’ясорубку. Коли зварите вареники з рибою, присмачте їх підсмаженою на олії цибулею з кількома краплями лимонного соку і притрусіть порізаним кропом.

Щоб приготувати вареники з квасолею і грибами, квасолю (1,5 склянки) потрібно заздалегідь замочити і відварити у підсоленій воді. Потім пiдготуйте боби: перетріть крізь сито, пропустіть через м’ясорубку чи подрібніть у блендері. Додайте відварені і дрібно нарізані гриби (сушених потрібно 100 г, сирих 250—300 г), підсмажену на вершковому маслі цибулю (1штука), перець та сіль за смаком — і все добре перемішайте. Ці вареники найкраще смакують iз підсмаженими (аж висушеними) шкварками з цибулею чи просто розтопленим вершковим маслом.

Хочете вареників на десерт, але боїтеся наїсти зайвих кілограмів? Тоді приготуйте вареники зі свіжими сливами з борошна грубого помолу. Сливи (700 г) промийте, вийміть кісточки. Подрібніть і пересипте цукром (0,5 склянки), дайте настоятися. Десь через півгодини відкиньте сливи з цукром на сито, щоб повністю стік сік. Ви ним поллєте готові вареники. Під цим смачним сизо–синім соусом від слив та розтрушеною пригоршнею подрібнених листочків м’яти навіть не помітите темнуватого кольору вареників.

Із тіста з борошна грубого помолу гарно вдадуться вареники з яблуками і з шоколадом. Почищені від шкірки спілі яблука (800 г) треба розрізати навпіл, вирізати серцевинку, пошаткувати, пересипати цукром (0,5 склянки), дати соку стекти. Можна присипати корицею (на кінчику ножа). Для соусу збити сметану з яблучним соком, який щойно утворився при готуванні начинки. Зверху потерти шматок замороженої шоколадки. Ці вареники можна просто посипати цукром, змішаним iз подрібненою м’ятою, або полити медом.

До речі, вареники можна формувати різними способами. Щоб мати «трикутники», розкачуємо тісто, ріжемо на квадратики( 5х5 см), кладемо начинку і зліплюємо кінці по діагоналі. Щоб у миску викласти «півмісяці», за допомогою чарочки чи спеціальної форми вирізаємо з тіста кружечки або спочатку робимо з тіста валик діаметром 2—3 см, ріжемо його на шматки і розкачуємо круглі варениці.

Насамкінець підготовлені вареники кладуть у таку кількість підсоленої води (на три літри — столова ложка солі), щоб вони могли вільно плавати. Варять 5—6 хвилин, допоки вони спливають на поверхню води.

Смачного!

Тетяна ЗІНЧЕНКО

 

ПОРАДНИК

Якщо начинка для вареників неоднорідної консистенції, додавайте у тісто більше яєць — так воно стає клейкішим, еластичнішим.

Для поліпшення смаку тіста радять додавати в нього трішки розтопленого вершкового масла.

Щоб під час варіння краї вареників не порозлипалися, посипайте підготовлені кружечки тіста манною крупою. Вона вибирає зайву вологу, робить вареники тугенькими та соковитими і навіть поліпшує їх смак.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>