На екрані — концептуальне почуття гумору

16.06.2011

З 15 по 23 липня в Одесі пройде другий Міжнародний кінофестиваль. Цьогоріч організатори планують збільшити розмах запланованої події та прийняти понад 60 тисяч глядачів.

На прес–конференції 14 червня було оголошено повний склад міжнародного журі, яке оцінюватиме основний конкурс ОМКФ та стрічки, які увійдуть як до конкурсної програми, так і до позаконкурсних програм.

Зокрема, членами журі, окрім уже оголошеного голови журі, польського актора та режисера Єжи Штура, стали португальська акторка Марія де Медейруш, легенда українського театру та кіно Ада Роговцева, російський режисер Валерій Тодоровський та німецький кінокритик Клаус Едер.

До основного конкурсу Одеського кінофестивалю увійшло 14 стрічок, серед яких: фільм українського режисера Олександра Шапіро «Без пор но», бельгійський «Вбий мене, будь ласка», «Субмарина» (Великобританія), «В космосі не буває почуттів» (Швеція), «Альманія: ласкаво просимо до Німеччини» (Німеччина), «Притулок» (Болгарія), «Строк придатності» (Уругвай–Іспанія), «Вправи в прекрасному» (Росія) та інші. Як і минулого року, всі учасники конкурсу об’єднані однією ідеєю — наявністю концептуального почуття гумору.

Також на увагу заслуговує програма «Фестиваль фестивалів», яка традиційно увібрала найкращі прем’єри з іноземних кінофорумів: «Три» Тома Тиквера, «Життя за один день» Кевіна МакДональда, «Гавр» Акі Каурісмякі, «В нас є Папа» Нанні Моретті, «Громозека» Владимира Котта та інші.

Окрім того, на ОМКФ заплановано проведення кількох ретроспектив, які також вписуються в заявлену концепцію — зокрема, це ретроспектива фільмів відомої британської комік–групи Монті Пайтон, програма «Українська комедія» («За двома зайцями», «Їхали ми, їхали», «Дачна поїздка сержанта Цибулі», «Перший хлопець» та «Мистецтво жити в Одесі») та програма Made in Odessa, всі стрічки якої або знімали в Одесі, або місце їхньої дії пов’язане з цим містом.

Також у рамках ОМКФ працюватиме кіноринок, на якому свої презентації будуть проводити всі компанії з кінодистрибуції.

Серед поважних гостей фестивалю цього року — відомий американський актор Джон Малковіч, який проведе кілька майстер–класів у Літній кіношколі, грузинський кінорежисер Отар Іоселіані, він презентуватиме свою останню стрічку — «Шантрапа», представники російського кінематографу Тетяна Друбіч, Сергій Соловйов, Юрій Кара та інші.

Багато подій Одеського кінофестивалю відбуватимуться просто неба — 16 липня на Потьомкінських сходах запланований показ відомої стрічки Фріца Ланга «Метрополіс», а на Ланжеронівському спуску, окрім анонсованих раніше показів фільмів Жоржа Мельєса, щодня проходитимуть кінопокази.

Закриватиметься фестиваль фільмом Олександра Гордона «Вогні притону». Фільм–відкриття ОМКФ буде оголошено пізніше.

Дарія БАДЬОР