Нюхнули газу, «блакитні»?

08.06.2011

Учора в Миколи Азарова був важкий і важливий день. Прем’єр–міністр домовлявся у Москві про ціну на природний газ. Київ вважає існуючу таксу (близько 350 доларів) завищеною і бореться за знижку, яку «регіонали» обіцяли ще в ході президентської виборчої кампанії.

На той момент, коли цей номер «УМ» готувався до друку, результат перемовин залишався невідомим. Але було відомо, що Росія сіла за стіл переговорів із протилежним наміром: вона сподівалася підвищити ціну на «блакитне паливо» для України. Російські медіа писали, що в цій боротьбі позиції Росії виглядали сильнішими.

Керівник «Газпрому» Олексій Міллер заявив напередодні, що росіяни не мали намір переглядати формулу ціноутворення для російського газу. «Винаходити нову формулу або прив’язувати її до інших носіїв ми не будемо. Формула, закладена у контракті (укладеному з урядом Тимошенко 2009 року. — Ред.), є абсолютно ринковою», — зазначив Міллер на прес–конференції. Він додав, що наприкінці року ціна на «блакитне паливо» підніметься для всіх європейських країн.

Джерело в Мінпаливенерго повідомило газеті «Коммєрсант–Укра­їна», що «Газпром» уже довів до відома української сторони плановане підвищення ціни на газ до $390—420. «Напередодні переговорів «Газпром» повідомив нам, що перегляд формули можливий лише за умови вступу України в Митний союз (із Росією, Білоруссю та Казахстаном) або створення спільного підприємства між «Газпромом» і «Нафтогазом», — розповіло джерело газети.

Тобто Кремль шантажує Україну: не хочете дорожчого газу — вступайте до Митного союзу. Раніше Росія вже погрожувала встановити для України обмеження в торгівлі у разі відмови від Митного союзу та вступу до зони вільної торгівлі з Євросоюзом.

Які аргументи на боці України? Якщо зросте ціна на газ, офіційний Київ пропонує підняти тариф на транзит палива українською територією.

Утім, якщо вірити українській владі, переговори стосуються не лише газу. Президент чекає від Прем’єр–міністра успіхів і в інших сферах. «Я хотів би від вас почути, які перспективи, що нам треба зробити, щоб зберегти ту динаміку зростання товарообігу між нашими країнами, яка фактично з цього року збільшується порівняно з минулим роком», — заявив Янукович, даючи Азарову директиви для перемовин у Москві.