Ви на суші? А ми з моря...

Ви на суші? А ми з моря...

Західні експерти, які на початку військової операції «Одіссея. Світанок» пророкували швидку перемогу міжнародної коаліції та лівійських повстанців, знову чухають потилиці: Муаммар Каддафі й далі гне своєї, наступаючи на позиції повстанців попри всі бомбардування й руйнування. Перспектива повторення восьмирічної іракської війни стає дедалі реальнішою, тому, як і слід було очікувати, міжнародна «антилівійська» коаліція вирішила порушити умови резолюції Ради Безпеки й напасти на Лівію не лише з повітря, а й з моря — що майже напевне передбачає й атаку на суші. Учора з цією метою Сполучені Штати Америки спрямували в район Середземного моря 4 тисячі моряків та морських піхотинців на кораблях–амфібіях, які «однаково придатні як для гуманітарної місії, так і для військових операцій».

Євро покотилося вниз

Євро покотилося вниз

Уряд Португалії на чолі з прем’єр–міністром Жозе Сократешем подав у відставку. Напередодні парламент уже вчетверте за цей рік відхилив урядовий план заощаджень, необхідний для отримання фінансової допомоги від Євросоюзу. А без цієї допомоги Португалія вже не може вийти з жорсткої фінансової кризи. Урядова програма, зокрема, передбачала низку заходів із метою скорочення бюджетного дефіциту до 4,6 відсотка від ВВП ще цього року, а у перспективі — до трьох відсотків, як це передбачено європейським Пактом про стабільність. Скоротити бюджетні витрати планували за рахунок скорочення допомоги з безробіття, збільшення податкового навантаження й транспортних тарифів. У відповідь країною прокотилася хвиля демонстрацій.

Дражнила коза вовка

Дражнила коза вовка

У Єрусалимі знову підвищено рівень терористичної загрози — після того як позавчора там було здійснено найбільший за кілька останніх років теракт. Вибух пролунав у другій половині дня на автобусній зупинці в одному з людних районів міста. Залишена в сумці на тротуарі бомба, начинена металевими кульками, спрацювала в той момент, коли до зупинки під’їхав автобус. Загинула 60–річна британська туристка, понад 30 людей отримали поранення різної тяжкості. Прем’єр–міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху був змушений затримати виліт до Москви, куди відбував із робочим візитом. Глава уряду провів нараду з керівництвом служб безпеки, по завершенні якої пообіцяв вжити активних контрзаходів проти терористичних груп і мститися за будь–який напад на ізраїльських громадян.

Повернення до Дому

Повернення до Дому

«Народний дім у Перемишлі — це історія, сьогодення і, сподіваємося, наше майбутнє», — у розмові з «Україною молодою» голова Об’єднання українців Польщі Петро Тима радіє події, яка днями відбулася біля західного кордону України: після 65 років перебування у власності Польщі перемишльський Народний дім знову став майном української громади. Міська влада продала будинок Об’єднанню українців Польщі, взявши за це символічну плату — 1 відсоток від вартості нерухомості (угода обійшлася у 30 тисяч злотих — це близько 82 тисяч гривень).

Всі статті рубрики