Викинь яблуко і з’їж таблетку

24.03.2011
Викинь яблуко і з’їж таблетку

Щоб отримати добову дозу бета-каротину, моркви доведеться з’їсти аж шість кілограмів. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Якщо ви часто (більше п’яти разів на рік) застуджуєтеся, якщо вірусна інфекція бодай раз на рік ускладнюється бронхітом, герпес «вискакує» частіше, ніж раз на два місяці, волосся дратує посіченими кінчиками, нігті часто ламаються, а в роті з’являється металевий присмак, це може свідчити про імунну дисфункцію. Постійна «молочниця», фурункульоз, біль у суглобах, загальна слабкість, підвищена втомлюваність, неприємні відчуття «дертя» в горлі також сигналізують про хиби в роботі імунної системи. І виправити їх у багатьох випадках допоможе якісний комплекс вітамінів та мікроелементів, адже нерідко причиною млявості та різних нездужань є банальний весняний авітаміноз. Головне — підходити до поповнення вітамінних запасів організму правильно.

 

Одна таблетка замість шести кілограмів моркви

Аби підтримати імунітет в умовах весняного авітамінозу, головний імунолог столиці, директор Київського центру клінічної імунології Олег Назар радить більше гуляти на свіжому повітрі (тільки не поруч із великою трасою), робити ранкову зарядку й розумно планувати робочий день, щоб не сидіти над звітом дві доби поспіль. А ще — правильно харчуватися та вживати вітамінні комплекси. За словами фахівця, ніхто не сперечається, що найкращий варіант — отримувати всі необхідні вітаміни з продуктів. Але навесні в більшості овочів та фруктів майже не залишається цих примхливих речовин. Яблучка та грушки, які з осені зберігаються в погребі, не кажучи про апельсини, зірвані з гілок зеленими, є джерелом клітковини, але не вітамінів.

Теоретично компенсувати брак вітамінів в організмі винятково завдяки споживанню певних продуктів можна. Але сумнівно, що заради цього ви готові з’їсти за день шість кілограмів моркви — саме стільки потрібно для того, щоб отримати добову дозу бетакаротину. Щоправда, якщо дрібно натерти коренеплоди чи вичавити з них сік, вистачить і двохтрьох кілограмів на добу. Але це все одно не вихід. Адже груба клітковина, хоч і виконує важливу функцію сорбента (витягує на себе токсини, продукти розпаду, різні шкідливі речовини, які таким чином не потрапляють у кров і не завдають шкоди організму), у дуже великих кількостях подразнює слизову кишечника і може спровокувати запалення органів травлення.

Лікарі пояснюють, що ослаблений за зиму організм найбільше потребує тих вітамінів і мікроелементів, які посилюють роботу імунної системи. Насамперед це вітаміни групи В: В2, В6, В12. При достатній їх кількості відбувається процес синтезу клітин, підвищується вміст лейкоцитів, лімфоцитів.

Другим вітаміном, украй потрібним кожному з нас навесні, є вітамін С — аскорбінова кислота. Він бере участь у процесах окислення, за його участю підвищується синтез інтерферону — противірусного білка.

Серед мікроелементів у цей період найважливішими є йод, селен і цинк — вони підвищують специфічність та активність імунної системи.

З’їв вітамінку? В солярій не можна!

Звісно, вітаміни групи В та «аскорбінку» можна приймати окремо, але комплексний препарат, який містить багато вітамінів та мікроелементів, спрацює краще. Чому так? Як пояснюють імунологи, «гуртом» корисні речовини набагато краще засвоюються людським організмом. Узяти хоча б кальцій. Сам по собі, в чистому вигляді, синтетичний препарат засвоюється погано, тому його обов’язково слід вживати разом із вітаміном Д3 та фосфором. Але це ще не все. Інша обов’язкова умова для потрапляння кальцію за призначенням — фізична активність. «Нехай це буде коротка зарядка чи навіть піднімання подушки ще в ліжку, але без фізичних вправ не обійтися, — каже Олег Назар. — Якщо ж вип’єте препарат кальцію і не будете рухатися, мінерал пройде через органи травлення транзитом і буде «тарабанити» по стінках унітазу».

Як розповів «УМ» головний столичний імунолог, весняну дозу синтетичних вітамінів треба спожити до того, як сонце стане занадто активним. Найкращий час для підживлення ослабленого організму аптечними капсулами і таблетками — це лютий, березень, квітень. «А далі — сонечко підніметься вгору, випромінення ультрафіолету зросте, і все — з таким сонцем краще не зв’язуватися. — пояснює фахівець. — Річ у тім, що практично всі вітамінні препарати, особливо вітаміни групи В, підвищують чутливість шкіри до ультрафіолету. І якщо ви, наприклад, запланували піти в солярій або засмагати на пляжі, треба за кілька днів до цього припинити прийом синтетичних вітамінів. Інакше ризикуєте заробити фотодерматит — шкіра стає червоною, свербить, виникає запалення. Через кілька днів, щоправда, все минає, але нащо воно вам треба?»

«Солдати», до бою!

Тим, кому дошкуляють часті застуди, особливо з різними ускладненнями, Олег Назар радить скористатися простим способом профілактики. Треба взяти три­чотири бутончики гвоздики (спеції, яка продається в продуктових магазинах), заварити в чашці окропу і настояти півтори години. Цим настоєм спочатку треба полоскати горло, а потім по ковтку пити. Всю чашку використовують протягом двохтрьох годин. Ефірні олії, які містяться в такому наварі, подразнюють слизову оболонку горла, покращуючи кровообіг, і до мигдаликів швидко «підтягується» велика кількість лімфоцитів. «Солдати» імунної системи вступають у бій зі збудниками інфекції, і за рахунок цього організм швидко усуває запалення, поки воно не встигло перерости у серйозне захворювання.

«Коли на вулиці погана погода, повітря холодне і вологе, всі навколо злягають із грипом, а ви відчуваєте, що горло ще навіть не болить, а просто починає «погано поводитися», тобто виникають дискомфортні відчуття — треба впродовж 56 днів заварювати гвоздику. Це допоможе покращити імунітет та запобігти ГРЗ, — запевняє медик. — Але застосовувати настій гвоздики слід не увечері, а в першій половині дня, до 16ї години, тому що цей засіб має тонізуючу дію і може відігнати сон».

 

ДО РЕЧІ

Полівітамінні препарати слід вживати не більше 45 днів. Довше — немає сенсу, тому що організм насичується синтетичними «корисностями», і далі вони просто не засвоюються.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Як вибрати в аптеці «правильні» вітаміни?

Головний імунолог столиці застерігає, що при виборі вітамінних препаратів не слід орієнтуватися на одну лише ціну за принципом «що дорожче, то краще». «Насправді дорогі й дешеві вітаміни за складом практично однакові, — каже Олег Назар. — Є вітаміни по 400, 500 гривень, але вони загалом не кращі за ті, що коштують 60—80 гривень».

За словами фахівця, увагу треба звертати насамперед на склад препарату — дозування, перелік складових. На вигляд «вітамінки» мають бути більш­менш безбарвними, на смак — «ніякими», схожими на крейду чи вугілля. Якщо таблетки яскраво розфарбовані, їх краще не брати — це означає, що там надміру харчових барвників, які часто спричиняють алергію.