Еліксир молодості

15.03.2011

Чим щасливішою почувається людина, тим менше вона хворіє. А ще оптимісти мають більше шансів дожити до глибокої старості, ніж песимісти, стверджують американські вчені. Як повідомляє агенція «Медлінкс», дослідження на основі 160 наукових праць виявило чітку кореляцію (зв’язок) між позитивним ставленням до життя, здоров’ям і довголіттям.

Під час одного такого дослідження вчені спостерігали за 5000 людей протягом понад 40 (!) років і зробили висновок, що песимісти помирали у більш ранньому віці. Лабораторні дослідження підтвердили: оптимізм знижує рівень гормонів стресу і покращує роботу імунної системи. Песимізм, навпаки, гальмує імунні реакції, уповільнює процес виведення токсинів з організму та спричиняє розлади метаболізму. Крім того, песимісти виявилися більш уразливими до захворювань серцево–судинної системи.

«Ми були шоковані, коли зрозуміли, наскільки однозначними є отримані дані. Більшість результатів вказує на те, що щастя позитивно впливає на здоров’я і довголіття», — розповідають психологи з університету Іллінойсу.

Автори іншого дослідження — співробітники медичного центру при Університеті Дьюка в Даремі (США) — довели, що в пацієнтів–«сердечників» з оптимістичним сприйняттям світу є великі шанси видужати і прожити довге життя. Спостерігаючи за 2800 хворими з кардіологічними патологіями впродовж 15 років, професор Джон Бейрут дійшов висновку, що швидкість відновлення й більші шанси на виживання безпосередньо пов’язані з особистим відношенням людини до хвороби.

Учені встановили основні показники, за якими оптимісти більш успішно борються із захворюваннями серця. У першу чергу, позитивно налаштовані люди краще переносять саму наявність у них якоїсь хвороби. Вони здатні зосередитися на вирішенні проблеми і з меншою вірогідністю здають позиції у боротьбі. По–друге, хворі, які вірять у своє швидке одужання, менше напружуються з фізіологічної точки зору. Це допомагає їм легше справлятися з болем та менше страждати від свого захворювання.