Бувай здорова, «Рома»!

10.03.2011
Бувай здорова, «Рома»!

Півзахисник «Шахтаря» Вілліан (праворуч) став автором двох м’ячів у ворота «Роми». (Фото Рейтер.)

Автоcтрада, що веде до кубка Ліги чемпіонів, і знак, який забороняє рух назад, — таке модульне шоу фанатів «Шахтаря» на трибунах «Донабас–арени» на початку гри з «Ромою» свідчить про неабиякі апетити клубу. Чемпіон України, вперше у своїй історії потрапивши до 1/8 фіналу головного європейського клубного турніру, легко подолав «Рому», яку вважали фаворитом у цій парі. По три голи в кожному матчі, загальний рахунок 6:2 — і тепер «гірники» придивляються до потенційних опонентів по чвертьфіналу Суперліги.

Якщо перед вівторковим поєдинком римляни і мали сподівання на підсумковий успіх, то вже в першому таймі вони їх остаточно втратили. Для руйнування чужих мрій донеччанам вистачило 20 хвилин. Спочатку Томаш Гюбшман, як здалося, п’яткою підправив м’яч у сітку воріт гостей після прострілу Вілліана (гол спочатку записали на чеха, але на сайті УЄФА автором голу вважають таки бразильця). Потім Андрій П’ятов відбив 11–метровий у свої ворота. А невдовзі французький оборонець гостей Філіпп Мексес ще більше вибив «вовків» із колії, заробивши другу жовту картку і пішовши з поля.

«Джалло–россі» позавчора діяли особливо грубо. Ще одне вилучення міг заробити їхній капітан Даніеле Де Россі — за удар ліктем в обличчя Даріо Срни. Цей епізод англійський суддя Говард Уебб пропустив, але навіть за таких обставин дотиснути ослаблених італійців господарям було заввиграшки — 3:0. Донеччани у єврокубках не програють на своєму полі вже 12 поєдинків поспіль і мріють протримати цю серію якомога довше.

У паралельному матчі вівторка «Барселона» так само показово довела перевагу над лондонським «Арсеналом», і там теж не обійшлося без вилучення у складі команди–невдахи.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу, головний тренер «Шахтаря»:

— Ми почали гру досить скромно, тоді як суперники проявили себе дуже активно й сильно. Але коли забили перший м’яч, «Рома» для нас фактично вже не існувала. Ми заслужили цю перемогу. Ми на правильному шляху.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. 1/8 фіналу (повторні матчі, результати вівторка)

«Барселона» (Іспанія) — «Арсенал» (Англія) — 3:1 (Мессі, 45+3, 71 (пен.); Хаві, 69 — Бускетс, 53 (у свої ворота); вилучення: ван Персі, 56 («А»); перший матч — 1:2)

«Шахтар» (Україна) — «Рома» (Італія) — 3:0 (3:2)

Голи: Вілліан, 18, 58; Едуардо, 87

«Шахтар»: П’ятов, Гюбшман, Адріано (Морено, 73), Вілліан, Коста (Едуардо, 59), Мхітарян (Тейшейра, 67), Рац, Чигринський, Срна, Ракицький

«Рома»: Доні, Жуан, Мексес, Пісарро, Вучинич (Брігі, 65), Таддеї (Розі, 46), Де Россі, Рісе, Перротта (Капрарі, 84), Борр’єлло, Бурдіссо

Нереалізоване пенальті: Борр’єлло, 28

Попередження: Срна, 45+3 — Мексес, 22; Пісарро, 57; Перротта, 65; Ріїсе, 81

Вилучення: Мексес, 40

Суддя — Уебб (Англія)

Донецьк, стадіон «Донбас–Арена», 46 543 глядачів