Лихо від таблетки

03.03.2011
Лихо від таблетки

Замість травити хворого на грип таблетками, давайте йому багато пити. (Фото з сайту n–sever.org.ua.)

Навесні, коли організм виснажений нестачею вітамінів, сонця і тепла, грип стає особливо «кусючим». Зазвичай ті, хто підчепив інфекцію в березні, ризикують отримати на тлi грипу різні ускладнення. Особливо якщо хворий вирішить «накачатися» швидкодіючими жарознижувальними засобами — різними таблетками, сиропами та порошками на основі аспірину, ібупрофену тощо, які представлені широким асортиментом у кожній аптеці. Виявляється, ці ліки негативно впливають на нирки, пригнічують імунну систему та гальмують процес вироблення в організмі інтерферону — унікальної речовини, яка ефективно нищить усіх «непроханих гостей». Більше того, якщо випити ударну дозу таких препаратів, через деякий час можна захворіти на бронхіоліт, пневмонію чи взагалі потрапити до реанімації з дихальною недостатністю. Про ці та інші факти журналістка «УМ» дізналася від завідувача відділу фітотерапії, системних методів профілактики та реабілітації НВК ЮСТАС Бориса Скачка. А також з’ясувала, чим корисні бактерії–сапрофіти, як нестача води може псувати легені та які «сліди» залишають після себе кожна пневмонія та бронхіт.

 

Висока температура не ворог, а помічниця

Загалом медикам добре відомий вплив аспірину на людське здоров’я. Якщо в пацієнта проблемні нирки, цей препарат краще взагалі в руки не брати.

«Навіть експерти ВООЗ, дослідивши це питання, зробили висновок: усі жарознижувальні препарати збільшують небезпеку розвитку ускладнень при грипі, — пояснює Борис Скачко. — Нестероїдні протизапальні препарати (у тому числі аспірин, парацетамол, анальгін, ібупрофен тощо) спричиняють розширення артеріол нирок. Зниження тонусу судини на виході з нирки призводить до падіння тиску в робочій зоні нирки та до зниження кількості утвореної сечі. З’являється надлишок рідини, який видаляється з організму через потові залози на шкірі. Зайве тепло виходить разом із потом, організм охолоджується до більш комфорної температури, людина відчуває полегшення.

Це видимий позитивний ефект, заради якого, власне, люди і вживають жарознижувальні препарати. Але проблема в тому, що потові залози не можуть вивести назовні таку кількість продуктів обміну речовин («шлаків»), як нирки. Токсини, зрозуміло, лишаються у крові. Вірус їх постійно виробляє, а видалити токсини стає все важче, бо аспірин завдав удару по нирках. Токсини концентруються, накопичуються в різних органах — так виникають ускладнення. Треба розуміти, що під час хвороби ми маємо не гнобити нирки, а допомагати їм фільтрувати кров. Якщо пити багато рідини, то нирки працюватимуть нормально, організм отримуватиме достатньо води для охолодження. І людина буде почуватися краще, тому що в такому разі температура не перевалить за 39 градусів».

За словами спеціаліста, насправді при грипі аспірин не потрібний. Висока температура — не ворог, а помічниця, вона захищає організм, тому її не треба «душити». Це імунна реакція, яка виконує декілька функцій. Вона спалює віруси, хвороботворні бактерії та стимулює вироблення інтерферону — білка, який захищає організм від цих патогенів. Йдеться про температуру від 38 до 38,5, максимум 39 градусів, тільки в такому діапазоні вона є фактором стимуляції імунної відповіді. Якщо ж людина випила жарознижувальний засіб, збила температуру, що відбувається? Захисту немає, віруси та бактерії розмножуються, інтерферон не виробляється. Звісно, в таких умовах можуть виникнути різні ускладнення.

Якщо температура буде нижчою від 38 градусів, це набагато гірший варіант, який означає, що імунітет не відреагував на інфекцію. При такій температурі виникають сприятливi умови для розмноження бактерій. Саме на 37 градусів виставляються термостати, у яких культивують мікроорганізми на поживних середовищах (при роботі в лабораторіях).

Температура тіла, вища від 39 градусів — тривожний сигнал, вихід за контрольований рівень. «Такий жар свідчить про те, що в організмі мало рідини для охолодження, — каже Борис Скачко. — Згадайте, карбюратор теж закипає, коли вода закінчується. У тілі відбувається те саме, процес не відрізняється. А перегрів мотору нікому не йде на користь — ні автомобілю, ні людині. Тому пацієнту треба терміново поповнити запас рідини в організмі, щоб у нього вистачало вологи і для охолодження через піт, і для виділення токсинів разом із сечею.

Якщо сечі майже немає, це означає, що нирки «сухі», води катастрофічно не вистачає. Рідина — це дуже просто, мабуть, тому людині важко повірити в ефективність такої «терапії». Для більшості простіше ковтнути таблетку. Але таблетка — поганий варіант...»

Не будіть у пневмококах монстрів!

Крім того, як пояснюють лікарі, при грипі не треба вживати антибіотики. По–перше, вони абсолютно ніяк не вплинуть на вірусні частки — збудники хвороби. По–друге, убивши нормальну мікрофлору, ці засоби створять сприятливі умови для розвитку патогенів.

«Пневмокок — це бак­терія, — каже Борис Скачко, — яка в нормі живе в дихальній системі практично кожної людини — як стафілокок на шкірі чи кишкова паличка у кишечнику. Це сапрофіт, який конкурентно давить усі інші бактерії, пригнічує їх, бо він сильніший за решту. Відповідно, патогени не можуть завдати шкоди організму, вони не розвиваються, не спричиняють захворювання. Якщо ж пневмокок якимось способом убити, будь–якій іншій бактерії буде простіше потрапити в організм. І тоді може розвинутися інфекційний процес. За аналогією: убив кишечну паличку антибіотиками — розвинувся дисбактеріоз».

Треба пам’ятати, що пневмокок грає на боці людини, коли наявне кисневе середовище, коли бронхи та легені нормально вентилюються, у них немає застою. Якщо ж людина захворіла на грип і при цьому п’є мало рідини і багато жарознижувальних (які мають потогінний ефект), виникає зневоднення. Запас дорогоцінної вологи виходить, кров, лімфа та всі внутрішні рідини стають густими. І від цього не в останню чергу страждають бронхи та легені — органи, через які постійно відбувається втрата рідини. За добу в органах дихання кожної здорової людини виділяється близько літра слизу. Цей слиз на 98% складається з води.

Якщо рідина активно вийшла через шкіру з потом, а поповнення запасу не відбулося, то слиз стає дуже густим, перетворюється на грудочки та закупорює дрібні бронхи, які сполучаються з альвеолами легенів. Таким чином блокується прохід повітря у дихальних шляхах. А далі відбувається цікавий процес. Те повітря, яке залишилося в бронхіолі, закорковане слизом, стає справжнім розсадником інфекції.

«Ми не можемо контролювати повітря, яке вдихаємо, — розповідає пан Скачко. — Воно, яс­на річ, не стерильне. Кубічний сантиметр повітря містить приблизно мільйон бактерій. Один вдих — це 600–800 мілілітрів повітря, тобто 600–800 мільйонів бактерій за один раз. І це не підлягає контролю, ви ніколи не знаєте, що саме вдихнули».

У нормальних умовах ці бактерії не завдають шкоди людині, тому що спрацьовує складна система імунного захисту. Але в закорковані «кубельця» не надходить кисень, сапрофіти у таких умовах не можуть задушити патогенну мікрофлору, і в цих «будиночках» починають активно розмножуватися бактерії. У людини розвивається захворювання бронхіоліт. А далі — дихальна недостатність і реанімація. Хворого треба переводити на апарат штучного дихання, у домашніх умовах таке ускладнення вже не полікуєш. А якщо затриматися з медичною допомогою, то людина може навіть померти — просто задихнутися.

«Після таких ускладнень людина залишається інвалідом через проблеми з дихальною системою, — застерігає Борис Глібович. — Бо кожне джерело запалення закінчується фіброзною тканиною. Там, на місці рубця, уже ніколи не буде дихання, це мертва ділянка, яка вже не працює на організм. Тому краще попередити таке ушкодження бронхів та легенів. Тим паче що ми маємо простий та ефективний метод — просто додай води».

 

ДОВІДКА «УМ»

За даними прес–служби МОЗ України, зараз у нас, як і в усій Європі, набирає обертів «свинячий» грип A/H1N1. А це, ймовірно, призведе до більш ускладнених форм захворювань.

На сьогодні перевищення епідемічного порогу зареєстровано в Луганській області — на 9%. Із десяти контрольних міст епідемічного порогу досягли Дніпропетровськ та Одеса. На межі — Вінниця, Львів та Сімферополь. Усього за минулий тиждень на грип та гострі респіраторні інфекції захворіли 74 тисячі громадян.

У цьому епідсезоні зареєстровано 20 смертельних випадків. Це у 50 разів менше, ніж торік.

 

ВАРТО ЗНАТИ

Спеціалісти Міністерства охорони здоров’я також рекомендують не зловживати аспірином та іншими аналогічними препаратами при грипі: «Не слід збивати температуру хімічними засобами, якщо вона не перевищує 39,5 градуса (це не стосується людей похилого віку, з обтяжливими хворобами, немічних), адже за такого стану віруси грипу гинуть. Щоб поліпшити самопочуття, можна покласти на лоб рушничок, змочений у воді з оцтом (0,5 літра води, 1 столова ложка оцту). Або зробити обтирання всього тіла: спочатку груди і живіт, далі спину, кінцівки. Протерши якусь частину тіла бавовняним чи лляним рушником, змоченим у суміші води з оцтом (2:1), треба накрити цю частину тіла».

 

ОБЕРЕЖНО!

Лікарі стурбовані збільшенням захворюваності на грип та ГРВІ серед вагітних жінок

Столичні медики занепокоєні тим, що за минулий тиждень, за даними Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини, було зареєстровано 11 випадків захворювання на грип та ГРВІ серед вагітних жінок. Усього за останні чотири місяці до лікувальних закладів Києва з діагнозами «грип» та «ГРВІ» звернулися 205 вагітних. Із них лабораторно підтверджений діагноз «грип» у 99 жінок (штам Н1N1 — у 24 жінок, решта — штам В). Випадків смерті від грипу не зареєстровано.

Оскільки грип небезпечний для здоров’я та життя плоду, майбутнім мамам треба поберегтися: уникати великих скупчень людей, більше часу дихати свіжим повітрям, не переохолоджуватися тощо.