Із привітом з енеоліту

03.03.2011
Із привітом з енеоліту

Еці — європеєць 5300-річної давнини. (Фото з Discovery.com.)

Найдавнішою мумією в Європі вважають Еці — тіло чоловіка, виявлене в 1991 році між Австрією та Італією в гірському льодовику. «Крижана людина» жила в мідному віці — як показав радіовуглецевий аналіз, близько 5 300 років тому. Учені добре вивчили одяг, взуття, деталі спорядження і зброю, що були в Еці, а от побачити риси обличчя людини епохи енеоліту вдалося тільки зараз завдяки нідерландським ученим.

Заморожений труп зберігся досить добре, але все ж було неможливо намалювати прижиттєвий портрет Еці без спеціальних досліджень. Як повідомляє сайт Discovery.com, голландці використовували методику реконструкції зовнішнього вигляду за краніологічною основою (будовою черепа), а також тривимірні, інфрачервоні і навіть томографічні знімки голови Еці. У результаті виготовили модель, яка з 1 березня демонструється в Південнотірольскому археологічному музеї в місті Больцано (Італія).

Отже, ми бачимо підстаркуватого — віком близько 45 років — смаглявого чоловіка з чималою бородою й вусами. Еці мав глибоко посаджені очі й запалі щоки, обличчя його було порізане глибокими зморшками. Вдалося з’ясувати навіть, що Еці був карооким.

Зріст Еці при житті становив 160165 см, а вага — близько 50 кг.

Науковці роблять припущення, що «крижаний чоловік» був жерцем або чаклував, принаймні про це свідчить амулет. Також муміфіковане тіло покривають півсотні татуювань — окремі точки, лінії та хрести — можливо, нанесені з метою терапії.