Слава Україні! Героям — суд

13.01.2011
Слава Україні! Героям — суд

Юрій Шухевич у Вищому адмінсуді коментує журналістам судову справу щодо нагородження його батька. (Фото Юрія САПОЖНИКОВА.)

До вчорашнього дня — 12 січня — проросійські сили поставилися, наче до публічної розправи над «бандерівцями». Про судовий розгляд позову щодо скасування звання Героя України Роману Шухевичу (який, до речі, призначили символічно в День українського політв’язня) сурмили всі провідні телеканали Росії. І зрозуміло, з якими інтонаціями. До приміщення Вищого адміністративного суду України в Києві з самого ранку злетілися десятки тележурналістів. А сам винуватець «урочистостей» — позивач Володимир Оленцевич, якому дуже муляє звання Героя України Степана Бандери та Романа Шухевича, — ще за годину до судового засідання на вулиці ще біля станції метро охоче роздавав інтерв’ю російським телевізійникам. Нагадаємо, адвокат Оленцевич виграв два суди в рідному Донецьку, і тепер слово за столицею. Прийшов до суду й незмінний соратник Наталії Вітренко — Володимир Марченко. Одначе на боці відповідача було значно більше людей. Відстояти звання Героя для легендарного командира Української повстанської армії — принципова справа для українських патріотів.

 

«Ця людина несповна розуму»

На суд до Києва приїхав зі Львова син командира УПА 77–річний Юрій Шухевич. Заради цього засідання прибув з Івано–Франківська адвокат Степана Бандери–молодшого Роман Орєхов. Прийшли до суду правозахисники, колишні депутати Іван Макар, Степан Хмара, інші парламентарії й просто небайдужі громадяни.

Юрій Шухевич, опираючись на руки народних депутатів–«нашоукраїнців» Андрія Парубія та Володимира В’язівського, заходить до судової зали; десятки телекамер чекають початку. Однак розчаровуються: Вищий адмінсуд переніс засідання у справі на 16 лютого через хворобу одного з п’яти суддів.

Присутні політики та деякі правники розтлумачили це по–своєму: служителі Феміди просто не знають, як підступитися до цієї резонансної справи, і ще не мають власного рішення щодо неї.

«Я не можу сказати ані чогось позитивного, ані негативного про цей судовий процес, — коментує Юрій Шухевич журналістам перенесене засідання. — Добре, що цю справу розглядатимуть за моєї присутності. І я планую приїжджати на всі засідання, пов’язані з цією справою. А щодо суду... Наскільки він буде дотримуватися закону й чи буде об’єктивний, покаже час».

Саму ж появу позову Оленцевича (який, нагадаємо, оскаржує присвоєння звання Героя і Шухевичу, і Степану Бандері) пан Юрій коментує емоційно: «Безумовно, мені дуже прикро, що знаходяться люди, які оскаржують подібні речі. Але ж Оленцевич оскаржував і інші укази Президента Ющенка. Наприклад, присвоєння державних нагород Віталію Гайдуку, Юрію Луценку, ректору Донецького медичного університету Валерію Казакову, Олександру Пасенюку — голові Вищого адміністративного суду, який мав сьогодні розглядати нашу справу... Бачте, на мій погляд, ця людина (Оленцевич) трохи несповна розуму».

Засудять рішення Ющенка, а вдарять по кадрах Януковича?

Натомість Володимир Оленцевич собою пишається: певен, що завдяки йому «запрацювали суди». Ще й як запрацювали! Донецький окружний адмінсуд визнав присвоєння Президентом Ющенком звання Героя України Степану Бандері незаконним, мотивуючи це тим, що лідер ОУН не був громадянином України. Цю тезу Оленцевич повторює, наче мантру, і щодо Романа Шухевича.

Одначе адвокат Роман Орєхов переконує: і Шухевича, і Бандеру могли нагородити званням Героя України посмертно: «Я повторював це не раз: небіжчик не має громадянства. Відтак говорячи «посмертно», нагороджуємо того, хто вже не має жодних громадянських, цивільних або політичних прав. А тому і немає жодного значення, громадянином якої країни він був, бо ж наразі він уже не громадянин! Це настільки просто і зрозуміло будь–якому юристу. Але знаючи, як працює адміністративна машина в судах, як можна вплинути... Саме через ці політичні ігрища всі справи — і справа Бандери, і справа Шухевича — опинилися у Вищому адміністративному суді. За великим рахунком, ці справи не є складними із правової точки зору. І якщо суд забажає розплющити очі й подивитися на речі так, як вимагає того закон, то, гадаю, розгляд справи не займе багато часу. Особиста моя думка: я знаю цих суддів не перший день і не можу сказати про них жодного поганого слова — це професіонали. І якщо рішення буде ухвалене неправосудне, це може бути лише винятково свідченням політичного тиску на них».

Рішення суду в справі Шухевича суттєво впливатиме на подальшу долю подібних справ — це визнають правозахисники. «Чому моє ставлення до цього суду таке схвильоване? — каже Орєхов. — Бо фактично в цій справі вирішиться доля і справи Бандери. Адже суд не піде проти свого ж рішення. А ці справи настільки тотожні — відрізняються лише прізвищами».

З іншого боку, задовольнивши вимоги Оленцевича, суд відкриє дорогу й іншим позивачам — тоді, за прикладом донецького ображеного москвофіла, будь–хто та з будь–якого приводу зможе оскаржити укази Президента (тепер і Януковича) не лише про нагородження, а й із поточних кадрових питань.

«Адміністрація Президента влаштовує провокації»

Поки у Вищому адміністративному суді України йшлося про справу Шухевича (до речі, за відсутності представників глави держави, до якого, власне, й позивається Оленцевич), прес–служба Президента Януковича зробила дуже дивний маневр. На офіційному сайті глави держави з’явилося повідомлення про те, що «рішенням суду президентський указ «Про присвоєння Степана Бандері звання Герой України» скасовано».

Багато які ЗМІ розцінили це повідомлення як сенсацію і почали поширювати її «в маси». Насправді ж це відверта маніпуляція громадською думкою. «Цей указ, за рішенням Донецького апеляційного адміністративного суду, скасований ще 23 червня 2010 року, — коментує «новину» адвокат Роман Орєхов. — Саме з того часу на сайті Верховної Ради цей указ визначений як нечинний. Тому сьогоднішнє повідомлення прес–служби Президента — звичайнісінька провокація. Це цілеспрямовано зроблено саме сьогодні, у день розгляду справи Шухевича. Просто журналісти не отримали порцію смажених новин, у Шухевича не забрали звання Героя України, тож потрібно було штучно підігріти цю делікатну тему».

Насправді ж у справі Степана Бандери не поставлено крапку. На постанову суду апеляційної інстанції подано низку касаційних скарг до Вищого адміністративного суду України. Наступний розгляд справи призначено на 29 березня 2011 року.

 

ПІДТРИМКА

Після суду Юрій Шухевич мав зустріч із Віктором Ющенком та головою політради партії «Наша Україна» Валентином Наливайченком. Президент Ющенко як автор указів про героїзацію Романа Шухевича та Степана Бандери запевнив, що буде надаватися юридична підтримка борцям за незалежність України. А в разі скасування указів про присвоєння звання Героя України Бандері та Шухевичу — апелювати до міжнародних судових інстанцій.

На повідомлення прес–служби Януковича у справі Бандери партія «Наша Україна» відреагувала офіційною заявою. «Нашоукранці» сприймають це як «звіт Москві про виконання її категоричних вимог — повернення до сталінських підходів у трактуванні історичної ролі лідерів українського визвольного руху».