Міліції — не до футболу

11.01.2011

Цивілізований вигляд української міліції під час зустрічі численних гостей Євро–2012 — окрема глава підготовки до футбольного форуму й окремий головний біль. Ідеться і про технічну оснащеність, і про здобуття додаткових антитерористичних та інших навичок, і про вивчення англійської мови та ін. Це потребує бюджетних витрат, і вони — передбачені. Але, роблять висновок ревізори з Рахункової палати, міліція та Служба безпеки «неефективно використали» кошти, виділені їм на підготовку до Євро–2012.

«Впродовж останніх трьох років МВС та СБУ виділено 80 млн. грн. державних коштів на забезпечення громадського порядку, гарантування безпеки та протидію терористичній діяльності під час проведення в Україні фінальної частини Євро–2012, проте очікуваних результатів не досягнуто», — зазначає Рахункова палата у спеціальній заяві. За даними РП, правоохоронні органи загалом виконали лише чверть запланованих заходів, при тому що переважна більшість виконаного не потребувала фінансових витрат.

Куди поділися бюджетні гроші? Відповідь: «здебільшого спрямовувалися не на виконання пріоритетних заходів із підготовки та проведення чемпіонату, а на забезпечення поточних потреб: капітальний ремонт відомчих споруд, закупівлю аудіо– й відеотехніки, придбання автомобілів, паливно–мастильних матеріалів тощо». Тобто гроші для Євро–2012 міліція просто «проїдає».

При цьому в органах скаржаться, що фінансування було несвоєчасним і неповним, хоча видатки на підготовку Євро–2012, починаючи з 2009 р., визначені як захищені статті держбюджету. Хай там як, резюмують у Рахунковій палаті, а переважна більшість заходів із підвищення рівня оснащення МВС і СБУ під футбольну першість на цей час лишилися невиконаними.