Вибухівка під злочинця

05.01.2011
Вибухівка під злочинця

Статуя з силуміну відновленню не підлягає. (Фото Рейтер.)

З інтервалом у три доби в Запоріжжі скоїли дві спроби знищення пам’ятника радянському диктатору, що встановлений біля входу до офісу обласного осередку Компартії. І якщо після першого нападу націоналістів Сталіну повернули відрізану голову, то після другого, що стався за півгодини до настання Нового року, статуя з силуміну (сплав алімінію і кремнію) відновленню не підлягає. Однак наразі не відомо, кому належить авторство вибуху, якому аплодують мільйони антисталіністів по всій Україні та за її межами.

 

Дві репресії за три дні

Після першої спроби, як повідомляла «УМ», 28 грудня металева статуя Йосипа Сталіна залишилася без голови — її бензопилкою відтяли активісти ВГО «Тризуб» ім. Степана Бандери, зазнявши акцію на відео. Аби спростувати очевидне, запорізькі комуністи прилаштували знайдену голову на бюст, обмотали фігуру від шиї донизу партійним прапором і нікого не пускали на територію.

Коментуючи ту надзвичайну подію, голова запорізьких «свободівців» Віталій Подлобніков зазначив, що Сталін рішенням Апеляційного суду Києва визнаний винним у геноциді українського народу, Рада Європи прирівняла сталінізм до нацизму, також діє указ Президента України № 250/2007 «Про заходи у зв’язку з 75–ми роковинами Голодомору 1932—1933 років в Україні», який передбачає демонтаж пам’ятників катам українського народу». Мовляв, влада мовчить — народ буде діяти.

Прогноз справдився. За офіційною інформацією Головного управління МВС у Запорізькій області, «31 грудня о 22.45 черговому Жовтневого райвідділу міліції повідомили, що на території обласного осередку КПУ вибухом пошко­джено пам’ятник Сталіну. На місце події терміново виїхали керівництво та слідчо–оперативна група. Встановлено, що за кілька хвилин до вибуху поблизу паркану пройшла група з кількох чоловіків. Один iз них переліз огорожу і причепив на статую господарську сумку, в якій, очевидно, був саморобний вибуховий пристрій. Вибух повністю зруйнував скульптуру. На щастя, ніхто не постраждав. Наразі за фактом зумисного знищення майна порушено кримінальну справу за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу».

Лідер запорізьких комуністів Олексій Бабурін завдані збитки перевів у матеріальну площину і назвав суму: 270 тисяч гривень, позаяк і статую роз­трощено, і будівля обкому пошкоджена — від вибухової хвилі вилетіли всі склопакети. Товариш Олексій вважає підрив актом тероризму, тоді як запропонована міліцією стаття 194 — із царини побутової.

Презумпція «Свободи»

Докоряти правоохоронцям комуністи не мають підстав з огляду на перебіг наступних подій. Уже за кілька годин слідчі розпочали затримання. Так, приблизно о першій годині новорічної ночі у квартиру заступника голови запорізької організації ВО «Свобода» з молодіжних питань Юрія Гудименка увірвалися представники міліції. Як інформує прес–служба всеукраїнського націоналістичного об’єднання, активіста заарештували і доправили до Жовтневого райвідділку УМВС. О дев’ятій ранку затримали також голову запорізької «Свободи» Віталія Подлобникова. До затриманих не допускали адвокатів. Запорізька «Свобода» заявляла також, що всіх хапали «без будь–яких пояснень і складення протоколів, затриманим не повідомили, у чому їх звинувачують. У керівників націоналістичного партосередку вилучили мобільні телефони, зняли інформацію з бази телефонних номерів та поцупили кошти з рахунків мобілок... Не дозволяли повідомити рідних та близьких про затримання та місцеперебування. Відмовили у допомозі адвоката під час допиту. Понад півдоби затриманим не передавали їжу та воду.

Представники МВС тиснули на «свободівців», намагалися отримати зізнання у скоєнні злочину щодо підриву пам’ятника Сталіну. Голову Запорізької «Свободи» В. Подлобникова у райвідділку незаконно протримали одинадцять годин, Ю. Гудименка — чотирнадцять, п’ять годин допитували В. Варця, В. Бороненкова — три години. Окрім того, допитували також керівника молодіжної організації «Небо» Ігоря Артющенка. Юриста ВО «Свобода» Сергія Гайдука 2 січня брутально вивели з приміщення міліції, погрожуючи розправою за активний захист затриманих. Пізніше, таки допустивши юриста, міліція розвела «свободівців» по різних кімнатах, аби вони не могли отримати повноцінну юридичну допомогу».

Теракт чи провокація?

Юрист Гайдук зауважує, що правоохоронці затримували і допитували підозрюваних ще до того, як отримали офіційну заяву головного комуніста регіону про скоєний підрив (її Олексій Бабурін подав о п’ятій ранку). Це, мовляв, свідчить про неправочинність дій силових структур. Частково вони реабілітувалися, випустивши усіх затриманих.

Ігор Артюшенко повідомив, що тепер основна версія слідчих — організація вибуху активістами громадської організації «Тризуб». Про це йдеться й у інтернет–блозі Юрія Гудименка: «Нас особливо активно розпитували про зв’язки з керівництвом та активістами цієї організації».

Позавчора очільник запорізьких «свободівців» Віталій Подлобников на прес–конференції озвучив протилежну версію: «Комуністи могли висадити у повітря пам’ятник Сталіну самі, аби скандальною ситуацією підняти свій рейтинг і позбутися пам’ятника, утримання якого вимагає великих витрат, зокрема, на охорону». Себе і своїх однодумців Подлобников вважає жертвами провокацій.

Як уточнив його помічник Віктор Бараненков, відповідальність за вибух пам’ятника Сталіну взяла на себе нікому не відома націоналістична організація «Рух 1 січня», про що повідомила на одному з інтернет–ресурсів. «Такої організації ми не знаємо і вважаємо, що під її іменем діють сили, яким вигідно виставити українських націоналістів у непривабливому світлі й дати привід розпочати політичні репресії», — кажуть запорізькі «свободівці».

Запорізька «Свобода» вимагає притягнути до відповідальності винних у незаконних діях правоохоронців, припинити переслідування з політичних мотивів і моральний тиск на членів організації. Представники влади мають утриматись від тиску на співробітників міліції та необдуманих звинувачень, що передбачає напруження у політичному та соціальному житті Запоріжжя.

«Свободівці» нагадують, що вибух 28 липня 2010–го в одному з храмів Запоріжжя силовики також намагалися «повісити» на їхню організацію. Але згодом слідство вирішило, що підрив храму УПЦ МП, внаслідок чого загинула одна людина, — справа рук колишнього служителя церкви, який не поділив заробітки з колегами по храму.

Треба прискіпливіше оцінити роль комуністів у цій НП, наголошують націоналісти. Вірогідно, що цим підривом вожді хочуть і рейтинг партії підняти, і низку фінансових зловживань закрити — з огляду на те, що Олексій Бабурін озвучив надто значну суму збитків, і досить оперативно.

Відомо також, що комуністи мають намір знову увічнити злочинного диктатора Йосипа Джугашвілі, на совісті якого — загибель мільйонів людей.

 

ПРОТИ КОГО АКЦІЯ

Політика Йосипа Сталіна та його особисті рішення спричинили фізичне знищення мільйонів українців — як через масові репресії, розстріли, так і через влаштування штучного Голодомору. Спорудження пам’ятника такому диктаторові є наругою над історичною пам’яттю українського народу, викликом усьому українському. І не лише українському. Парламентська Асамблея Ради Європи в 1996 році ухвалювала резолюцію про необхідність ужиття заходів із ліквідації спадщини колишніх комуністичних режимів, а у 2006–му — щодо потреби міжнародного засудження злочинів тоталітарних комуністичних режимів. ПАРЄ «підтверджує свою впевненість у тому, що для того, аби окремі держави–члени Ради Європи змогли подолати суперечності свого недавнього минулого, Європа повинна беззаперечно відкидати та засуджувати всі форми диктаторських режимів, як–то націонал–соціалізм, фашизм та тоталітарний комунізм» — це вже цитата із резолюції №1652 парламентської Асамблеї Ради Європи. Різними рішеннями європейські органи прирівняли сталінізм до нацизму.

Рік тому, 13 січня 2010–го, Апеляційний суд Києва за поданням СБУ визнав Йосипа Сталіна та інших комуністичних керівників СРСР та УРСР винуватцями Голодомору 1932—1933 рр. — геноциду українського народу.

 

РЕАКЦІЯ

Очільник КПУ Петро Симоненко вважає інцидент «результатом безкарності націоналістів і потурання їм із боку української влади». А тих, хто проти Сталіна, нардеп Симоненко прирівнює до... посібників фашизму, хоча український суд саме Йосипа Сталіна кваліфікував як злочинця.

У заяві, поширеній прес–службою КПУ 2 січня, ідеться: «Пам’ятник Йосипу Сталіну — превеликому політику сучасності, його знищення — це не просто акт терору і вандалізму. Це образа пам’яті всіх полеглих у боях iз гітлерівською Німеччиною та її поплічниками, такими як вояки ОУН–УПА». Симоненко закликає Президента Януковича «негайно скасувати незаконні укази свого попередника Ющенка про присвоєння звання Героїв України зрадникам і гітлерівським прислужникам Шухевичу і Бандері».

Головний комуніст країни заявив також, що автори вибуху на території Запорізького обкому партії «відкрили скриньку Пандорри» й закликав комуністів «проявити солідарність і об’єднатися на боротьбу з неонацистським націоналістичним злом і олігархами, які спонсорують фашистські організації і партії».

«Похмільного» 2 січня заява комуністичної прес–служби була подана на сайті партії з численними орфографічними та фактичними помилками, на кшталт «31 декабря 2011 года», «неонацистские националистические террористы окрыли ящик Пандорры» тощо.

  • Загинув за Батьківщину? Доведи

    60-річна Тетяна Горячевська пригадує, що спершу син Олександр не посвячував її з чоловіком у свої задуми. Він був інженером-теплотехніком за освітою, після закінчення вишу працював на Полтавському тепловозоремонтному заводі за фахом. >>

  • На чужині — не ті люди...

    Українці вже звикли до того, що війна в нас називається АТО, окупанти — сепаратистами, а біженці — переселенцями. Кажуть, що так зручніше «батькам нації» вести міжнародні перемовини. Це, у свою чергу, теж виявилося лише черговою брехнею і призвело фактично до капітуляції України перед так званими тимчасово непідконтрольними територіями. >>

  • «Русскій мір» у нашій церкві служити не буде»

    Село Черневе, що в Глухівському районі на Сумщині, — невелике, ледве чотириста мешканців набереться. Проте неабиякі пристрасті вирують нині в цій сільській глибинці, розташованій усього за якихось п’ять кілометрів від російського кордону. >>

  • Батько солдата

    Ця історія починається з Майдану. Олексій Кабушка пригадує, що потрапив на Майдан іще тоді, коли його, по суті, не було. Дізнавшись про те, що Віктор Янукович відмовився підписати у Вільнюсі договір про євроінтеграцію, відчув, що потрібно вирушати до Києва. Приїхав на Майдан годині о 19-й, але там нікого не було. Чоловік навіть розгубився: невже він сам такий? >>

  • «Нашим хлопцямна війні Бог дає інші очі»

    Доки ми з Юрієм Скребцем спілкувалися, він увесь час відволікався на телефонні дзвінки. Усі вони переважно стосувалися поранених українських воїнів, життя яких від самого початку бойових дій на Донбасі дніпропетровські лiкарi рятують постійно і цілодобово. >>

  • Зона як заповідник

    Чорнобиль і через 30 років після аварії на атомній станції є загадкою. Ми відправилися туди в організований тур, прихопивши власний старенький дозиметр 1987 року випуску... Нагадаю, напередодні 30-х роковин із часу вибуху на ЧАЕС Президент підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. >>