Урочиста мить Святвечора

Урочиста мить Святвечора

    Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /home/clients/umoloda/inc/templates/news2.inc on line 44

Із приблизно рівних частин сушених яблучок та грушок ще 5 січня ввечері я варю узвар. Більше для запаху може бути трохи сливок чи абрикосок. Чому так рано? Щоб наступного вечора він був щедрим і густим, із неперевершеним смаковим букетом.

«Віншую, віншую, На печі пампухи чую...»

«Віншую, віншую, На печі пампухи чую...»

Уже вчетверте Львів вшановуватиме солодкий символ Різдва — пампухи. Саме смажені в олії кульки, посипані цукровою пудрою, 8–9 січня знову об’єднають тисячі людей. Якщо ви не плануєте їсти пампухи на площі Ринок у Львові, можете приготувати їх удома.

Просили тато, мама, і я прошу: прийміть мою вечерю

Просили тато, мама, і я прошу: прийміть мою вечерю

Кожна українська господиня до Святвечора готує 12 пісних страв, найголовніша з яких — кутя. Ще один звичай наших предків — носити 6 січня вечерю дідусям і бабусям, хрещеним батькам, бабі–повитусі та усім добрим знайомим. Цю відповідальну місію вшанування старійшин роду виконували діти, які вважалися чистими і невинними. Крім матеріалізованих куті, вареників та калача, вони приносили у кожен дім символічні щастя, здоров’я й добробут. У кожній господі, відбираючи частину гостинців, на їхнє місце клали своє пригощення — і діти далі іншим передавали побажання добра і достатку напередодні Різдва Христова.

Щоб вистачило на Багату кутю наїдків собі та іншим, пропонуємо рецепти пісних страв із традиційної української кухні.

Всі статті рубрики