«Обрізана» вина Пукача

07.12.2010

Розслідування у кримінальній справі за обвинуваченням Олексія Пукача у вбивстві Георгія Гонгадзе закінчено, повідомляє прес–служба Генпрокуратури. Виявляється, цю справу «у частині доведеного обвинувачення» екс–генерала МВС виділили для направлення до суду ще тиждень тому — 30 листопада.

На Різницькій зазначають, що досудове слідство встановило вину Олексія Пукача в умисному вбивстві редактора «Української правди». Згідно з повідомленням ГПУ, «в ніч на 17 вересня 2000 року Пукач, діючи за вказівкою міністра внутрішніх справ Юрія Кравченка та інших посадових осіб вчинив умисне вбивство Гонгадзе за попередньою змовою групою осіб у зв’язку з виконанням потерпілим громадських та журналістських обов’язків». Екс–керманича Департаменту оперативної служби МВС також обвинувачують у знищенні службових документів (які могли вивести на слід «перевертнів у погонах», що спостерігали за Гією) та «у перевищенні влади, вчиненні насильницьких дій щодо члена Київського громадського правозахисного об’єднання «Ми» Олексія Подольського».

Нагадаємо, що пана Подольського також викрали «перевертні», але на відміну від Гії, його не вбили, а лише побили та налякали, покинувши посеред поля на Чернігівщині. На Різницькій додають, що слідство має свідчення, що до злочинів стосовно Гонгадзе та Подольського «можуть мати відношення певні посадові особи держави, які займали особливо відповідальне становище». Ще у серпні 2007 року слідчі ГПУ порушили кримінальну справу за цим фактом. Водночас Генпрокуратура вказує на те, що в грудні закінчується граничний строк утримання під вартою обвинуваченого Пукача. Мовляв, через ці «об’єктивні причини» інформацію про причетність до цих резонансних злочинів можновладців «не вдалося перевірити в повному обсязі, без чого неможливо прийняти законне рішення із зазначених фактів».

На Різницькій обіцяють встановити усіх причетних, довести їх вину (слабко віриться, що в ролі обвинувачуваних таки постануть екс–Президент Леонід Кучма і нинішній спікер ВР Володимир Литвин. — Ред.), завершити досудове слідство та направити справу до суду. А поки що Феміда розглядатиме лише «обрізану» таким чином справу Пукача. До суду також направлять матеріали щодо екс–глави МВС Юрія Кравченка, в яких прокуратура клопотатиме про відмову в порушенні проти нього кримінальної справи у зв’язку з його загадковою смертю у 2005 році.