Славко у квадраті

07.12.2010
Славко у квадраті

Чубаті брати–близнюки — талісмани чемпіонату Європи з футболу 2012 року — отримали імена. Їх назвали на презентації в Києві (цей захід Україна приймала на противагу варшавській презентації самих «маскотів»).

Голосування відбувалося на сайті УЄФА. Назвати його «всенародним» складно, адже для того, щоб зробити вибір із трьох запропонованих пар імен, потрібно було пройти вельми складну процедуру реєстрації. Але, крім цього, голосувати можна було на представленнях талісманів у містах–господарях Євро та деяких ресторанах швидкого харчування.

Перемогли фаворити — Славек і Славко. За них віддали голоси 56% респондентів. Варіант Семко і Стрімко набрав 29%, рейтинг Клемека й Ладка — 15%.

Талісмани залюбки позували фотографам на тлі щита з гаслом чемпіонату: «Творимо історію разом». Із близнюками також фотографувалися керівники оргкомітету Євро й мери українських міст, що прийматимуть турнір. Особливо колоритно виглядав харків’янин Геннадій Кернес. Що цікаво: Київ представляв не законно обраний міський голова Леонід Черновецький, а поставлений Януковичем на КМДА «регіонал» Олександр Попов.

Обраному імені жовто–блакитного брата чи не найбільше тішився президент ФФУ Григорій Суркіс. «Адже мого внука звуть Славко», — зізнався організатор українського футболу в коментарі журналістам. Віце–прем’єр–міністр з питань підготовки до Євро–2012 Борис Колесников зупинився на цьому ж варіанті: «Мені подобається, що імена талісманів — слов’янські, відтворюють дух нашого народу». А член виконкому УЄФА Франтішек Лорінец додав, що ці хлопці своїм виглядом «пропагують позитивний, молодий характер країн–господарок чемпіонату».

Операційний директор «УЄФА евентс СА» Мартін Каллен принагідно повідомив, що квитки на Євро–2012 продаватимуть лише по інтернету.