Не наш «сантехнік»

13.11.2010
Не наш «сантехнік»

Віктор Балога знову у владній обоймі. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

Президент Віктор Янукович зробив призначення в уряд після конституційної «антиреформи». Тепер, як відомо, йому не треба згоди парламенту на призначення очільників міністерств та відомств. Кандидатура першого «непогодженого» хоча й не стала несподіванкою, але виявилася політично знаковою: крісло керівника МНС посів колишній глава секретаріату Президента Віктора Ющенка — Віктора Балога.

Це крісло в головному кабінеті Міністерства з надзвичайних ситуацiй залишалося вільним iз липня — коли Верховна Рада несподівано для багатьох звільнила одного з найвідданіших членів команди «регіоналів» Нестора Шуфрича. Говіркий екс–міністр, ображений такою чорною невдячністю покровителів, заявив: його місце звільнили для керівника «Єдиного центру» Віктора Балоги. Мета політичної рокіровки проста: люди Балоги входять до коаліції, за що її лідер отримує певні кадрові бонуси. Включно з головним — для себе.

Закарпатець Балога на звинувачення екс–земляка Шуфрича відреагував більш ніж нервово. «Він (Шуфрич. — Авт.) по гарячих слідах наговорив такого, що зараз має думати не про мене, а про свої політичні перспективи, — відрізав Балога. — Дайте звільненому спокій, у нього й так гірко на душі!» Але головне, що сказав тоді екс–керівник канцелярії Ющенка, якого недолюблювала «помаранчева» команда, — він ніколи не погодиться зайняти посаду очільника Міністерства з надзвичайних ситуацій. «Я вже казав журналістам, що міністерство може очолити хто завгодно, але тільки не Балога, — сказав він і додав: — Депутати «Єдиного центру» не ввійдуть до коаліції».

Депутати «ЄЦ» так і не стали частиною урядової коаліції. Хоча й були помічені у «правильному» голосуванні — в унісон iз Партією регіонів. Експерти пояснювали ситуацію дуже просто: Віктор Балога не може знайти 226 голосів нардепів на свою підтримку під час голосування за нього на МНС.

Найбільша ж іронія сьогоднішнього дня в тому, що сенсу входження «групи Балоги» до коаліції тепер немає взагалі. Адже ранiше Президенту Януковичу була потрібна конституційна більшість у 300 «багнетiв», аби в парламенті ухвалити зміни до Основного закону й розширити власні повноваження. Сьогодні ж йому вдалося домогтися цієї мети іншим шляхом — через Конституційний Суд. Але, ймовірно, Віктор Янукович подумав, що мати в запасі ще одну групу народних депутатів — незайве. Голосування у Раді бувають різні, й іноді підтримка десятка людей важить надто багато.

...Шуфричу сьогодні має бути вдвоє образливіше: він на очах усієї країни з тріском програв своєму опоненту. А його коментар виборів 2008 року нині набуває відтінку пророцтва. Тоді, нагадаємо, Шуфрич сказав: «За низький рейтинг «помаранчеві» мають дякувати Віктору Балозі».