НЬЮЗРУМ

13.11.2010

Матіос у Мюнхені

У баварській столиці завершилися дні української культури, в рамках яких у міській ратуші Мюнхена відбувся німецько–український бізнес–форум, «круглий стіл» представників ЗМІ та громадських діячів на тему сучасної політичної ситуації в Україні. Хороший резонанс у шанувальників оперного та камерного мистецтва здобули також виступи солістки Віденської опери Вікторії Лук’янець, піаністів Тараса Ященка, Уляни Молчко, Олександри Німилович та вокаліста Петра Бойка. У Мюнхені також відбувся творчий вечір письменниці Марії Матіос.

«Песня о Харцызске». Слова Анатолія Толстоухова

Завтра в Національній філармонії України відбудеться творчий вечір Анатолія Толстоухова. Як відомо, міністр Кабінету Міністрів «бавиться» на дозвіллі творчістю — то філософську книжку напише, то вірші. Ще відомо, що його Фонд сприяння розвитку мистецтв підтримував національну філармонію фінансово. — Отож меценат заслужив місце в афіші філармонії. Творчий вечір Толстоухова має розкрити поетичну душу чиновника — пісні на його вірші співатимуть Павло Мрежук («Українське село»), Олександр Василенко, квартет «Гетьман», Анатолій Юрченко, Світлана і Віталій Білоножки («Мелодія для двох сердець», «Песня о Харцызске»), Катерина Бужинська, Олег Шак, Володимир Засухін, Тетяна Піскарьова, Максим Кудлай, у концерті також беруть участь Національний президентський оркестр і хор Київського академічного муніципального театру опери і балету для дітей. Назви пісень бенефіціанта «Міліцейська служба», «Пісня про дер­жслужбовців», «Донецк», «Балаклава», «Севастополь», «Львів» розкриває як географію його роботи, так і рід занять. «УМ» стало відомо, що спочатку на афішах Толстоухов фігурував як поет–пісняр, але згодом хтось, мабуть, нагадав міністру про скромність. Вхід на концерт — за запрошеннями, які розповсюджував сам чиновник–поет.

«Зурхане» і «Шахнаме»

Із 11 до 17 листопада в Українському домі проходять Дні іранської культури в Україні. У рамках Тижня культури і мистецтв Ірану пройдуть фестиваль художніх фільмів, показове виконання вправ національного виду спорту «зурхане», а також виконання під музичний акомпанемент епічних творів, зокрема епічної поеми «Шахнаме». Виставка іранської культури та мистецтв представляє картини, прикраси, дорогоцінне каміння, національні костюми народностей Ірану, стенд із перською каліграфією та орнаментом, фотографії пам’яток архітектури та природних пам’яток Ісламської Республіки, а також широке розмаїття перських килимів ручної роботи.