Скажи мені, хто твій дрУГО...

19.10.2010
Скажи мені, хто твій дрУГО...

В Україні в Уго Чавеса з’явився ще один великий друг. (Фото Рейтер.)

Якщо якісь недоброзичливці вважають, що Віктор Янукович погано орієнтується в українській історії або географії, то дарма. І про історію, і про культуру, і про географію, політичний та економічний потенціал своєї країни нинішній Президент не лише сам знає, а іншим може розповісти — як–от венесуельському колезі Уго Чавесу. Вчора одіозний президент Венесуели після поблажливих обіймів кремлівського союзника Медведєва і дружніх лобизаній білоруського лідера Лукашенка потрапив на гостину й до українського «бацьки». Якому так сподобалося проводити лікнеп для необізнаного гостя, що замість запланованої години зустріч двох президентів тривала аж 1 годину 45 хвилин.

І справді, треба ж надолужувати недосказане під час скорочених зустрічей із європейськими лідерами. Йдеться про Януковича, бо Чавеса, з огляду на ворожнечу зі США, епатажну поведінку й вислови на кшталт «усі американці — гівнюки», «маленька шавка» (про екс–президента Мексики Вісента Фокса) чи «пані кацлер (звертаючись до канцлера ФРН Ангели Меркель. — Ред.), ви можете йти на...», у цивілізованому світі ніхто й не приймає. Ну або майже ніхто, бо, скажімо, в програмі нинішнього заокеанського турне президента Венесуели, окрім Росії, Білорусі, України та Сирії, є ще й Португалія. Та це, швидше, виняток, який підтверджує правило. Подейкують, що цього разу Чавес збирався заїхати ще й до Китаю, але чи то з небажання псувати відносини з Вашингтоном, чи то з якоїсь іншої причини комуністичний Пекін вирішив не ризикувати.

На відміну від України, яка, попри заяви нинішніх господарів Банкової про збереження курсу на вступ до ЄС і стратегічного партнерства зі США, тепер більше орієнтується на позицію великого північного сусіда. «Мій друг Янукович», — заявив Уго Чавес на прес–конференції по завершенні переговорів з українським Президентом. І, щоб ніхто не сумнівався, що він не сам у гості напросився, а запрошений «другом», повідомив, звертаючись до колеги: «Мені дуже приємно було почути про вашу перемогу, про твоє повернення, яке забезпечив український народ. Ти мені сказав: більше часу марнувати не можна. Спасибі тобі, Януковичу, за те, що ти мене запросив».

В. Я., у свою чергу, запевнив, що Україна зацікавлена в поглибленні взаємовигідного партнерства з Венесуелою, і заяви, які він почув від Чавеса, «надихають на велику перспективу наших відносин». Принагідно Президент висловив сподівання, що найближчим часом в Україні буде відкрито дипломатичне представництво Венесуели.

Президенти, зокрема, домовилися про запровадження Дорожньої карти з метою активізації двосторонніх міждержавних відносин на політичному та економічному рівнях, про спільний видобуток нафти і газу на території Венесуели в басейні річки Оріноко і про транспортування венесуельської нафти до Білорусі через територію по нафтопроводу «Одеса–Броди». Щоправда, для цього його треба нарешті запустити в аверсному режимі (нагадаємо, досі «ОБ» працює в реверсному режимі, перекачуючи нафту з Росії до одеського порту). Раніше готовність до цього висловлював міністр палива та енергетики Юрій Бойко. Принагідно Янукович висловив переконання, що ці домовленості не зіпсують відносини України з Москвою, після сварки з якою Олександр Лукашенко й почав домовлятися з латиноамериканським лідером про постачання нафти з Венесуели. Напередодні, під час візиту Чавеса до Мінська, ЗАТ «Білоруська нафтова компанія» й компанія «Петролеос де Венесуела» підписали контракт на поставку венесуельської нафти до Білорусі у 2011—2013 роках обсягом 10 мільйонів тонн щороку.

Після переговорів на Банковій Уго Чавес поїхав ознайомлюватися з виробничими потужностями Авіаційного науково–технічного комплексу ім. Антонова.

 

КОМЕНТАР

Олександр Палій,
політолог:

— Венесуельський президент хотів перевірити, чи українське керівництво є суверенним і чи здатне воно проводити самостійні рішення. Уго Чавесу треба подивитися, якою є Білорусь, якою є Україна. Він вирішив зайти в Європу з тилу. Чавес шукає способи вирішення енергетичних проблем. І, зокрема, його цікавлять можливості у цій сфері. Нагадаю, зовсім недавно був ганебний випадок, коли в російсько–польському конфлікті Україна стала на бік Росії і на вимогу Москви відмовилась транспортувати в Польщу газ... Офіційний Київ відіграв ганебну роль «шістки», країни, яка не має власних цінностей. Чавесу цікаво було дізнатися, чи буде Україна надійним партнером: чи відмовиться Україна транзитувати венесуельську нафту в Білорусь, якщо хтось подзвонить і попросить припинити транспортування?

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>