Товаришам із «Тюрми»

15.10.2010

Найемоційнішою частиною візиту голови політради «Нашої України» на Львівщину стало відвідання музею «Тюрма на Лонцького» — вчора Валентин Наливайченко зустрівся там із колишніми політв’язнями. Найбільш запеклою виявилась розмова зі знаною дисиденткою Іриною Калинець, обуреною політикою нинішнього шефа українських спецслужб Валерія Хорошковського. Вона заявила: «Сьогодні ми, політв’язні, опинилися перед тим фактом, що Хорошковський передає наші документи людям, котрим ми не бажаємо їх передавати». Наливайченко пообіцяв надати колишнім політв’язням юридичний супровід від партії «Наша Україна».

Присутньому на зустрічі директору музею Руслану Забілому, якого СБУ Хорошковського арештовувала нібито за розголошення держтаємниці, Валентин Наливайченко порадивтаки звернутися до суду, якщо немає належної реакції з Генпрокуратури. «Ми підтримаємо вас юристами. У суді треба відстоювати свою правоту», — наголосив голова політради «НУ».

За словами пана Наливайченка, зараз найважливіше, аби меморіал «На Лонцького» і надалі працював. Це має контролювати громада Львова. Екс–голова СБУ запевнив, що його погляди цілком поділяють люди, які балотуються від «Нашої України» до обласної ради, зокрема її нинішній голова Мирослав Сеник.

«Жоден злочин проти людяності не повинен мати грифу секретності, — наголосив найдемократичніший голова української спецслужби. — Ми підтримуємо позицію правозахисників і громадської ради музею «Тюрма на Лонцького», аби надалі було організовано суд над тими, хто катував людей — НКВС, ГПУ та КДБ. Ті, хто страчував людей без суду та слідства, мають бути покарані».

Торкаючись теми захисту української мови, Наливайченко ще раз нагадав, що 71 член фракції «Наша Україна — Народна самооборона» поставив підпис під зобов’язанням не голосувати за «проект Єфремова, підтриманий комуністами і Блоком Литвина, спрямований на знищення української мови». Так само Наливайченко закликає вчинити і БЮТ. «Нам набридли боротьба і чвари. Діємо. Ми підтримаємо будь–яку українську позицію», — сказав учора голова політради «НУ». n

 

РЕЗОНАНС

«Суд над Пукачем має бути публічним»

Відповідаючи на запитання «УМ» про стан розслідування справи про вбивство В’ячеслава Чорновола, Валентин Наливайченко зазначив: «У 2009 році дійсно і СБУ, і керівництво Генеральної прокуратури відновили з’ясування обставин у цій кримінальній справі, і дійсно були підозри казати, що мало місце вбивство». На думку політика, «має бути проведене додаткове розслідування». Найважливіше — зробити процес розслідування резонансних справ — таких, як убивство лідера НРУ, отруєння кандидата в президенти Ющенка, вбивство Гонгадзе — публічним. Це стосується і ситуації з генералом Пукачем. «Його кинули за ґрати, допитували неодноразово слідчі Генеральної прокуратури, — нагадав пан Наливайченко. — Відтак головного підозрюваного треба доправити в суд і провести публічне судове засідання».