У «широких штанинах» — не лише пістолет

09.10.2010
У «широких штанинах» — не лише пістолет

Громадянин РФ В’ячеслав Заневський — фактичний начальник охорони Президента України. (Фото з сайту «УП».)

Адміністрація Януковича ніяк не відреагувала на публікацію в інтернет–виданні «Українська правда», яка в кожній цивілізованій країні спричинила б ефект бомби, що вибухнула: керівником особистої охорони Президента України є громадянин іншої держави — росіянин В’ячеслав Заневський. Як пише «УП», Віктор Янукович узяв легіонера у своє найближче оточення, ще коли був в опозиції, бо не довіряв державній охоронній службі та приватним «бодігардам», заангажованим у різних політичних та бізнесових угрупованнях. Тож саме пан Заневський — колишній інструктор російської «Академії тілоохоронців», який свого часу працював із губернатором Олександром Лебедем та цілком може бути офіцером російських спецслужб тримає мобільний телефон глави Української держави і має доступ до таємниць Януковича. Його кабінет на Банковій — поруч із президентським.

Офіційно посада Заневського зветься «радник поза штатом», адже громадянин іншої країни не має права бути державним службовцем в Україні. Але, пише «УП», і за протокольними документами, і сам В’ячеслав у коментарях на інтернет–форумі «Академії тілоохоронців» визначається як начальник охорони Президента України. При цьому дозволяє собі політичні судження на кшталт «український народ уже наївся націоналізму» та «Україна повинна мати позаблоковий статус».

«Українська правда» ставить питання: хто і з яких джерел оплачує роботу «радника поза штатом»? Якщо фінансування йде неофіційними каналами, то хіба це не корупція і порушення законодавства на найвищому рівні влади?

А «Україна молода» отримала дані, які загострюють скандал ще більше. За інформацією наших джерел, В’ячеслав Заневський, будучи громадянином РФ, має службовий закордонний паспорт громадянина України!

Пригадується, за часів роботи на Банковій Віктора Балоги спалахнув скандал із приводу того, що він незаконно «подарував» дипломатичний паспорт своєму братові Івану, який не мав права отримати такий привілей (про це у лютому минулого року заявляв депутат Геннадій Москаль). Однак привілейований паспорт із тризубом у кишені громадянина іншої держави — нехай і Росії — це взагалі «караул».

«УМ» просить вважати цей матеріал офіційним запитом до адміністрації Президента України та МЗС: на яких підставах громадянин Росії В’ячеслав Заневський їздить за кордон з українським паспортом у кишені? Чи не є це порушенням законодавства, а сама робота Заневського в АП — загрозою національній безпеці України?