Кобзар по–тернопільськи

22.09.2010

Голова Тернопільської обласної державної адміністрації Михайло Цимбалюк підписав доручення про підготовку до відзначення 200–річчя з дня народження Тараса Шевченка та про створення обласного музею Тараса Шевченка. Як відомо, досі в Україні є лише три музеї Шевченка — Київський національний музей, Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка» та Шевченківський національний заповідник у Каневi. Відтак тернопільський стане четвертим за рахунком і, як стверджує головний ініціатор, «губернатор» Михайло Цимбалюк, єдиним у своєму роді, оскiльки матиме статус обласного і народного.

У майбутньому історично–культурному закладі буде зібрано, зокрема, всі матеріали, пов’язані з перебуванням Кобзаря на Тернопільщині у 1846 році (у складі Археографічної комісії у славнозвісних Почаєві, Кременці та Вишнівці), присвячені йому твори місцевих митців як минувшини, так і сьогодення, взагалі обліковано й узагальнено всі документи, пов’язані з іменем Тараса Григоровича Шевченка, що зберігаються зараз у фондах обласних державного архіву та краєзнавчого і художнього музеїв. Заплановано також пiд час створення музею провести загальнорегіональну акцію збору нових матеріалів та експонатів, паспортизацію всіх пам’ятників Кобзарю на території області з наступним випуском спеціальної фотокарти, зустріч з усіма вихідцями з Тернопільщини — лауреатами Шевченківської премії. Має відбутися і така цікава акція, як пленер для відомих художників і скульпторів саме в місцях перебування Шевченка в області з тим, щоб створені під час нього картини і скульптури стали експонатами нового музею.

Робоча група зi створення музею уже розпочала свою роботу. Вибрано вже і приміщення для нього — красивий старовинний будинок у самому центрі міста на бульварі Шевченка, де зараз розташовується обласна бібліотека.