СТОЛИЧНА АФІША

17.09.2010
ТЕАТР

П’ятниця, 17 вересня

Національна опера України
Семен Гулак–Артемовський «Запорожець за Дунаєм»

Театр оперети
Алан Джей Лернер «Моя чарівна леді»

Театр драми і комедії на Лівому березі
Володимир Набоков «Лоліта»

Молодий театр
Микита Воронов «Торчалов»

Субота, 18 вересня

Національна опера України
Петро Чайковський «Пікова дама»

Театр ім. Лесі Українки
Леся Українка «У полоні пристрастей» («Камінний господар»)

Театр оперети
Ігор Поклад «Таке єврейське щастя»

Театр драми і комедії на Лівому березі
Херберт Бергер «Брешемо чисту правду»

Молодий театр
Річард Брінслі Шерідан «Севільські заручини»

Неділя, 19 вересня

Національна опера України
Людвіг Мінкус «Дон Кіхот»

Театр ім. Лесі Українки
Джон Патрік «Дивна місіс Севідж»

Театр драми і комедії на Лівому березі
Дьорд Таборі «Майн кампф, або Шкарпетки в кавнику»

Молодий театр
Іван Нечуй–Левицький, Наталка Дубіна «Кайдаші»

 

Початок вистав, крім зазначених окремо, о 19.00

 

КІНО

«Оселя зла–4» (США, Німеччина, Великобританія) 3D

Режисер — Пол У. С. Андерсон, у ролях: Міла Йовович, Елі Лартер, Кім Коутс, Шоун Робертс, Серджо Періс–Менчета, Спенсер Лок, Борис Коджо, Вентворт Міллер, Сієнна Гіллорі.

Продовження культового фантастичного фільму з Мілою Йовович у головній ролі кінознавці ще задовго до виходу на екрани встигли включити до Топ–10 найбільш очікуваних фільмів сезону осінь—зима. За підсумками минулих вихідних, він очолив рейтинг американського прокату: там картина вийшла на екрани 10 вересня і зібрала 27,7 млн. доларів.

У фільмі йдеться про вимирання людства. Вся планета або знищена, або заражена вірусом, який перетворює людей на живих мерців. Еліс, яка переховувалася у підземеллі Токіо, дізнається, що є одне чисте місце на Алясці з людьми, але замість поселення вона потрапляє у пустелю, де зустрічає дівчину із залізним павуком на грудях. Цей павук спричиняє агресію і стирає пам’ять у носія. Еліс рятує її і відправляється з приятелькою в зруйнований Лос–Анджелес, щоб урятувати тисячі заражених. Її місія зазнає краху.

 

«Край» (Росія)

Режисер — Олексій Учитель, у ролях: Володимир Машков, Юлія Пересільд, Аньорка Штревель, Сергій Гармаш, Ксенія Раппопорт, Олександр Баширов, Юрій Степанов.

Днями повідомили, що фільм Олексія Учителя «Край» став кандидатом на «Оскар» від Росії. Це історія про колишнього машиніста (Володимир Машков), який після війни опиняється в глухому сибірському селищі, де спочатку закохується у колишню гувернантку Софію (Юлія Пересільд). Його кохання до Софії вивітрюється після того, як він знаходить у лісі покинутий паротяг, де ховається німкеня Ельза (Аньорка Штрехель). Творці фільму обіцяють перегони на паротязі і шекспірівські пристрасті в маленькому селі.

 

КОНЦЕРТИ

Київський квартет саксофоністів
У програмі — твори Генрі Перселла, Йоганна Баха, Дмитра Смірнова, Джорджа Гершвіна, Астора П’яццолли, Дюка Еллінгтона, джазові стандарти.
17 вересня, Національна філармонія, 19.00

Неллі Сюпюр
17 вересня, Будинок актора, 19.00
Квитки — 60 грн.

Placebo
18 вересня, Міжнародний Виставковий Центр, 19.00
Квитки від 350 до 600 грн.

KYIV ACCORDION FEST
У програмі — твори Йоганна Баха, Клаудіо Меруло, Джіроламо Фрескобальді, Карло Джезуальдо да Веноза, Сальваторе ді Джезуальдо.
18 вересня, Національна філармонія, 19.00

Київський камерний оркестр
У програмі — твори Йоганна Баха, Франца Йозефа Гайдна, Дмитра Шостаковича, Сергія Прокоф’єва.
19 вересня, Національна філармонія, 19.00

Ювілей піаністки
20 вересня 2010 року у Колонному залі імені М. В. Лисенка Національної філармонії України відбудеться ювілейний концерт народної артистки України Світлани Черношей–Глух (фортепіано), присвячений 40–річчю творчої діяльності і 20–річчю програми «Нові імена України» Українського фонду культури.
У концерті братимуть участь: народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Мирослав Скорик, народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Микола Рушковський, народні артисти України Ірина Філіп’єва, Людмила Семененко, Іван Пономаренко, Тарас Штонда, Сергій Магера, а також студенти Національної музичної академії України, лауреати програми «Нові імена України» та інші виконавці.
Ім’я артистки широко відоме не тільки в Україні, а й у багатьох країнах світу. Її гаряче вітали за віртуозну гру в Німеччині, США, Румунії, Польщі, Австрії, Югославії, Фінляндії, Бельгії, Голландії та інших країнах. Протягом багатьох років Світлана Черношей–Глух веде велику роботу в програмі «Нові імена України» як один із авторів і організаторів цього проекту.

 

КЛУБИ

Sunsay
18 вересня, Арт–клуб «44», 22.00
Вхід — 100 грн.

Жанна Фріске
18 вересня, Decadence House, 23.00

WiseGuyz, Mystification, Dillberriezz, Surprise Band (украбілл)
18 вересня, «Прайм на Подолі», 19.00
Вхід — 40 грн.

«Веселі біоритми» (Кіровоград)
18 вересня, «Хмільна бочка»
на Хмельницького, 3б, 22.00
Вхід — 40 грн.

Гурт «Табула раса»
17 вересня, клуб «Докер паб», 22.00
Вхід — 70 грн.

«Мотор’ролла» і «Море Хуана»
18 вересня, клуб «Докер паб», 22.00
Вхід — 70 грн.

«Сонцекльош»
17 вересня, «Хмільна бочка»
на Хмельницького, 3б, 22.00
Вхід — 40 грн.

 

ВИСТАВКИ

Вітторіо Джакомі. «Поп–арт: асамбляжі»

На виставці буде презентовано роботи двох останніх періодів творчості італійського художника Вітторіо Джакомі. «Це асамбляжі 1990–х років, створені в Італії, з використанням найрізноманітніших матеріалів — дерево, тканини, фарби, предмети щоденного використання. А також — «роботи українського періоду», створені в 2008—2010 роках, коли художник поселився під Львовом. Їх характеризує особлива образність і використання нових матеріалів місцевого походження», — пояснюють куратори виставки. Понад 100 персональних виставок Джакомі проходило у Римі, Парижі, Турині. Його роботи є в колекціях Федеріко Фелліні, Джульєтти Мазіни, Ніно Манфреді, Джованні Раллі, Пеппіно Ді Капрі, Ренато Каросоне. З 2006 року він мешкає і працює в Україні. Для асамбляжів (колажів із різних предметів у довільній експозиції) він використовує тепер кольорові губки, паперові серветки, скотч, пінопласт. Цікаво, хто з українців поповнить низку колекціонерів, в яких є Джакомі?

Виставка триватиме до 17 жовтня

Музей сучасного образотворчого мистецтва на вул. Глибочицькій, 17

 

Вільгельм Котарбінський. «Я для всіх і нічий»

Вільгельм Котарбінський — один із найвидатніших майстрів російського мистецтва «Срібного століття», за походженням поляк, який більшу частину життя пов’язав із Києвом. Виставка присвячена 160–річчю з дня народження Вільгельма Олександровича. На виставці буде презентовано близько 100 творів живопису і графіки з фондів Київського музею російського  мистецтва, музею «Духовні скарби України», Музею історії міста Києва, Сумського обласного художнього  музею ім. Н. Онацького та приватних колекцій. Він працював в усіх жанрах: історична картина, побутові сценки, портрет, пейзаж, релігійні розписи, робив декоративні панно для будинків відомих заможних городян. Та, незалежно від художньо–суспільної ситуації, Котарбінському завжди була притаманна орієнтація на ідею краси й естетичної досконалості.

Київський національний музей російського мистецтва

Виставка триватиме до 3 листопада.

 

«Живопис радості: картини японських художників 1990–х років».

Посольство Японії в Україні запрошує на відкриття проекту «Місяць Японії в Україні 2010», в рамках якого буде представлено виставку Японської фундації «Живопис радості: картини японських художників 1990–х років», яка за 10 років свого існування об’їздила півсвіту. Японський світ презентуватимуть двадцять вісім творів дев’яти сучасних тамтешніх художників. Серед них є третій за вартістю художник у світі, відомий своєю співпрацею з маркою Louis Vuitton — Муракамі Такаші. Усі художники молоді за віком — по 30 років. Вони наново відкрили живопис, який у Японії вважався «мертвою» формою після хрещення формалізмом, та вивільнили його з вузьких рамок «мистецтва».

Національний художній музей України

Виставка триватиме з 17 вересня по 17 жовтня.

 

ФЕСТИВАЛІ

Фестиваль короткометражного мексиканського кіно Mexicana.

Перший кінофестиваль проходитиме з нагоди 200–річчя незалежності Мексики. З 16 по 21 вересня у кінотеатрі «Київ», а також в Одесі (кінотеатр U–CINEMA) та у Львові (кінотеатр «Кінопалац»). Фестиваль представить 5 добірок короткого метру — найкращі стрічки п’яти мексиканських кінофестивалів Short Shorts, «Гвадалахара, «Морелія», «Монтерей» та «Чіхуахуа».

П’ять програм представлять різні жанри мексиканського кіно та спеціальну добірку кіно для дітей. Дітям до 12 років вхід на перегляд вільний.

 

«Європейський експрес»

У столичному Центрі Леся Курбаса із 17 по 19 вересня проводиться Перший міжнародний міні–кінофестиваль «Європейський експрес»

17 вересня

19.00 — Відкриття кінофестивалю: «Кінематограф» (2009), Польща. Режисер — Т. Баґінський, «Хмара дхарми» (2008), Україна. Режисер — Н. Коростякова, «Хель» (2010), Польща. Режисер — К. Дебська.

18 вересня

13.00 — «Сліпе кохання» (2009), Словаччина. Режисер — Ю. Лехотський, «52 відсотки» (2007), Польща. Режисер —
Р. Скальський.

15.00 — Програма українських документальних фільмів: «2033 кілометри від Ейфелевої вежі» (2009). Режисери — О. Балабан, О. Хребтова. «Мама померла в суботу на кухні» (2009). Режисер — М. Васянович. «Тетяна Яблонська: натхнення самоти» (2008). Режисер — С. Сукненко.

17.00 — «Райські птахи» (2008), Україна. Режисер — Р. Балаян.

19.00 — «Карамазови» (2009), Чехія—Польща. Режисер — П. Зеленка.

19 вересня

13.00 — Програма українського анімаційного кіно: «Стати твердим» (2009). Режисер — С. Коваль, «Тренер» (2009). Режисери — М. Ратников, А. Сухарев. «Блукаючи поміж» (2005). Режисер — А. Лавренішин.

15.00 — «Громадянин Ґавел» (2008), Чехія. Режисери — П. Кутецький,
М. Янек.

17.00 — «Спокій у душі» (2009), Словаччина. Режисер — В. Балко. «До запитання» (2008), Польща. Режисер — М. Лозінський. 14 хв.

19.00 — Закриття кінофестивалю.

«Реверс» (2009), Польща. Режисер — Б. Ланкош. 96 хв.

Вхід вільний!