Знову виживання?

04.08.2010
Знову виживання?

Головним творцем перемоги збірної Македонії над українцями став форвард Перо Антич. (з сайту ФІБА.)

Мабуть, таки правильно, що баскетбольна збірна України свої офіційні поєдинки останнім часом проводить за межами Києва. У відборі до фінальної частини Євро–2011 «синьо–жовті» жодного разу не зіграють у столиці, багатій на інші спортивні події, а популяризуватимуть баскетбол у Південному, Львові та Дніпропетровську. Точніше, вже почали це робити, зігравши позавчора на Одещині стартовий поєдинок кваліфікації. Саме в Південному підопічні Віталія Чернія провели значну частину тренувального збору. Однак старт турне національної збірної регіонами вийшов невдалим.

До гри з командою Македонії, яка два роки тому впевнено виграла свій відбір на минуле Євро, тренерський штаб залучив усіх найсильніших. Приїхали «іспанці» Ліщук та Гладир, із НБА прибули Печеров та Фесенко; усі відпрацювали на зборах та літніх товариських турнірах.

Першу чверть наші хлопці виграли з різницею в п’ять очок, хоча стільки ж програвали після стартових хвилин. Потім був момент, коли господарі відірвалися на вісім пунктів — найбільший успіх України за весь матч. Але до великої перерви балканці скоротили відрив до одного очка, а в третій чверті самі почали потроху відриватись.

У македонців основною ударною силою був форвард ростовського «Локомотива» Паро Антич, який провів найбільше часу на майданчику серед гравців обох команд і єдиний перетнув позначку в 20 набраних очок. У нас найрезультативнішим став розігруючий «Києва» Денис Лукашов. Але його 12 пунктів не вражають, так само як і лише три результативні передачі. Додайте сюди ще шість втрат Денисом м’яча. Гра Лукашову не вдалася, втім, як і іншим нашим збірникам. Команда віддала останню чверть з різницею в 11 очок, а з нею — і всю гру. Для прикладу, центровий В’ячеслав Кравцов, який у літньому таборі НБА виступав за «Бостон селтікс», за 23 хвилини гри з македонцями набрав лише одне очко. Тож, як і два роки тому, коли збірною керував Валентин Мельничук, наші хлопці знову програли стартову зустріч кваліфікації з різницею в 13 пунктів. Наступний поєдинок відбору Україна проведе вже завтра в Сараєві, проти збірної Боснії та Герцеговини, а 11 серпня зіграє у Львові з угорцями. До кінця місяця підопічні Чернія проведуть загалом сім поєдинків. Аби поїхати до Литви, де наступного року відбудеться фінальна частина Євробаскету, потрібно посісти перше місце в групі, або потрапити до числа двох кращих команд, що фінішують на других місцях у трьох групах. Ще шість збірних муситимуть грати додатковий кваліфікаційний раунд, а невдахи відбору боротимуться за виживання в дивізіоні А. Нагадаємо, що до числа останніх українці потрапили за результатами відбору дворічної давнини, однак утрималися в еліті.

ТАБЛО

Євробаскет–2011. Кваліфікаційний турнір. Група В. 1–й тур

Україна — Македонія — 58:71 (Лукашов (12), Ліщук (11+6 підб.), Глєбов (10), Гладир (8+10 підб.), Печеров (8) — Антич (26+6 підб.), Гачевськи (16), В. Стояновськи (11)), Угорщина — В. Британія — 82:91.

Турнірне становище: Македонія, В. Британія — 2, Україна, Угорщина — 1, Боснія і Г. — 0.

* * *

Чемпіонат Європи (U–18, Литва). Фінал. Литва — Росія — 90:61.

Збірна України посіла 14–те місце серед 16 учасників (три поразки в групі на першому етапі, чотири перемоги й дві поразки у «втішному» раунді).

ПІСЛЯМОВА

Віталій Черній, тренер збірної України:

— У діях моїх підопічних відчувався якийсь мандраж. Шкода, що цей психологічний бар’єр ми так і не подолали. Не можна робити стільки помилок у таких відповідальних матчах. Ми хотіли створити якийсь сюрприз для опонентів, але зробили його для себе.