І в лемків своя церква буде

21.07.2010
І в лемків своя церква буде

Так виглядатиме майбутня лемківська церква в Тернополі.

Тернопіль уже давно зажив слави міста, де є найбільше церков із розрахунку на душу населення. І це не рахуючи численних каплиць та капличок на території вишів, лікарень, різних установ і навіть військового комісаріату та управління СБУ (до речі, з вікон квартири авторки цих рядків видно куполи аж чотирьох храмів різних конфесій). Попри це тенденція щодо подальшого будівництва церковних споруд під девізом «Хорошого багато не буває» продовжується. Так, нещодавно одержало дозвіл від міськвиконкому на будівництво і своєї невеличкої церкви тернопільське товариство «Лемківщина».

Причому споруджуватимуть її не будь–де, а в одному з найкрасивіших місць Тернополя — парку Національного відро­дження, в зелену чашу якого повинна дуже органічно вписатися традиційна дерев’яна лемківська церквиця.

У новій церкві не лише будуть проводити богослужіння, а й планується відкриття Музею лемківської культури. До речі, в тому ж парку Національного відродження зараз завершується спорудження іншої, справді багатофункціональної церковної споруди — Свято–Троїцького духовного центру імені Данила Галицького. У ньому будуть і музей, і сиротинець, і притулок для самотніх людей похилого віку, і навіть школа мистецтв.