Подарунок для королеви

26.06.2010

Позавчора вперше за останні 33 роки і вчетверте — взагалі на Уїмблдон завітала королева Великої Британії. Як завжди елегантно вбрана, Єлизавета II зайняла місце в королівській ложі, звідки, у компанії з переможницею 1977 року Вірджинією Уейд, підтримувала свого співвітчизника Енді Мюррея. Найкращий британський тенісист без особливих проблем розібрався з фіном Ярко Нієміненом — 6:3, 6:4, 6:2.

Трохи раніше спеціально для перших чотирьох номерів чоловічого та жіночого рейтингів на одному з кортів влаштували «бліц–прийом». Продемонструвати свою повагу Її Величності прийшли Венус та Серена Уїльямс, Єлена Янкович, Кароліна Возняцьки. «Я кілька днів тренувала свій реверанс, бо відчувала, що можу зганьбитися. Думаю, що королева запам’ятала мій уклін», — розповіла молодша з сестер Уїльямс. У другому колі вона розгромила росіянку Анну Чакветадзе — 6:0, 6:1.

А от чоловічий авангард на зустрічі з королевою представляли лише троє: Роджер Федерер, Новак Джокович та Анді Роддік. Мюррей, сіяний четвертим на турнірі, у той час уже розігрівався на центральному корті, тож вклонився Єлизаветі II на майданчику. Дивно, але не було на церемонії й першої ракетки світу Рафаеля Надаля. Іспанець так пояснив свою відсутність: «Я дуже поважаю британську королівську сім’ю та традиції Уїмблдону, однак у той день я мав відповідальний поєдинок, тож був зайнятий підготовкою до нього». Рафа і справді нервував через свій незрозумілий вчинок, бо ледве врятувався від поразки голландцю Робіну Хаасу (151–ша ракетка рейтингу ATP) — 5:7, 6:2, 3:6, 6:0, 6:3.

Саме з появою монаршої особи на Уїмблдоні завершився триденний марафонський поєдинок першого раунду між французом Ніколя Маю та Джоном Існером зі США. Більш витривалим виявився двометровий американець, який у 138–му (!) геймі п’ятого сету взяв подачу суперника й нарешті забезпечив собі перевагу в два пункти — 6:4, 3:6, 6:7 (7:9), 7:6 (7:3), 70:68. Загалом хлопці побили вісім рекордів, два з яких виглядають просто неймовірними. Зігравши найдовший у історії тенісу матч, тривалістю 11 год. 5 хв., тенісисти на двох зробили аж 215 ейсів (подач навиліт). Як і передбачалося, вчора знесилений Існер поступився в другому раунді бельгійцю Де Баккеру — 0:6, 3:6, 2:6.

Довго перебував на корті й наш Олександр Долгополов. Його п’ятисетовий поєдинок другого раунду із французом Жо–Вільфредом Тсонга (10–й сіяний) тривав позавчора ввечері трохи менше чотирьох годин. Молодий українець поступився — 4:6, 4:6, 7:6 (7:5), 7:5, 8:10.

Того ж дня втомлений Сашко програв пару з узбеком Денисом Істоміним — вони поступилися іспанському дуету Марко Лопес/Давід Марреро — 4:6, 3:6 3:6.

Також невдалим видався старт у парному турнірі для сестер Бондаренко, які виявилися безсилими (2:6, 2:6) перед дуетом Нікулеску (Румунія)/Пеєр (Ізраїль), та Марії Коритцевої, котра разом з білорускою Дарією Кустовою склала зброю перед російською парою Весніна/Звонарьова — 5:7, 4:6.

А от Ольга Савчук у дуеті з британкою українського походження Оленою Балтачею та Сергій Стаховський зі словаком Лукашем Лацком вдало почали свій турнірний шлях на траві. Дівчата обіграли дует Куликова/Севастова (Росія/Латвія) — двічі по 6:3, а хлопці — Хіральдо/Фалья (Колумбія) — 4:6, 6:2, 7:5, 6:4.

Учора ж Україна втратила свою останню представницю в одиночному розряді — Олена Бондаренко на корті №2 без питань поступилася в третьому раунді Єлені Янкович (4) — 0:6, 3:6.