Янукович оголосив Росії війну. Холодну

11.06.2010
Янукович оголосив Росії війну. Холодну

Під час перебування в Києві Віктор Янукович і Дмитро Медведєв демонстрували приязнь. Тепер з’явилися підстави для сварок. (Фотоколаж Рейтер.)

Із джерел з оточення Віктора Януковича «УМ» стала відома сенсаційна новина: скандальний продаж росіянам «Запоріжсталі» та Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча виявився неприємною несподіванкою навіть для гаранта Конституції.

Обидва підприємства відійшли неназваним російським інвесторам, причому за комбінат ім. Ілліча заплатили заледве десяту частину його вартості, а під час купівлі «Запоріжсталі» наші стратегічні партнери не лише порушили процедуру, а й зухвало перейшли дорогу найбагатшій людині України Рінату Ахметову. Іншими словами, росіяни банально запропонували вищу ціну: 1,7 млрд. доларів замість 1,2 млрд. від Ахметова, коли процес уже тривав. Окрім того, на стадії переходу до рук російських бізнесменів перебуває металургійна група «Індустріальний союз Донбасу», яку пов’язували з недавно ще близькими до Юлії Тимошенко бізнесменами Віталієм Гайдуком та Сергієм Тарутою. Якщо цей процес завершиться, то може статися, що вже невдовзі російський бізнес контролюватиме половину української чорної металургії.

Коли про новину доповіли Президенту, той, за свідченням джерела, просто не тямив себе від люті й буцімто мовив класичну фразу: «Вони хочуть війни? Вони її отримають. Блокуйте!». Першим етапом «блокування» може стати рішення Лондонського суду, який заборонив продавати «Запоріжсталь» російським інвесторам. Новину суспільству повідомив безпосередньо Президент...

Невдовзі, прогнозують аналітики, наша влада може почати створювати проблеми двом фінансовим структурам із пропискою у Москві: «Зовнішекономбанку» та ВТБ. Іневестори, пов’язані з першим банком, намагаються привласнити «Запоріжсталь», а ВТБ, за планом його власників, має стати фінансовою подушкою для купівлі обраних українських активів. Саме тому, незважаючи на кризу, цей банк не відчуває проблеми з грішми. Головою ж наглядової ради не менш фінансово потужного «Зовнішекономбанку» є ... російський прем’єр–міністр Володимир Путін.

Нова українська влада, яка сама ініціювала та палко підтримувала «економічну дружбу» на кшталт передачі газогону, атомної промисловості та літакобудування, виявилася неготовою поступитися «святим»: металургією, яка годує їхніх найбільших спонсорів. Проте, якщо вважати це «прозрінням», то наступило воно надто пізно — коли машину злиття економік уже було запущено.

Втім варто скептично поставитися і до самого терміна «холодної війни» у випадку з Президентом Януковичем. Безсумнівно, що «стрімко атакувати» Віктор Федорович просто не зможе: надто вже тісними є двосторонні зв’язки, і їх розрив може зруйнувати політичну кар’єру лідера «регіоналів». Та й у заочному економічному двобої маленькі на зріст Путін—Медведєв легко подолають донецького богатиря Януковича. А ось до якої межі протистояння з росіянами здатний дійти Віктор Янукович — залишатиметься найцікавішою загадкою нинішнього літа.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Росіян уже «пресують»?!..

Партія «Руський блок» повідомила Ленінську районну державну адміністрацію про намір провести 12 червня ходу центром Севастополя на честь Дня Росії. За задумом «русблоківців», на чолі колони молодь має нести 30–метровий російський прапор у супроводі кінних козаків, проросійських громадських і партійних організацій та всіх охочих приєднатися до ходи».

Але, за твердженням голови партії Геннадія Басова, йому 9 червня зателефонували з Окружного адміністративного суду
м. Севастополя і запросили на 15:30 четверга з’явитися на судове засідання за позовом райдержадміністрації про заборону маніфестації. За словами Басова, «це обурливий факт» — «такого не було навіть за Ющенка, коли ми щорічно відзначали цей день».

Басов вважає, «що в Севастополі місцеві керівники Партії регіонів бояться зростання впливу проросійських організацій».