Шість дуелей для тренерів-європейців

05.06.2010

Четвірка «мисливців» із квартету D розпочинає полювання на Кубок світу 13 червня. Без сумніву, флагман цієї «пульки» — збірна Німеччини. «Бундесмашина» має у своєму музеї три світові трофеї (1954, 1974, 1990). Проте у новому сторіччі найтитулованішу європейську збірну (якщо враховувати три Кубки Європи) великі успіхи обходять стороною. У 2002му німців у фіналі зупинили бразильці, а на домашньому «мундіалі» в 2006 році «бюргери» здобули «бронзу».

Для підопічних Йоахіма Льова потрапити у «плейоф» (коефіцієнт букмекерів — 1,22) — не проблема. Команда у наступника Клінсмана перебуває на ходу, хоча й має певні кадрові проблеми. До ПАР через травми не поїхав капітан Міхаель Баллак та голкіпер Рене Адлер. А найкращий бомбардир минулої планетарної першості Мирослав Клозе хоч і здоровий, але його фізичні кондиції далекі від оптимальних. Зате Льов розраховує на бомбардирський талант бразильця з німецьким паспортом Какау та універсалізм півзахисника з турецьким корінням Мезута Озіла.

У новітній історії Сербії поїздка на ЧС — перша. Попередні здобутки записані в актив Югославії, а два останні вояжі на «мундіаль» (у 1998 та 2006 роках) відбулися в «дуеті» з чорногорцями. Головна сила сербів (коефіцієнт на їх вихід із групи — 1,80) — наставник Радомір Антич, який у 1996 році з «Атлетико» виграв чемпіонат та Кубок Іспанії. 61річному спеціалісту вдалося зліпити монолітний та боєздатний колектив із футболістів, яких важко назвати світовими зірками. Але балканці без проблем пройшли відбір і достроково отримали путівку до Південної Африки. Ударна сила сербів — колишній гравець «Шахтаря» (грав за «гірників» у сезоні 2003/2004) Мілан Йованович, який у відборі став провідним бомбардиром збірної (6 голів). Зараз Мілан виступає за бельгійський «Стандард». Тренер сподівається на допомогу в атаці півзахисника київського «Динамо» Мілоша Нінковича. А центр оборони цементуватимуть захисник «Манчестер юнайтед» Неманья Відич та опорник «Інтера» Деян Станкович.

За місце під сонцем «плейоф» з європейцями позмагається збірна Гани (шанси на вихід із групи — 2,10). «Чорні зірки» вперше потрапили до фінальної частини «мундіалів» у 2006 році й тоді відразу заскочили до 1/8 фіналу, де запал африканців остудили бразильці. Тренує збірну Гани серб Мілован Раєвац. Його команді не допоможе титулований Мікаель Есьєн із «Челсі» (в нього травма), проте на його позиції може вдало зіграти й переможець цьогорічної ЛЧ — «інтерист» Салі Мунтарі.

Не варто списувати з рахунків і австралійців (їх коефіцієнт на 1/8 фіналу — 3,05). «Боксуючі кенгуру» прогресують просто на очах. Їхні головні зірки нині на перших ролях у європейских клубах: Тім Кехілл — в «Еветоні», Марк Шварцер — у «Фулхемі», Гаррі К’юелл — у «Галатасараї», а диригує оркестром із Зеленого континенту хоч і не надто відомий, але наполегливий голландець Пім Вербік.