Смерть гладіатора

02.06.2010

Мабуть, кожен любитель спорту у дитинстві якщо не брав безпосередньої участі, то точно спостерігав за грою під назвою «цар гори». Проводячи паралелі між дитячою забавою та вирішальною зустріччю в чоловічій баскетбольній суперлізі, можна сказати, що «Будівельник» три чверті матчу перебував на вершині, але у вирішальний момент утримати «гору» від зазіхань «Азовмашу» не зміг. Таким чином, в очному двобої маріупольці вибороли не лише чемпіонський кубок, а й звання найтитулованішого клубу незалежної України. Тепер у проблемного «Азовмашу» сім умовних перснів, тоді як у фінансово благополучної «Будки» лишилося шість.

 

Яблуку ніде впасти між барабанів

«Будівельник», відновивши «статус кво» у Маріуполі, повернув фінальну серію до столиці. Як переможець основного етапу чемпіонату, саме київський клуб отримав перевагу власного майданчика в заключному, п’ятому, матчі фінальної серії. Чотири попередні поєдинки показали, що рідні стіни не завжди допомагають, але додаткова підтримка своїх фанатів ще нікому не заважала. Керівництво «гладіаторів» через офіційний сайт закликало вболівальників підтримати свою команду у вирішальний момент, і 400 особам, які першими придбали квитки на головний матч сезону, клуб подарував футболку з логотипом «Будки» — гладіаторським шоломом.

Однак адміністрація «Будівельника» трошки перестаралася. Або ж забула, що ігровий зал СК «Меридіан» офіційно вміщує лише 900 осіб, а «голодних» київських фанатів, які скучили за великими перемогами своєї команди, — набагато більше. Тож за 15 хвилин до початку матчу перед центральним входом до арени утворився чималий «затор» із фанів. Охоронець, отримавши інформацію «вільних місць немає», зачинив двері. Навіть власники квитків, які очікували сьомої години вечора — часу стартового свистка — на вулиці, опинилися перед «замурованим» входом. Щоправда, тривалі «розбори» таки допомогли власникам законних перепусток потрапити на «матч року».

Цікаво, що людина в уніформі більш поблажливо ставилася до представників фан–груп обох команд. Будь–яка клубна атрибутика справляла на охоронця більше враження, аніж квиток, і екіпірований уболівальник без перешкод потрапляв «у пекло».

Пройти насичену оборону було важко й журналістам — їх змусили шукати запасні ходи. Такого ажіотажу навколо спортивної події в Києві не траплялося давно.

І справді, атмосфера в залі «Меридіану» нагадувала ту, яка зазвичай панує на футбольних матчах у Туреччині чи баскетбольних — у Греції. Задля забезпечення додаткового шумового ефекту організатори запросили київський ансамбль ударних інструментів «Арс нова». За задумом директора «Будівельника» В’ячеслава Євстратенка, вони повинні були створити конкуренцію ударникам із Маріуполя. Саме В’ячеслав, відомий у минулому баскетболіст, на початку матчу став диригентом барабанщиків — адже музиканти, схоже, вперше потрапивши на такий захід, не потрапляли в ритм із фан–сектором «Будки».

Досвід не купиш

За такої підтримки місцевій команді відступати було нікуди. З перших секунд гри підопічні Андрія Підковирова заволоділи ініціативою. Кожну вдалу дію «Будівельника», яка закінчувалася результативним кидком, супроводжували приголомшливі овації публіки.

Як не дивно, але на гостей такий прийом особливого враження не справив. Незважаючи на шумовий прес, хлопці Сергія Заваліна (а тренер прийняв розбалансовану маріупольську команду, нагадаємо, лише посеред сезону) грали у свою гру, відповідаючи точним кидком на вдалі «постріли» опонента. Тож до великої перерви команди прийшли практично з однаковим доробком — 36:33 на користь киян.

Що казав гравцям «Будки» Адрій Підковиров у перерві, достеменно не відомо, але після великого відпочинку за якихось там кілька хвилин перевага «гладіаторів» виросла до десяти очок. І здавалося, цей гандикап тільки зростатиме. Проте сталося навпаки. Як казав після матчу центровий «Будки» Григорій Хижняк, якого тренер так і не випустив на паркет, команда зупинилася в нападі, почала багато помилятися і сама програла, здавалося, вже виграний матч. Коли на старті останньої чверті «Азовмаш» вийшов уперед, у господарів, котрі до того ж ще й втратили свого найвищого гравця Михайла Анісімова (через перебір фолів), не знайшлося аргументів, аби вирівняти гру.

«Так, маріупольці в регулярному чемпіонаті посіли лише шосте місце. Але вони вийшли на пік своєї форми саме перед вирішальними матчами, і в них у складі було сім досвідчених, стабільних гравців. Тоді як у нашої команди відчувався застій у грі після вдало проведеного регулярного сезону. Певно, «Будівельнику» на фініші сезону забракло фізичних і моральних сил», — намагався пояснити причини поразки Хижняк. Решта гравців «Будки» відмовилися від коментарів для ЗМІ.

Саме брак досвіду участі у таких двобоях вважає причиною поразки киян захисник «Азовмашу» Роландас Ярутіс. «Щоб перемагати у фіналах «плей–оф», необхідно мати три складові: бажання, гаряче серце та холодний розум», — повчає литовець.

Як заведено в таких випадках, чемпіони обрізали сітку з кошика і насолодилися шампанським. Уперше тріумфатори отримали золоті персні — як у НБА.

Однак радість переможців була трохи не повною. Адже на «Азовмаш», котрий не зміг виконати фінансові зобов’язання перед кількома легіонерами, накладено санкції ФІБА — маріупольська команда в наступному сезоні не зможе виступити в жодному єврокубковому турнірі.

Заможні власники «Будівельника» — люди Ігоря Коломойського — «авансом» ніби домовлялися взяти участь аж у Євролізі УЛЄБ, але умовою для цього було звання національного чемпіона...

 

ТАБЛО

Українська чоловіча суперліга. Фінал. «Будівельник» — «Азовмаш» — 70:77 (20:19, 16:14, 17:18, 17:26; Ель–Амін (24), Гуїн (11), Анісімов, Зіммерман (по 10) — Каррі, Різвич (по 17), Скутельник (11)). Серія до трьох перемог — 2:3.

Підсумкове становище: 1. «Азовмаш». 2. «Будівельник». 3. «Ферро–ЗНТУ». 4. «Київ». 5. «Кривбас–баскет». 6. «Говерла». 7. «Дніпро». 8. «Одеса». 9. «Миколаїв». 10. «Хімік». 11. «Політехніка–Галичина». 12. «Дніпро–Азот». 13. «Пульсар». 14. «Грифони» (одна перемога в турнірі за 9–14–те місця).

Турнір у вищій лізі зі стовідсотковим показником перемог виграли «Черкаські мавпи». У наступному сезоні вони мають виступати в суперлізі, хоча її керівництво чинить цьому опір, мотивуючи своє рішення відсутністю необхідної інфраструктури в місті.