Стосунки без євроремонту

02.03.2010
Стосунки без євроремонту

Янукович, як і Тимошенко, просить у голови Єврокомісії Баррозу сприяння в кредитах. (Фото Рейтер.)

Вибираючи для першого візиту столицю Європи, Віктор Янукович, вочевидь, хотів показати, що не такий він страшний у зовнішньополітичній царині, як малюють. Учора новий Президент висловив у Брюсселі готовність продовжувати курс на Європу, не поглиблюючи співпрацю з НАТО. Від Януковича в Європі не чекали якихось нових ініціатив — він їх і не пропонував. Не спричинив черговий курйоз на кшталт «Стокгольмської угоди» (замість Гельсінської) — і то добре.

«Для України європейська інтеграція — ключовий пріоритет зовнішньої політики, а також стратегія здійснення системних соціально–економічних реформ», — заявив Янукович по закінченні зустрічі з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу. Традиційно В.Я. зазначив: «Європейський Союз не менше, ніж Україна, зацікавлений, щоб ми з Росією відновили партнерські відносини, які будуть впливати на багато соціально–економічних питань, у тому числі — і в ЄС».

Щодо конкретних проектів, то йшлося про поновлення співпраці з МВФ. Напевне, схвильований лідер забув, як завзято «регіонали» критикували уряд Тимошенко за потрапляння в боргову яму. Після зустрічі з єврочиновниками Янукович сказав, що Київ і надалі сподівається на підтримку ЄС щодо виділення макрофінансової допомоги.

Віктор Янукович планує продовжити «інтеграційні» контакти з Євросоюзом, які встановлював Віктор Ющенко. «Ми дійшли згоди, що ключовим завданням є продовження переговорів щодо укладання угоди про асоціацію, включаючи створення поглибленої всеосяжної зони вільної торгівлі», — сказав новий Президент журналістам. Здавалося б, Янукович потішив єврооптимістів. Але не факт, що Брюссель легко дасть Януковичу таку угоду, якщо цей документ досить важко писався навіть за прозахідного Ющенка. При цьому В.Я. планує вже за рік отримати «дорожню карту» для безвізового режиму з ЄС, а пан Баррозу каже, що в України «є європейське майбутнє».

Віктор Федорович підтвердив зацікавленість України в реалізації домовленостей, досягнутих на міжнародній конференції «Україна — ЄС» з питання газотранспортних консорціумів. Нагадаємо, рік тому було домовлено про модернізацію «труби» та збільшення пропускних можливостей ГТС спільно з Євросоюзом. Тоді Партія регіонів виступала критиком цієї угоди, укладеної без участі Росії. Невже точка зору Януковича вже почала змінюватися відповідно до «точки сидіння»?

Януковича чимало питали і про НАТО. «Що стосується питань НАТО, вони в нас сьогодні є на тому рівні, що відпрацьований моїми попередниками. Що стосується майбутнього — це питання найближчих переговорів», — заявив Янукович. До речі, заголовок новини на інтернет–сторінці Президента був різкішим: «Україна не планує розширювати програми співробітництва з НАТО».