Сполучене царство Снігової Королеви

12.02.2010
Сполучене царство Снігової Королеви

У парламенті США — вихідний: Капітолій теж засипало, тому конгресмени сьогодні не засідають. (Фото Рейтер.)

Сполучені Штати Америки опинилися в полоні стихії. На східне узбережжя США вчора налетів уже другий за цей тиждень сніговий буревій, який побив одразу кілька рекордів. У Балтиморі, штат Меріленд, товщина снігового покриву сягнула 183,6 см — це майже на 30 сантиметрів більше, ніж попереднє метеорологічне «досягнення» 1996 року. Але ще більшим рекордсменом виявився снігопад у Вашингтоні. Хоч снігу там нападало «всього лише» на 139,4 см, зате такої кількості «білих мух» столиця не бачила вже понад сто років! Рекорд зими 1898—99 років становив 138 см.

Метеорологи натякають, що це ще не кінець — до кінця лютого очікують нових снігопадів. Хоча й без того багато міст фактично паралізовані. У Вашингтоні не засідають Сенат і Конгрес — депутати і працівники апарату, чимало з яких мешкають у передмістях та селищах поблизу столиці, просто не можуть доїхати до своїх робочих місць через снігові завали. До мінімуму скоротив свою робочу програму президент Барак Обама.

Трохи легше Нью–Йорку: там сніговий покрив сягнув якихось 30 із гаком сантиметрів, тому вулиці досить швидко розчистили. Учора в місті навіть відкрилися школи, які напередодні не працювали.

Фактично всі державні установи зачинено й у штатах Нью–Джерсі, Пенсільванія, Массачусетс та Меріленд. Мешканці маленьких містечок і сіл потерпають ще й від браку провізії, адже продуктові крамниці теж не працюють — постачальники просто не можуть підвезти до них товари.

У майже двох десятках штатів не працюють аеропорти, а графік руху залізниці на Східному узбережжі США сильно порушено — поїзди якщо й ходять, то з великим запізненням. Чимало автострад перекрито — снігозбиральна техніка не встигає розчищати замети. Негода призвела до загибелі вже десятьох людей (переважно в результаті дорожньо–транспортних пригод).

Для городян, які не сидять без світла через обрив електричних дротів і мають що їсти, снігова «відпустка» стала непоганою розвагою. Особливо тішаться діти, яким не треба ходити до школи (вимушені «канікули» тривають майже цілий тиждень) і можна донесхочу бавитися у сніжки, кататися на санчатах і лижах та борюкатися в снігу.

А поки одні американці витягують із загашників лижі, інші накидають оком на ласти. У Каліфорнії внаслідок сильних злив, які хлещуть із неба три дні, виникла загроза підтоплення багатьох населених пунктів. Зокрема, є небезпека сходження грязьових лавин із гір поблизу Лос–Анджелеса, тому мешканців навколишніх будинків терміново евакуювали.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>