Недодебати

03.02.2010
Недодебати

Проект «Дебати кандидатів у президенти–2010» провалився. Якщо в першому турі виборів можливість провести телевізійні дискусії проігнорували всі фаворити «великих перегонів», то в другому на дебати не прийшов лідер — Віктор Янукович. Тож за регламентом, встановленим ЦВК, дві години «дебатного» часу на Першому національному позавчора ввечері використала суто Юлія Тимошенко — для «сольного» виступу.

За даними «УМ», сукупний рейтинг т. зв. дебатів в ефірі Першого національного, «5–го» та каналу «24», які ретранслювали виступ Тимошенко в прямому ефірі, був доволі високим — 10,9% (відсоток загальної кількості людей із телевізорами, які в цей час дивилися саме цю програму), частка — 21,3% (відсоток людей із ввімкненими телевізорами, які дивилися саме цю програму). Це значно більше, ніж типові показники згаданих каналів.

Водночас на тлі дебатів 2004 року, які стали найбільш «дивибельним» ефіром за всю історію України, позавчорашня програма — просто пшик. Адже рейтинг першого етапу полеміки Ющенка і Януковича становив 38,1% (частка — 71,4%), другого — 46,9% і 89%, відповідно.

 

Про що говорила Тимошенко

Отримавши повну свободу слова й фактично необмежений хронометраж для висловлення думки, «срібна призерка» охопила майже все — від зловживань Януковича на посаді глави двох урядів до нових умов іпотечного кредитування. «Ми будемо після завершення кризи системно підвищувати пенсії, — обіцяла Юлія Тимошенко. — Уже через декілька місяців ми будемо мати стабільно працюючу економіку післякризового періоду, а значить, всі соціальні програми для людей знову розпочнуться і продовжаться».

Лідерка БЮТ активно «молотила» по своєму відсутньому «боягузу», звертаючись до порожньої конторки навпроти. «Він — іграшка в руках олігархів, — повторювала пані Юлія. — Адже в одному з недавніх інтерв’ю Янукович повідомив, що двічі на день обов’язково грає в теніс. Як може людина з таким режимом дня займатися управлінням країною?» Також Вона заявила, що в 2003 році половина Кабміну малювала топографічні карти для полювання Януковича, а інша половина — споряджала кабанів на ці мисливські акції.

Але, слід віддати належне, безперестанне торохтіння глави уряду «без папірця» містило не тільки обвинувачення та заклики, а й виклад конкретних економічних прожектів. Одразу для кількох програм, у тому числі — розвитку аграрної галузі, Тимошенко хоче використати націоналізовані Кабміном минулого року проблемні комерційні банки.

Неявка Януковича вплинула хіба на «болото»

«Ясно, що на електоральну мотивацію виборців демократичних держав, де дебати є традицією багатьох десятиліть, вони впливають значно сильніше, ніж в Україні. Тим більше що в них вибори не є «останньою битвою Добра і Зла», як у нас. Тому на Заході люди можуть дозволити собі таку розкіш — при­йняти рішення, спираючись на переконливість змістовних аргументів того чи іншого кандидата», — відзначає медіа–експерт Отар Довженко, журналіст проекту «Телекритика». У нас же, каже Отар, для більшості людей питання «Янукович чи Тимошенко» не стоїть — вони на емоційному рівні вже зробили свій вибір, а якщо вагаються, то лише щодо того, чи варто взагалі йти голосувати. Тому дебати в цьому питанні — не вирішальний чинник.

Але чому Віктор Янукович не прийшов, якщо п’ять років тому у ще скрутніших обставинах на рівних змагався із Ющенком?

Не виключено, команда Януковича провела серйозні дослідження й переконалася, що боротьба проти Тимошенко в очній сутичці не додасть йому багато очок. «Натомість кілька нових проколів на кшталт «поета Чехова» або, скажімо, свіжий мега–компромат, який лідерка БЮТ могла видобути з–під тумбочки під час дебатів, могли відщипнути в Януковича шматочок нейтрального електорального наповнювача, який ще справді остаточно не визначився», — вважає Отар Довженко.

Очевидно, що рішення щодо неучасті Лідера в дебатах ухвалювали його політконсультанти і так зване оточення. «Якщо ж це таки власне рішення Януковича, воно може пояснюватись і страхом, і небажанням випадати із зони комфорту, в якій він перебуває на всіх ефірах, що йому доводиться відвідувати останнім часом, завдяки попередньому узгодженню запитань, сценарію та складу присутніх», — каже експерт. «Хоча насправді Янукович міг би елементарно вистояти на цих дебатах, обравши позицію «мирної жертви» і відповідаючи на нападки Тимошенко в стилі «ви тільки і вмієте, що брехати і поливатися брудом», — вважає Довженко. Справді, рік тому Я. і Ю. нормально дебатували в гостях у Шустера, і сказати, що Янукович тоді програв, не можна.

Довженко зазначає: «Питомий електорат Януковича неявки Лідера на дебати не помітить. Це психологічний закон: якщо людина ідентифікує себе з кимось, вона радше шукатиме йому виправдання, ніж розчарується. Натомість частина електорального «болота», яке зараз визначається, може передумати голосувати за «боягуза», — в цьому допоможе Тимошенко, котра блискуче розіграла сцену з «порожнім місцем» і «запахом страху».

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Того ж вечора, коли Тимошенко «дебатувала» сама з собою на Першому національному, Янукович мав оплачений рекламний ефір на каналі ICTV, де «свої» журналісти на кшталт Піховшека ставили зручні запитання, а Лідер відповідав якісними заготовками. «Україна не просто впала, а дуже невдало приземлилася — головою вниз», — типовий дотеп із виступу ВФЯ.

У таких тепличних умовах Віктор Янукович не припустився жодного ляпу. Хоча вже після «поета Чехова» він встиг «проколотися», і не раз. По–перше, переплутав період, на який розрахована його програма («Моя задача — створення стратегії України до 2010 року»). По–друге, назвав мешканців Львова «найкращим геноцидом країни» (замість «генофонду»).