Життя за «трубу!»

27.01.2010

Нещодавно ми писали про черговий експеримент нинішнього уряду: передати всі (!) газорозподільчі мережі держави новоствореній компанії «Нафтогазмережі» дочірній компанії НАК «Нафтогаз України». На думку експертів, рішення було більше, ніж непродумане: «дочка» державної компанії, яка перебуває на межі банкрутства, просто не має змоги займатися справою, яка вимагає великих коштів, добре навчених фахівців та відповідних технологій. А ще — монополізує ринок продажу газу, дозволяючи диктувати кінцевому споживачеві, тобто нам з вами, ціни, які продавець вважатиме «правильними»: НКРЕ, що регулює ціни, дефакто підпорядковується Кабміну. Саме з цих міркувань Президент України Віктор Ющенко призупинив урядову постанову, яка мала здійснити черговий переворот у цій сфері. «Така постанова не відповідає Конституції України», — пояснив глава держави.

 

Закон — тайга, прокурор — ведмідь!

Але на місцях процес передачі газових магістралей новому власникові — попри указ Президента — триває повним ходом. Причому ситуація навколо нього набирає виразних кримінальних відтінків. Першою областю, яка підпала під реформи, стала Вінниччина. Тут одночасно користуються ліцензіями на одну й ту ж діяльність дві «конкуруючі» структури: «Вінницягаз» та «Нафтогазмережі». Перший результат: нині в області ніхто не знає, куди треба телефонувати, якщо у квартирі стався витік газу. Набираєш номер газовиків «104», а потрапляєш... до МНС. І рятівники відповідають: допомогти не можемо, бо не маємо ані технічного обладнання, ані спеціалістів для усунення такого роду загроз.

«Телефон аварійної газової служби «104» закріплений за ВАТ «Вінницягаз», — пояснює головний інженер ВАТ «Вінницягаз» Руслан Слюсаренко. — Утім комісія з питань надзвичайних ситуацій Вінницької облдержадміністрації ухвалила рішення, що на виклики повинні виїжджати співробітники ДП «Нафтогазмережі». Останні, відповідно, уклали договір зі службою порятунку «101», куди й надходять дзвінки».

...На території Гайсинського регіонального управління невідомі, аби «надійно» відключити газ, вирізали шматок газової труби. Лиха із численними людськими жертвами уникли випадково. І таких порушень лише впродовж останнього місяця у регіоні зафіксовано кілька десятків. Намагаючись контролювати процес споживання абонентами газу, ДП «Нафтогазмережа» без жодних попереджень вимикає мережу забезпечення «блакитним паливом» житлових будівель, а потім, «замкнувши» цикл подачі вже на собі, так само раптово відновлює газопостачання. Причому стається це здебільшого у вечірню пору — коли люди перебувають удома. А відновлення подачі газу відбувається без обов’язкової у таких випадках присутності в оселі газовика. «На даний момент, через втручання сторонніх осіб, газові мережі регіону перебувають у неконтрольованому стані. Подекуди «відрізають» від газопостачання цілі мікрорайони. Щоб досягти свого, вони не гребують навіть тим, що за вікнами — 20градусний мороз!» — каже пан Слюсаренко.

Ви працюйте, а нам заплатять...

Новостворена структура явно поступається — обладнанням, кількістю навчених фахівців — своїй попередниці, компанії «Вінницягаз». Тому її очільники нелегку та відповідальну роботу намагаються перекласти на плечі спеціалістів, які працюють тут роками — як не як, обслуговувати 14 тисяч кілометрів підземних газових мереж, більше 600 газорегулюючих пунктів і одну тисячу катодних станцій справа не з легких — а за собою залишають право... збирати гроші. Мешканці Вінничини сьогодні не можуть збагнути, кому ж врештірешт вони мають платити за газ. «Люди, які роками здійснювали у нас розрахунки, нині просто розгублені. Адже тепер отримують на руки дві платіжки, і куди йти платити гроші, — просто не розуміють, — каже співробітник диспетчерської служби Жмеринського відділення ВАТ «Вінницягаз» Поліна Атаманчук. — Врегулювати ситуацію мала б місцева влада, утім, усі звернення в облдержадміністрацію залишилися без відповіді».

Частина користувачів із невизначеної ситуації скористалися і... зовсім не платять за газ. Рівень розрахунків за останній час зменшився на 15%.

«Не бийте мене, я просто працівник!»

Днями безглузда ситуація «дерибану» перетворилася на кримінальну драму. Представники новоствореної структури на очах десятків свідків брутально побили працівників Жмеринського представництва ВАТ «Вінницягаз». «Я працюю у газовому господарстві більше 20 років, але таке свавілля бачила вперше у житті. Серед білого дня під’їхав мікроавтобус, з якого вибігли двадцятеро осіб. Нічого не пояснюючи, вони почали бити наших співробітників. Потім відтягли автомобіль майстра, закрили побитих людей у під’їзді й відрізали відділ обліку Жмеринки від подачі газу», — розповідає пані Поліна.

Чоловік, автомобіль якого відтягували нападники, — майстер Жмеринського управління ВАТ Віталій Лупол. У його обов’язки входить обхід помешкань споживачів газу і контроль за безперебійною роботою газового устаткування у приватних оселях. Нині Віталій лежить у хірургічному відділенні Жмеринської центральної райлікарні. Після нападу людей ДП «Нафтогазмережа» його прооперували. Хоча за що били, чоловік і досі не розуміє. «Я вибіг і запитав: навіщо ви чіпаєте мою машину? У відповідь почув: «Ми вас попереджали? Отримуй!». Спершу вони почали бити руками в живіт, а згодом і ногами. Били професійно, а раніше, коли зустрічали мене на вулиці, погрожували, мовляв, «не ляжете» під нас — матимете справу з «афганцями». Не знаю, чи служили нападники в Афганістані, та били професійно і тільки в живіт, щоб не залишилося тілесних ушкодень. Але ж я — простий робітник, який лише виконує свою роботу, щоб прогодувати сім’ю!».

 

ДО РЕЧІ
Ти ба, знайомі всі обличчя!

На створення «Нафтогазмережі» Кабінет Міністрів, попри шалений дефіцит бюджету, виділив 1,6 млрд. гривень! Саме бажанням «дерибанити» державні гроші напередодні виборів пояснюють активізацію її регіональних відділень на місцях.

У кожному, навіть найдивовижнішому, рішенні нинішнього уряду завжди можна знайти залізну логіку корупції. Скажімо, до керма вінницької філії «Нафтогазмережі» приставлено Володимира Тичка, якого вважають близьким до одного із соратників нинішнього Прем’єр­міністра Богдана Губського. До 2005 року пан Тичко очолював акціонерну компанію «Вінницягаз», яку покинув зі скандалом. Колишні колеги звинувачують посадовця у тому, що акції компанії, які були на руках працівників, на дуже пільгових умовах перейшли до рук структури, підконтрольної Богданові Губському. Через кілька років цей пакет нібито перепродали за мільйони доларів.

Ще один резонансний скандал пов’язують з успішним намаганням керівника «Вінницягазу» передати дві газонаповнювальні станції у Немирівському районі вартістю 1,5 млн. доларів у довгострокову оренду за сміховинними цінами. Облгазівську базу відпочинку на березі Чорного моря у Татарбунарському районі — майже три гектари прибережної території і корпуси понад 800 квадратних метрів — у 2003 році продали за ціною трикімнатної квартири.