Скільки ж до тієї весни?

30.12.2009

Ще 15 грудня розпочався запис охочих для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, а реєстраційні пункти досі нудьгують без роботи. Деякі з них навіть не дочекались свого першого реєстранта.

 

Ніякого ажіотажу

«Нікого немає, жоден учень з іншої школи ще не прийшов. Тож ажіотажу, як такого, ще не було, здебільшого потихеньку реєструвалися діти з нашого ліцею. Лише одного разу заглянула чиясь бабуся чи мама, аби дізнатися подробиці реєстрації. Крім неї до цих пір ніхто навіть не поцікавився процесом реєстрації», — здивувала кореспондента «УМ» Тетяна Володимирівна, завгосп Ліцею інформаційних технологій №79. У вівторок та четвер з 15.00 до 18.00 її кабінет слугує реєстраційним пунктом. Але у відведений час ми тут не застали власне реєстратора. «Сьогодні наш реєстратор — учитель інформатики ліцею №145 — зателефонував і сказав, що не зможе прийти. Це пов’язано чи то з хворобою, чи то з навчальним процесом. Можливо, реєстрація розпочнеться наступного тижня, а можливо, вже з нового року», — пояснює пані Тетяна.

«Буквально перед вами вийшла друга людина, яка зареєструвалась за цей час, — повідомляє мені Ростислав, реєстратор КиєвоПечерського ліцею «Лідер» № 171. — Думаю, що найбільший бум традиційно припаде на останній місяць. Припускаю, що до нашого пункту прийде не менше 700 реєстрантів. Якщо взяти до уваги той факт, що пункт працює двічі на тиждень по три години, то стає зрозуміло, що часу на всіх просто не вистачить. Доведеться або змінювати графік, або якось інакше вирішувати це питання». Для «своїх» ліцеїстів тут планують зробити окремий графік, аби не прив’язувати їх до загального.

Під час канікул пункти реєстрації не працюватимуть

Реєстратори кажуть, що в середньому процедура займає не більше 15 хвилин. Відтак за «зміну» працівник пункту реєстрації може прийняти десь із десяток людей. Тому в Українському центрі оцінювання якості освіти наполегливо радять не відкладати реєстрацію на останні дні. Адже тоді учасникам неминуче доведеться стояти у довгих чергах.

До речі, якщо сподіваєтеся зареєструватися на ЗНО під час зимових канікул, то марно тішите себе надіями. Адже більшість пунктів реєстрації з 30 грудня по 10 січня не працюватимуть. Правда, в столичному пункті на Чапаївському шосе, 98 нам повідомили, що працюватимуть уже з 4 січня.

Нагадуємо, що для реєстрації необхідно прихопити з собою паспорт або свідоцтво про народження (якщо до 15 грудня ще не виповнилося 16 років), атестат про загальну середню освіту, або його завірену копію, або ж довідку з навчального закладу, що ви є випускником 2010 року, дві фотокартки розміром 3х4 см і два пластикові файли для документів.

Загалом для майбутніх абітурієнтів відкрито близько 900 пунктів реєстрації. Лише в Києві їх працює більше тридцяти в різних районах міста. Нагадуємо, що пункти реєстрації завершать свою роботу о 18.00 31 березня.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

* Реєструватися на ЗНО можна зі свідоцтвом про народження, але на тестування обов’язково треба приходити з паспортом. Тому одинадцятикласники мають заздалегідь подбати про отримання цього документа. Винятком є лише випускник, якому на момент тестування ще не виповниться 16 років, він має прийти на ЗНО зі свідоцтвом про народження та іншим документом із фото (наприклад, учнівським квитком).

* Якщо учасник ЗНО навчається за кордоном, то зареєструвати його для проходження тестів може довірена особа.

* Тести з української мови, математики та історії України відбуватимуться в кілька підходів, тобто в різні дні, але завдання для ЗНО щоразу будуть іншими.

* Одинадцятикласник має право зареєструватися на ЗНО тоді, коли забажає. Школа не повинна диктувати умови, коли і де учням реєструватися. Про такі порушення слід повідомляти Центр оцінювання якості освіти.

* Якщо ви вже є студентом, але з якихось причин хочете знову скласти ЗНО (наприклад, щоб отримати другу вищу освіту або змінити фах), для реєстрації вам усе одно знадобиться атестат або його завірена копія (він після вступу, як відомо, зберігається у ВНЗ). Тож цей документ доведеться попросити в деканаті університету.

 

ЩО СКАЖЕТЕ?

Юрій, одинадцятикласник, Київ:
— Я легко зареєструвався. Жодних проблем. На сайті www.testportal.gov.ua дізнався про найближчий пункт, узяв усі необхідні документи. Прийшов, заповнив необхідні папери, отримав сертифікат та код доступу до персональної сторінки на сайті Центру оцінювання якості освіти. Сертифікат — у файлик. І все!

Михайло, одинадцятикласник, Краматорськ:
— Планую вступати на історичний факультет Краматорського економікогуманітарного інституту. Я вже з радістю зареєструвався б, але досі не можу визначитися з третім предметом, з якого проходитиму тести. Мій ВНЗ пропонує на вибір географію, іноземну мову, біологію або математику. Гадаю, що буду складати два чи й три з них, а вже з якого предмета отримаю кращі результати, ті дані й і подам у приймальну комісію університету...

Сергій, студент Києво-Могилянської академії:
— Скільки ж нервів коштувала мені свого часу та реєстрація на ЗНО! Затягнув її на останні дні. Першого разу пішов увечері, проте через величеньку чергу вирішив відкласти реєстрацію на наступний день. Прийшов на пункт після дванадцяти, думав, упораюсь за дві години, але, просидівши марно більше трьох, пішов, бо мав невідкладні справи. Тільки наступного дня, вставши о сьомій годині ранку та зайнявши чергу, я зумів пройти реєстрацію. Дійсно, дуже переживав, що не втигну зареєструватися.

Опитував Богдан РИМАРЕНКО.
  • За що воюємо на Донбасі?

    У Станично-Луганському районі Луганської області, більша частина якої підпорядкована Україні, із 24 середніх шкіл усього дві школи є українськомовними. Одна з таких шкіл — Чугинська загальноосвітня І — ІІІ ступенів, де впродовж 15 останніх років навчання здійснюється винятково державною мовою. >>

  • «Ми розробили тести, здатні розпізнати справжнього вчителя»

    Останнім часом в iнтернеті з’явилися повідомлення про суперечності та недоліки, що нібито притаманні визнаному лідеру педагогічної освіти України Національному педагогічному університету імені М. П. Драгоманова, помилки, допущені його керівництвом тощо. Складається враження, що «хтось» прагне системної дискредитації вишу. >>

  • Майбутнє пам’яті

    Якою була б сьогодні Україна, якби 25 років тому на полицях наших книгарень з’явилися сотні видань про українську історію і культуру — для дітей і дорослих? А школи отримали б новенькі комплекти репродукцій картин видатних українських художників на історичну тематику, портрети знаних постатей, краєвиди природних перлин України? >>

  • «ХНУРЕреволюція»

    Міністерський аудит виявив у Харківському національному університеті радіоелектроніки багатомільйонні розтрати, у результаті чого одразу три проректори позбулися своїх посад. Але, незважаючи на сенсаційність цього повідомлення, його важко назвати фінальним акордом війни, що триває у цьому ВНЗ з осені минулого року. >>

  • Луцький уже йде на посадку?

    Максим Луцький та весь екіпаж колишніх керівників Національного авіаційного університету чекає для себе «льотної погоди». Екс-депутат ВР від Партії регіонів, екс-голова Солом’янської райдержадміністрації Києва, екс-проректор НАУ, близький товариш сановитих утікачів Дмитра Табачника та Рената Кузьміна, Луцький прагне позбутися хоча б одного «екс» — разом із чотирма колегами з керівної верхівки НАУ, звільненими в.о. ректора університету через незаконне призначення та заключення контрактів екс-ректором Миколою Куликом з перевищенням службових повноважень. >>

  • Усе почалося з Брейгеля...

    Не кожна школа може похвалитися багаторічною історією. Столична Предславинська гімназія №56 функціонує в ошатному приміщенні колись міського училища для однорічного навчання грамоти дітей малозабезпечених киян, ухвалу про створення якого прийняла Київська міська дума ще у 1902 році. >>