«Циганський барон» у Черкасах

10.12.2009

Незвичайна подія в мистецькому житті Черкащини: в обласному Українському музично–драматичному театрі ім. Т. Г. Шевченка мовою оригіналу готується міжнародна прем’єра комічної опери Йоганна Штрауса «Циганський барон». Репетиції, під пильним оком режисера–постановника з Нідерландів Марка Крона, нині йдуть наповну по десять годин на добу. Німецькою співають найкращі голоси з багатьох країн світу — Австрії, Німеччини, Нідерландів, Бельгії та України. До речі, творчий колектив для цієї опери відбирали на кастингу в Амстердамі.

Для роботи над оперою в Україну з Нідерландів приїхали також музичний керівник Пітер Кокс та художниця по костюмах Марріт ван дер Бюргт, з В’єтнаму прибула балетмейстер Тао Нгуен, з Німеччини — сценограф Карел Шпанхак. Є робота і для черкаських акторів. Вони виконують епізодичні ролі та співають у хорі. А диригентом, хормейстером є завідувачка музичною частиною Черкаського драмтеатру ім. Шевченка Олена Бєлкіна. В опері задіяно й оркестр Театру імені Шевченка та балетну групу.

«Для наших акторів співпраця з такими майстрами сцени, відомими у світі, — це неабиякий досвід, свого роду майстер–клас і, звісно, гарний імідж для нашого театру», — каже «УМ» директор Черкаського драмтеатру Володимир Осипов. За його словами, цей проект підтримує Черкаська мерія, котра разом із драмтеатром фінансово допомагає в оформленні сцени та пошитті костюмів для опери.

Прем’єра «Циганського барона» на сцені Черкаського драмтеатру відбудеться 23 грудня і буде благодійною. А отримані кошти підуть на купівлю обладнання для міської дитячої стоматологічної поліклініки.

Опера німецькою мовою прозвучить у Черкасах лише один раз. Але вже у березні, саме до Міжнародного дня театру, черкаські шанувальники опери зможуть почути на сцені свого рідного драмтеатру україномовну версію «Циганського барона». Її, каже пан Осипов, теж поставить Марк Крон.