Луценко пішов від Ющенка

10.12.2009
Луценко пішов від Ющенка

Віктор Ющенко і Юрій Луценко: вчора між колишніми соратниками по Майдану поставлено крапку. (Фото з сайту president.gov.ua.)

Скандальний демарш керманича МВС стався під час наради з питань протидії корупції, контрабанді, нелегальній міграції за участі Президента й зі сторони нагадував образу старшокласника на вчителя за погану оцінку. Так, звертаючись до присутніх керівників МВС, СБУ, Генпрокуратури, Мін’юсту, податкової та митної служб, Віктор Ющенко вказав на їхню непрофесійність у боротьбі з корупцією, через що вони «не можуть виправдати сподівань 46 мільйонів українців» щодо боротьби з цим явищем.

«Ви не можете професійно очолити боротьбу з корупцією, і знаєте, чому? Тому що ви є співучасниками цього жахливого процесу», — заявив глава держави. Після цих слів Юрій Луценко підвівся і запитав, чи може він йти, зауваживши, що, на його думку, це несправедливі звинувачення. Президент дозволив міністрові залишити нараду й додав: «Хочу пояснити, чому міністр пішов. Бо на його місці я б не приходив, на його місці я б давно подав у відставку!».

За словами Президента Ющенка, за останні два роки рівень доброчесності України за міжнародними рейтингами знизився з 99–го місця на 146–те. Президент також зауважив, що вперше за останні роки спостерігається зниження індексу викривання корупційних злочинів. За останні десять місяців цей показник знизився майже на 15%. А рівень розкриття корупційних справ упав на 40,2%. «Як може вестись в Україні ця боротьба з корупцією, коли уряд сам закриває 20% справ по міліції і 25% справ — по митній службі, — обурювався Президент. — Справи порушуються, а потім закриваються через декілька днів.Так, може, нам на амбарний замок закрити ту міліцію та нехай вона останні 40 днів не мордує націю?».

Крім цього, Президент Ющенко доручив Генпрокуратурі перевірити інформацію щодо планів БЮТ здійснити підкуп членів окружних виборчих комісій, а також відреагувати на факти нецільового використання бюджетних коштів Прем’єр–міністром Юлією Тимошенко. При цьому вкотре розкритикував стягування урядом наперед податків із підприємців на суму 12 млрд. грн. Водночас Службі безпеки Президент доручив перевірити антикорупційну діяльність податкової та митної служб. Адже, за оцінками фахівців, рівень тіньової економіки в Україні у першому кварталі цього року зріс на сім відсотків, порівняно з аналогічним періодом минулого року. На думку Президента, це могло відбутися лише за умови «зрощення податківців і митників із криміналітетом».

Критику Президента різні силові структури сприйняли по–різному. У СБУ нарікають на відсутність належної координації між органами, що входять до Міжвідомчої групи з протидії корупції. Мовляв, кожен правоохоронний орган фактично працює на отримання власного результату.

Натомість ображений міністр Луценко все переніс у площину особистих відносин. Зібравши прес–конференцію після демаршу на нараді, пан Луценко гонорово заявив, що більше не збирається відвідувати наради в секретаріаті Президента (при цьому у відставку також не йтиме) і ставить крапку у стосунках із Президентом Ющенком. За його словами, за цей рік міліція виявила факти розкрадання держбюджету на суму понад 2 млрд. грн. «Сьогоднішня нарада була останньою краплею. Я думаю, що це крапка у відносинах», — резюмував ображений Юрій Луценко.