«Рогата» екскурсія

25.11.2009

Ініціює його появу відділ культури міськвиконкому. Про це повідомила журналістам його очільниця Юлія Палієнко. Власне, «рогатий» транспорт для обслуговування туристів тут використовували й раніше. Однак тоді це були тільки разові акції на замовлення «організованих» груп. Тепер же постійно туристичним стане один із тролейбусів першого маршруту, що з’єднує обидва залізничних вокзали міста й пролягає практично через увесь його історичний центр. Отже, пасажирами згаданого «тралика» стануть передов­сім «неорганізовані» туристи, котрі приїздять до своїх полтавських родичів, знайомих, із діловими візитами тощо. Зрештою, про історичні пам’ятки, музеї, виставки, концерти та інші культурні події, що відбуваються в рідному місті, не зайве нагадати і мешканцям обласного центру. З обов’язковим запрошенням відвідати їх.

Для цього салон тролейбуса обладнають інформаційно–пізнавальною «озвуч­кою», картами–схемами з позначками головних туристичних маршрутів та найкоштовніших перлин історико–культурної спадщини міста, прикрасять світлинами. Кожну наступну зупинку лаконічно «презентуватимуть» саме з огляду на наближеність до неї об’єктів потенційної туристичної уваги. Зовні тролейбус також вирізнятиметься серед інших: його розфарбують у яскраві кольори, відповідно оформлять. При цьому вартість проїзду залишать «загальноміською». Адже йдеться про комунальний транспорт, який дотується з бюджету міста. Водночас після такої «тролейбусної» презентації культурних скарбів міста потік до них туристів, відвідувачів зростатиме, а значить, поповнюватиметься й міська скарбниця.

Відповідаючи на запитання власкора «УМ», Юлія Палієнко зазначила, що поява у Полтаві туристичного тролейбуса «не відмінить» патронованого міським управлінням культури аналогічного автобуса, який почав «бігати» містом улітку цього року. Однак якщо автобус функціонує фактично в режимі тих же замовлень тільки під час туристичного сезону, то згаданий тролейбус «кататиме» полтавців і гостей міста цілорічно.