Хлопці, поділіться з олігархами!

13.11.2009

Фінансові проблеми наскрізь корумпованої вугільної галузі уряд Юлії Ти­мошенко вирішив роз­в’язати вкрай оригінально: запропонував гірникам ... самим відмовитися від частини своєї зарплати! Таку інформацію вчора оприлюднив голова профспілки працівників вугільної промисловості Віктор Турманов.

Як відомо, 2 вересня Верховна Рада України ухвалила Закон «Про престижність шахтарської праці», який потім підписав Президент. Чинний Прем’єр–міністр Юлія Тимошенко тоді гаряче і пристрасно розповідала, як її урядовці дбайливо піклуються про гірників, шанують їх і люблять. «Ро­дзинкою» документа мала стати його матеріальна складова: оскільки престижності без грошей не буває, закон передбачав 30–відсоткове підвищення зарплатні тим працівникам галузі, що працюють під землею, вже з 1 січня 2010 року.

Але, як це часто буває, пообіцявши комусь гроші, чиновники починають гарячково думати, де ж їх узяти. Оскільки ж вугільна галузь працює практично в «тіні», а її легальна складова нині відчутно пробуксовує, грошей у скарбниці практично немає. Точніше, вони є, але «для своїх», а не для трудяг шахтарів. І тому уряд вирішив дати задній хід. Але, звичайно ж, не афішуючи цього у складний передвиборчий період. За словами Віктора Турманова, ще 9 жовтня нинішнього року на вугільні підприємства розіслали телеграму, підписану заступником міністра вугільної промисловості України Анатолієм Корзуном, в якій шахтарям пропонується добровільно відмовитися від цієї надбавки. З огляду на складну економічну ситуацію в державі.

«Ми її тільки через 10 днів знайшли, наші колеги з профспілки сказали, що така телеграма прийшла у колективи шахт. Телеграму адресовано генеральним директорам шахт», — розповів пан Турманов і додав, що подібні пропозиції не узгоджені з профспілками.

Збори гірників, на яких останніх змушують «добровільно» відмовитися від підвищеної зарплати, яка, по суті, є справедливою платою за ризик, відбуваються, за словами профспілкових лідерів, напівлегально. Тобто начальник ділянки збирає людей, каже, що до них звернувся уряд і тому треба проявити розуміння. Самі шахтарі, як стверджують очевидці, переважно реагують на такі пропозиції прогнозовано: у кращому випадку кажуть «Ні!», а в гіршому — відповідають різкіше, як і належить представникам суворої чоловічої професії.

 

ДО РЕЧІ

«Економія» вдарить по пенсіонерах

Пропозиція Кабміну «добровільно» затягнути паски найбільше вдарить по найнезахищенішій категорії населення — пенсіонерах, які змушені працювати. Адже, за статистикою, майже 60% усіх гірників, що трудяться під землею, — літні люди. Втім «нагорі» — серед робітників поверхневого комплексу, збагачувальних фабрик — таких людей до 70%. «Притоку молодих людей практично немає — престижність шахтарської праці насправді дуже впала, — пояснив Віктор Турманов. — А полягала вона традиційно у високій оплаті ризикованої і складної праці».