Луценко йде під кримінал?

24.10.2009

Мати постраждалих від розбещення дітей вимагає передачі справи для розслідування Генпрокуратурі. Відповідну заяву вже направлено на ім’я Генерального прокурора Олександра Медведька. Жінка вважає, що, коли справу «негайно не передати з МВС до Генпрокуратури, її ніхто не буде розслідувати, а тиск на мене та людей, які мені допомагають, буде посилено». Постраждала мотивує своє рішення тим, що не довіряє ні міліції, ні міністру МВС Юрію Луценку. Останній необачно розголосив на всю країну таємницю всиновлення. То «про який захист дітей може йтися, якщо навіть на рівні міністра порушується закон та права дітей?». Жінку неприємно вразило й те, що інформація про слідчі дії постійно з’являється у ЗМІ. Зокрема на процедурі впізнання квартири , яка фігурує у справі, раптом з’явився журналіст однієї з газет. Потім в інтернет–виданнях вигулькнули статті з посиланням на висновки психолога , який «був присутнім на допитах дітей». «На яких підставах ці висновки, якщо вони є, були оприлюднені? — вражена мати постраждалих хлопчика та дівчинки. — Хіба таємниця слідства не має охоронятися законом?».

Жінка просить Генпрокурора провести перевірку викладених фактів і притягнути міністра МВС Юрія Луценка до кримінальної відповідальності, порушивши справу, зокрема, за статтею 168 Кримінального кодексу — «розголошення таємниці всиновлення».

Здивований бездіяльністю міліції та поведінкою міністра й адвокат потерпілої родини Андрій Циганков: «Коли німецькі митники зачепили його (Луценка. — Ред.) сина, то міністр був готовий розгромити всю німецьку митницю. Але то рідна дитина, а це — чужі».

За словами народного депутата Григорія Омельченка, юридично Генпрокуратура може взяти резонансну справу про розбещення дітей у своє провадження. Тим більше що є відповідна вказівка Президента Віктора Ющенка Генпрокуратурі. Одначе «Медведько цього не робить». «У ситуації, яка виникла, це його (Генпрокурора. — Ред.) прямий обов’язок, згідно із законом, — цитує Омельченка «Обком». — Як можуть розслідувати цю справу слідчі, підлеглі міністру, проти якого мати написала заяву про порушення кримінальної справи?

Президент Віктор Ющенко також не задоволений зволіканням Генеральної прокуратури, яка не проводить ефективних, якісних та чітких дій. «Ми дивимось на цього народного депутата — чи на одного, чи на другого, чи третього, як на небожителя. Санкції на притягнення його до відповідальності потрібно в Господа Бога просити, а не керуватися національним законодавством», — зауважив Президент. Ющенко підкреслив, що очікує миттєвої реакції від Генпрокуратури, щоб українське суспільство побачило ефективність роботи відомства, «яке може за шкірку поставити цих людей до відповідальності». «Інакше їх (депутатів. — Ред.) чекає доля Лозинського — те ж саме політичне прикриття, і через декілька тижнів ми будемо їх шукати через Інтерпол», — додав Президент.

 

А ТИМ ЧАСОМ…
«БЮТ втратив совість»

Партія малого і середнього бізнесу висловила підтримку народному депутату Григорію Омельченку, який вирішив припинити своє членство в партії «Батьківщина». «БЮТ втратив свою совість, — йдеться у листі на ім’я Григорія Омельченка. — Втрата БЮТом такого борця за справедливість дає сигнал керівництву блоку, членам блоку та громадськості про те, що кричущі факти внутрішньої поруки, подвійних стандартів і кримінальної діяльності перетворюють партію в монстра, що служить не народу, а корисливим цілям та задоволенню жадання влади лідера. Ми знаємо Вашу непримиренну боротьбу зі злочинністю та корупцією і високо цінуємо її. У малому та середньому бізнесі — найважчий період за всю історію незалежної України. Тільки за 2009 рік припинило свою діяльність 40 % підприємців. Ми поділяємо Вашу позицію і запрошуємо до співпраці для побудови правового суспільства в Україні».