Брехня «Регіонів» під ковпаком ФБР

22.10.2009

Дружина брата нардепа Романа Зварича Марта Лопатинська як громадянка США звернеться до Федерального бюро розслідувань, аби там відкрили кримінальну справу за фактом незаконного прослуховування її телефонної розмови зі Зваричем. Депутат повідомив про це сайту «Українська правда», зазначивши, що «відповідно до законів США, це (незаконне прослуховування. — Авт.) є злочин».

Нагадаємо, телефонну розмову Романа Зварича й американського лікаря–офтальмолога Марти Лопатинської записали ще в 2004 році, і вона в тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради як «доказ» із рапорту співробітниці Генпрокуратури Лариси Чередниченко про нібито фальсифікацію отруєння кандидата в президенти Віктора Ющенка. Не оприлюднюючи самого запису розмови, в ТСК заявили, що розмова відбувалася між представником американських спецслужб під псевдо «Роман» та «Мартою», яка, за свідченнями «експертів», нібито мала голос Катерини Ющенко. За цією, як виявилось, легендою, співрозмовники домовлялися про передачу зразків крові Віктора Ющенка до США, де їх мали «збагатити діоксином», аби потім повернути в Україну й представити як доказ отруєння. Коли ж сам запис потрапив до рук журналістів, виявилося, що «слідчі» з Партії регіонів вдалися до нахабної підтасовки фактів. Бо, по–перше, Роман називає прізвище Марти — Лопатинська, а по–друге, йшлося про пошук лікарів для вже хворого кандидата Ющенка. Голос Лопатинської, звісно ж, не збігається з голосом Катерини Ющенко.

Сімейство Зваричів обурене тим, що слідча комісія на чолі з «регіоналом» Володимиром Сівковичем їх втягнула у таку містифікацію. Нардеп Роман Зварич вимагає від Генпрокуратури, згідно з міжнародними угодами, «в обов’язковому порядку повідомити органи прокуратури США про факт скоєння злочину проти громадянки США Марти Лопатинської–Зварич, оскільки її розмова також була прослуховувана».